Blog

Skandináv lakás Budán – fotók

Nagyjából a koronavírussal egy időben kezdődött a most bemutatásra kerülő “lakásunk” felújítása, és alig egy év elteltével szinte teljesen el is készült. Még csak két, a lakók által kedvelt világváros grafikája hiányzik a falakról, amelyeket a látványterveken előrevetítettünk az olvasóinknak (a látványtervek felülnézeti alaprajzzal együtt ITT találhatóak), de lényegében minden más ügyre sikerült pontot tenni.

A LAKÁS EREDETI ÁLLAPOTA

A lakás korábban sötét, komor, divatjamúlt stílusú volt, és a két szobájából a hátsót csak a fürdőszobán és a konyhából nyíló szobán keresztül lehetett megközelíteni. A lakásba eredetileg nem terveztek külön vendég wc-t, a konyhából nyíló nappali csőszerű volt, mindent egybevetve elmondható, hogy a lakás tereit egytől egyig keskenyre és magasra építették. Ugyanakkor a külső- és belső nyílászárók megmentésért kiáltottak, és a lakás tulajdonosai is biztosak voltak benne, hogy a tér két fő számára ennél ideálisabban is berendezhető.

ALAPRAJZ

Az ideális berendezéshez sajnos legtöbbször a bontáson át vezet az út. Nem volt ez másképpen most sem. A lenti építési-bontási terven látható, hogyan képzeltük el a lakás optimalizálását az új lakóira. Természetesen a folyamatba statikust is bevontunk, hiszen nagyon fontos volt a lakás, és a társasház többi lakásának biztonsága, illetve az, hogy elsőre szülessen jó terv, hiszen a távkapcsolat és a rendelkezésre álló idő rövidsége miatt nem tudtunk volna kétszer tervezni.
Az első és legfontosabb lépés a két csőszerű szobát elválasztó fal egy részének az eltávolítása (sajnos ennek az egyik ajtó is áldozatul esett), illetve a konyhában céltalanul “lézengő” boltíves falat is kiszedtük. A hosszú és nyurga fürdőből leválasztottuk a wc-t, és tervbe vettük, hogy a két strangot is megszüntetjük, ha lehet, de legalábbis csökkentjük a méreteket korszerűbb megoldások, technológiák segítségével. Bontás után, legnagyobb meglepetésünkre és örömünkre kiderült, hogy mind a két strang bontható, mert semmilyen funkciójuk nincsen! Ezen kívül amit még nagyon fontos megjegyezni a fürdőszobával kapcsolatban, hogy a nagyon alacsony ajtó magasságát is sikerült megemelni és ennek köszönhetően egy szép, kazettázott tokos ajtóval is gazdagítottuk a lakást.

A FELÚJÍTÁS MENETE

A felújítás során a lakásban megszüntettük a gáz használatát. Az otthon elektromos főzőlapot, sütőt és különleges külsejű, de mégis “tájba” simuló elektromos radiátorokat kapott. Minden burkolatot lecseréltünk, és az összes beltéri nyílászárót felújítottuk, a kültéri nyílászárókat pedig az eredeti ablakok stílusában újragyártattuk. A galéria teljes egészében új, lépcsője kényelmes, és a lépcső fogódzója még világít is. Természetesen minden csap és szaniter is új, a berendezésről, dekorációról már nem is beszélve!

És most nézzük az általam befotózott lakást! 🙂

KONYHA

A konyha beton hatású hidegburkolatot kapott, és matt fehér konyhát terveztünk bemart és rejtett fogantyúkkal, és sima festett fehér fallal a pult felett. Természetesen mindenálló festékkel festett a cseppfal. A lakás műszaki berendezéseit, úgy mint villanyóra, riasztóközpont és társai egy fali “fadobozba” rejtettük, a korábbi kabátos szekrény pedig a konyhához passzoló beépített szekrényke lett, amire játékos foganytúk kerültek. A világítás teljesen megújult, mint ahogyan a bejárati ajtó is.

VENDÉG WC

A vendég wc bár nem nagy, de hangulatos. A padlón szintén betonhatású lap van, a falon a tartályig vittük a matt fehér hidegburkolatot, és egy izgalmas mosdó-tükör kombóval koronáztuk meg a teret.

NAPPALI – ÉTKEZŐ – DOLGOZÓSZOBA- GARDRÓB

A legnagyobb változáson átesett tér természetesen a közösségi tér, amely a galérián található hálószobát is magába foglalja. Az egyetlen nagyobb változás a tervhez képest az, hogy az eredetileg erdő mintás tapéta helyett betonminta került a falra. Ennek az az oka, hogy azon képek, amelyekbe a családdal beleszerettünk, sajnos nem voltak fellelhetők sehol megfelelő felbontásban, itt pedig egy nagy felületről, több, mint 25 négyzetméterről van szó. Ettől függetlenül tökéletesen elégedettek vagyunk az eredménnyel, hiszen a panoráma visszahozza azt a “zöldet”, amit bent elvesztettünk, illetve a csodaszép fapadló, és falépcső is melegséget és természetességet hoz a térbe, amit a sok fehér szín szépen kiemel, a nagyméretű tükör pedig jó nagy darabot csempész be a környező fákból az enteriőrbe. A klasszikus, indusztriális és skandináv bútorok egyvelege pedig egyedi karaktert kölcsönöz ennek a térnek.

ALAPRAJZI ELRENDEZÉS

A keskenyebb belépő rész bal oldalára egy kisebb dolgozó került, egy szokatlan “asztali” lámpa megoldással. Ahogy tovább megyünk és kitágul a tér, egy kényelmes, négy plusz két fős, kerek étkezőasztalt találunk. A galéria alá került a gardrób, a gardrób elé pedig a nappali a kanapéval és egy jelképes médiafallal. Innen indul a kényelmes, modern és elegáns, fémszerkezetű, sodrony korlátos lépcső az üveg korlátos galériára. Külön izgalmas feladat volt a kétféle korlát összeházasítása, nem is beszélve arról, hogy ebben a szinte sehol nem derékszögű térben kellett mindezt praktikusan és ízlésesen elhelyezni. A fényeket itt is hosszan tervezgettük, hiszen a belmagasság nagy, és a fénytesteknek egyszerre kell általános és helyi fényt biztosítaniuk, illetve díszíteniük is ezt a méretes helyiséget.

FÜRDŐSZOBA

A fürdőszobába tehát legnagyobb szerencsénkre semmilyen beugró pillér, strang nem került, így egy nagyon szép, letisztult helyiséget sikerült létrehozni. A padlóra és a zuhany hosszanti falára a konyhához és a vendég mosdóhoz hasonlóan szintén betonhatású hidegburkolat került, a többi felület pedig vagy fehér matt csempe, vagy fehér fal vagy nagyméretű tükör. A hosszúkás tér a színeknek, tükröződő felületeknek köszönhetően amennyire tud kitágul, és a fürdőt egy korábban soha nem látott paralelogramma alakú mosdószekrény teszi teljessé, mely nem kis kihívás volt a tervezés és a bútorgyártás során egyaránt. Mindez természetesen a kb. 110 fokos fürdőszoba saroknak köszönhetően… 🙂

GALÉRIA – HÁLÓSZOBA

A galéria kényelmes és praktikus, és az ágy mellett még egy hangulatos olvasósarok is elfért egy kedves dekorációval.

VÉGÜL MÉG PÁR KÉP…

…ahogy haladunk kifelé ebből a sokfunkciós helyiségből.

FOTÓK: Hujber-Nagy Aletta

A fotózási tanácsokért ezer köszönet kedves fotós barátomnak, Besenyei Gergelynek, aki nélkül ez a fotózás nem jöhetett volna létre egy-két rendetlenkedő külső vaku miatt! 🙂

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél,
a saját stílusodban