Blog

Építészház, Pécs, Tettye tér 3.

Belső terek építészete 3. koncepcióterv a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának belsőépítész és környezettervező mesterszakára

Pécsi tanulmányaim 3. szemeszterében egy gazdátlanul hánykolódó önkormányzati épület áttervezését kaptuk feladatul. A feladat értelmében a “házikót” építészházzá kellet alakítsuk, de ezen kívül minden más rénk volt bízva, kezdve attól, hogy kitaláljuk milyen funkciókat kíván egy ilyen építészház, át azon, hogy vajon hogyan tartja fenn magát, befejezve azzal, hogy természetesen jól is nézzen ki és praktikus, ergonomikus is legyen egyben.

Az épület a Tettyén található, és az ott található corten acél kilátóról jól látszik. A látképbe a régi város romjai is belelátszódnak, így sokáig azt gondoltam, hogy rakott kő és corten acél kombinációjából áll majd az épület, hogy egy szép összkép jöjjön létre a sok-sok növényzettel és dimbdombbal átszőtt területen. Hogy aztán végül mi lett a terv végeredménye, azt alább görgetve meg fogjátok látni, de először is hadd mutassam meg, hogy hogyan is néz ki most ez kissé mediterrán stílusú épület, mely egykor Színészház volt és melyet egykor egy pécsi lakos adományozott a városnak azzal a feltétellel, hogy magánkézbe nem kerülhet.

pecs epiteszhaz eredeti allapot 1 pecs epiteszhaz eredeti allapot 2 pecs epiteszhaz eredeti allapot 3 pecs epiteszhaz eredeti allapot 4 pecs epiteszhaz eredeti allapot 5 pecs epiteszhaz eredeti allapot 6 pecs epiteszhaz eredeti allapot 7 pecs epiteszhaz eredeti allapot 8 pecs epiteszhaz eredeti allapot 9 pecs epiteszhaz eredeti allapot 10 pecs epiteszhaz eredeti allapot 11 pecs epiteszhaz eredeti allapot 12 pecs epiteszhaz eredeti allapot 13 pecs epiteszhaz eredeti allapot 14 pecs epiteszhaz eredeti allapot 15 pecs epiteszhaz eredeti allapot 16 pecs epiteszhaz eredeti allapot 17 pecs epiteszhaz eredeti allapot 18 pecs epiteszhaz eredeti allapot 19 pecs epiteszhaz eredeti allapot 20 pecs epiteszhaz eredeti allapot 21

Mint láthattátok, az épület állapota kívül és belül egyaránt lehangoló, így volt teendő bőven. Szerencsére az épület felmérési tervét megkaptuk, ami azért sem volt mellékes, mert mi belülről nem is tudtuk megnézni, a belső képeket is korábbi hallgatóktól kaptuk meg.

Két épület inspirált igazán.

Ez a pajtából átalakított otthon nagyon lenyűgözött. Direkt teszem ide az összes képét, mert minden négyzetcentimétere csodálatos. Ennél az épületnék a kő- és a vályogfalazat tetszett meg, illetve a fa meleg színe.

 2 oreg_pajta_atalakitasa_haromszintes_modern_csaladi_hazza_nyers_beton_es_fa_kompozicio_05 3 oreg_pajta_atalakitasa_haromszintes_modern_csaladi_hazza_nyers_beton_es_fa_kompozicio_06 4 oreg_pajta_atalakitasa_haromszintes_modern_csaladi_hazza_nyers_beton_es_fa_kompozicio_08 5 oreg_pajta_atalakitasa_haromszintes_modern_csaladi_hazza_nyers_beton_es_fa_kompozicio_09 6 oreg_pajta_atalakitasa_haromszintes_modern_csaladi_hazza_nyers_beton_es_fa_kompozicio_10 7 oreg_pajta_atalakitasa_haromszintes_modern_csaladi_hazza_nyers_beton_es_fa_kompozicio_11 8 oreg_pajta_atalakitasa_haromszintes_modern_csaladi_hazza_nyers_beton_es_fa_kompozicio_12 9 oreg_pajta_atalakitasa_haromszintes_modern_csaladi_hazza_nyers_beton_es_fa_kompozicio_13 10 oreg_pajta_atalakitasa_haromszintes_modern_csaladi_hazza_nyers_beton_es_fa_kompozicio_14 10 oreg_pajta_atalakitasa_haromszintes_modern_csaladi_hazza_nyers_beton_es_fa_kompozicio_16 11 oreg_pajta_atalakitasa_haromszintes_modern_csaladi_hazza_nyers_beton_es_fa_kompozicio_17 12 oreg_pajta_atalakitasa_haromszintes_modern_csaladi_hazza_nyers_beton_es_fa_kompozicio_18 13 oreg_pajta_atalakitasa_haromszintes_modern_csaladi_hazza_nyers_beton_es_fa_kompozicio_19 14 oreg_pajta_atalakitasa_haromszintes_modern_csaladi_hazza_nyers_beton_es_fa_kompozicio_20

Ennek az épületnek pedig a tisztasága, fehérsége, világossága és mégis meleg, otthonos és hívogató hangulata volt számomra megragadó.

15 TribeStudio_HouseMaher_KatherineLu11_o 16 TribeStudio_HouseMaher_KatherineLu07_o 17 TribeStudio_HouseMaher_KatherineLu09_o 18 TribeStudio_HouseMaher_KatherineLu02_o 19 TribeStudio_HouseMaher_KatherineLu04_o 20 TribeStudio_HouseMaher_KatherineLu05_o 21 TribeStudio_HouseMaher_KatherineLu06_o

Az első vázlattervem még a már emlegetett kőfal és corten acél párosa volt, ahol az épület mögötti erdőbe egy híd vezet.

pecs epiteszhaz tervezett allapot 1

Később azonban átfordultam a vert vályogfal irányába, melyet fémlemezfedéssel és fém burkolatú nyílászárókkal, valamint fém zsalugáterekkel és üvegkorlátokkal dobtam fel. A terasz eredetileg nem volt ott, azt és pár új ablakot én dobáltam az épületre, továbbá természetesen a híd is megmaradt, csak immár üvegkorláttal.

pecs epiteszhaz tervezett allapot 2

Ezek pedig már a belső tér látványtervei.

Itt az előtér látható, ahonnan balra a lépcsőház, jobbra a koedukált mosdók, szembe pedig a multifunkciós előadóterem nyílik.

pecs epiteszhaz tervezett allapot 3

A koedukált mosdó kézmosó része.

pecs epiteszhaz tervezett allapot 4

Az előadóterem, ami sok ember befogadására alkalmas. A háttérben egy szekrénybe rejthető mini konyha látható, az ajtótól jobbra egy hasonló szekrényben pedig a rakásolható székeket lehet elrejteni. A terek egyébként kellően napfényesek, de a fém spalettákkal tökéletes sötétséget is elő lehet állítani, illetve a homogén megvilágításról BARRISOL Lumiere álmennyezet gondoskodik az épületben mindenhol.

pecs epiteszhaz tervezett allapot 5

Az előadás Resopal A2coustic akusztikai lapokkal elrejthető digitális táblán történik, így nincs szükség projektorra.

pecs epiteszhaz tervezett allapot 6

Ugyanazon helyiség kiállítótérré alakítva.

pecs epiteszhaz tervezett allapot 7

Végül így néz ki az univerzális előadótér workshopok alkalmával.

pecs epiteszhaz tervezett allapot 8

Az emeleten szállások találhatóak vendégelőadók számára, melyekhez az itt látható szintén elrejthető konyha társul. Míg a lenti terekben minden fehér volt, ami egy homogén doboz hatást eredményezett, addig az emeleti terekben előszeretettel alkalmaztam a NEOLITH 09-es kódú ARANCIO, nagyformátumú kompakt kerámialapját, amely az inspirációs épületeim fa felületeinek melegségét hozza vissza.

pecs epiteszhaz tervezett allapot 9 pecs epiteszhaz tervezett allapot 10

Két kép a megszálló vendégek szobáiról és mosdóiról.

pecs epiteszhaz tervezett allapot 12pecs epiteszhaz tervezett allapot 13

Végül egy látványterv a “toronyban” található társalgóról.

pecs epiteszhaz tervezett allapot 11

Aki pedig még nem látott eleget, annak álljanak itt a tablóim szépen sorban.

pecs epiteszhaz tablok 1 pecs epiteszhaz tablok 2 pecs epiteszhaz tablok 3 pecs epiteszhaz tablok 4 pecs epiteszhaz tablok 5 pecs epiteszhaz tablok 6 pecs epiteszhaz tablok 7

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél,
a saját stílusodban