Blog

ELECTROLUX DESIGN LAB 2015/3. – 7 magyar a legjobb 100-ban

Mint ahogy a címben is olvashatjátok, soha nem látott magyar sikerrel indult az idei EDL verseny, hiszen 60 ország 1500 nevezőjéből kapásból a 40 magyar hallgatóból 7 emberke felkerült az EDL térképére, a legjobb 100 bemutatásra kerülő terv közé!

Emlékeztek? Tavaly Kovács Aport a 6 fős  párizsi döntőig kísértem, és nyertes is volt már nem is egyszer!

Nem tudom, hallottátok-e, hogy meg akarták szüntetni itthon a formatervező képzést. Annyira jó lenne azt hinni, hogy valamelyik jóérzésű politikus olvassa a hírt és megosztja kollégáival a tényt, hogy Magyarország végérvényesen és letagadhatatlanul dizájn nagyhatalommá vált, és jó lenne, ha most már az is maradhatna. A mostani siker nem egyedi eset, a magyar formatervezők évről évre szuper helyezéseket érnek el a nemzetközi versenyen, versenyeken, tehát ez most nem valami hibaszázalék, hanem egy jó ideje tartó szuper tendencia eredménye, amire érdemes lenne büszkének lennünk!

Aki esetleg nem olvasta a témával kapcsolatos korábbi cikkeimet, annak segítségül leírnám, hogy az  Electrolux Design Lab egy 13 éve futó, egyetemistáknak és főiskolásoknak szóló nemzetközi formatervezői verseny, ahol a pályázók a jövőnek terveznek egészséges, fenntartható életmódot segítő háztartási eszközöket.
A téma 2015-ben nagyon hálás: Egészséges, Boldog Gyerekek!

Ne felejtsétek el, a szavazás beindult, tessék tiszta erőből nyomni minden nap a szavazatokat a magyar fiataloknak! Szavazáshoz katt a neveken szereplő linkekre!

Most pedig következzen a 7 terv kedvencségi sorrendben:

LAKATOS BOTOND (MOME) – textilápolás kategória

Nekem, mint két gyermekes anyukának rettentő könnyű beleélnem magam ezekbe az ötletekbe és azok hasznosságába. Más kérdés, hogy vajon a még családtalan diákok hogy tudtak ennyire belehelyezkedni a gyerekek és szülők számára felmerülő mindennapos problémákba? Na mindegy. Ettől jó tervező a jó tervező nyilván, nem igaz?

Itt van például ez a varázstoll, ami arra tanítja meg a lurkókat, hogy ha valamit elkövetnek, igyekezzenek maguk helyrehozni, ne anyut dolgoztassák, ha kis időráfordítással maguk is úrrá tudnak lenni a problémán, ráadásul mindeközben ők maguk is magabiztos, önálló emberpalántákká válhatnak. Ezzel a varázstollal a gyerkőcök saját kezűleg tudják kiszedni a foltot a ruhából, ráadásul közben a kórokozókat is eltávolítják belőle.

Sosem felejtem el, mikor Alex fiam egyszer valamilyen fura indíttatásból a farzsebébe rejtett 2 kecsapot, ami egy étteremben maradt meg, majd szépen azzal a lendülettel, ahogy beült a kocsiba rá is csapatta az egészet a nadrágjára, a maradékot meg a kocsira. Alex nagyon önálló akart lenni mindig is, ezért szépen elkezdte mosni a nadrágját különféle technikákkal, napokig áztatta, én meg hagytam, had dolgozzon, had érezze meg, hogy ez mennyire jó nekem, hogy tehermentesít, és neki is, hogy önállósodhat, egyedül old meg egy problémát. Mondanom sem kell, hogy több nap ázás után nekem kellett kimentenem a nadrágot a vízből, mert a folt makacs volt, a lelkesedés meg idővel alábbhagyott, és addigra már úgy nézett ki a sárgászöld nadrág, mint amiben egy paradicsomültetvényen paintballoztak. Alex azóta sajnos nem akar mosni, de ha lenne egy ilyen varázstolla, tuti újra kezébe venné a dolgokat és az ételfoltokat, hiszen rengeteget süt, főz, sokszor jól jönne a segítség.

Electrolux_Design_Lab_Lakatos_Botond

TELEGDI BALÁZS (MOME) – levegőtisztítás kategória

Biztosan azért, mert itt is gyerekkel operál a tervező a képen (a színesbőrű kisfiútól teljesen elolvadtam), de ez az apróság is nagyon közel került a szívemhez. Pici, aranyos, dekoratív és hasznos. A készülék nem más, mint egy csöpögő csapvízből oxigént kivonó kütyü, ami ha megtelt oxigénnel jelez, ekkor a gyerek orra alá dörgölhetjük a szirmocskákat, így a továbbiakban a gyermek fejlődése tök pozitív irányt vesz.

Electrolux_Design_Lab_Telegdi_Balazs

JAKAB ANETT (BME) – főzés kategória

Mivel az újrahasznosítás az egyik mániám, így evidens, hogy ez a levitáló komposztáló is nagy kedvencem lett egyből. A hulladékból keletkező “táplálékot” egy kiskert növényei hasznosítják.

Electrolux_Design_Lab_Jakab_Anett

ERDŐS NÓRA (PTE) – főzés kategória

Naná hogy pollackos is jutott a legjobb 100 közé, naná! Ráadásul a mindig főzőcskézni akaró kisfiam totál elalélna egy ilyen küblitől, mert ebbe a varázsüstbe mindegy mit dobálna be, biztosan ehető ételt készíthetne. Persze ő már 10 éves elmúlt, így nem kotyvasztana össze mindenfélét, de ha létezne ilyen edény régóta, akkor ő már 2 éves kora óta főzhetne benne. A gyerek maga kotyvaszt, maga felügyel, maga fogyaszt, nagy a boldogság!

Electrolux_Design_Lab_Erdos_Nora

TOBIAS TSAMISIS (MOME) – főzés kategória

Mivel szintén a fenntartható fejlődésre tanít ez a szuper oktatókonyha, így ez a terv is hamar a szívembe lopta magát, persze nem utolsó sorban szép is. A jövő iskolájában az egészséges életmód már alaptantárgy lesz a tervező elképzelése szerint, és egy jól felszerelt iskolában egy jól felszerelt oktatókonyhában a gyerekek jó útmutatót kaphatnak az élethez, hiszen mint a hogy a ma leközölt felmérések is megállapították, a magyar felnőttek 65 %-a dagi! Az oktatókonyha hidrokultúrás halas-növényes része csak hab a tortán, egy alapos hangulatfokozó elem.

Electrolux_Design_Lab_Tobias_Tsamisis

WÁGNER ÁKOS (MOME) – levegőtisztítás kategória

Szintén nagyon átérzem a most bemutatásra kerülő eszköz hasznosságát, hiszen Alex fiunk asztmás volt kiskorában, így ez a levegőtisztító jó szolgálatot tett volna nekünk annak idején, mikor évekig párologtatóra kellett kötni a gyereket, hogy sós permetet szipogjon és mindenféle gyógyszereket kellett beszedjen. A 4 karika nem csak a levegőt tisztítja, hanem az életfunkciókat is figyeli és jeleket ad a szülőknek, ha baj van, ha közeledik egy asztmaroham. Amíg a szülők megérkeznek, megnyugtató fényt sugároz, nappal pedig terepszemlét tart és az éjszakára készülődik. Okos kis jószág ez is, meg kell hagyni!

Electrolux_Design_Lab_Wagner_Akos

ABA RÓBERT (NyME) – főzés kategória

Na jó, bevallom, képtelenség igazi sorrendet felállítani, mert egyik terv jobb, mint a másik, szóval a zsűrinek sem lesz könnyű dolga. Itt van például ez a kecses kis kolibri, ami melegen tartja az ételt, benne tartja az ízeket, aromákat, és frissen is tartja a fogásokat. A nanotechnológiás kismiacsoda is briliáns, nemde? De!

Electrolux_Design_Lab_Aba_Robert

Ennyit mára, ne felejtsetek el mindenkire szavazni, én pedig megnézem a versenytársakat, és legközelebb beszámolok róla, hogy ki miatt kell esetleg aggódnunk a verseny során!

TOVÁBBI CIKKEK A 2015-ÖS EDL-LEL KAPCSOLATBAN:

ELECTROLUX DESIGN LAB 2015/1. – elindult a regisztráció

ELECTROLUX DESIGN LAB 2015/2. – 40 magyar nevezés

ELECTROLUX DESIGN LAB 2015/3. – 7 magyar a legjobb 100-ban

ELECTROLUX DESIGN LAB 2015/4. – mini interjú Aba Róberttel

ELECTROLUX DESIGN LAB 2015/5. – mini interjú Erdős Nórával

ELECTROLUX DESIGN LAB 2015/5. – mini interjú Jakab Anettel

ELECTROLUX DESIGN LAB 2015/5. – mini interjú Lakatos Botonddal

ELECTROLUX DESIGN LAB 2015/5. – mini interjú Telegdi Balázzsal

ELECTROLUX DESIGN LAB 2015/5. – mini interjú Tobias Tsamisissal

ELECTROLUX DESIGN LAB 2015/5. – mini interjú Wágner Ákossal

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél,
a saját stílusodban