Blog

Egy lakás új ruhája 27.

Újabb fejezetéhez érkezett átalakítós munkánk, ugyanis elkészültek az üvegmunkák és előreléptünk pár egyéb dologban is. És hogy mik is ezek a dolgok? A bejegyzésből minden kiderül.

1. Még van hátra némi villanyszerelés, és ezután következett volna csak a javítófestés, ha minden szakma levonult. Viszont a festő a lakók kérésére tett egy rövid látogatást a lakásban, hogy ahol már senki nem fog dolgozni, ott végezze el a javításokat. Sajnos mivel erről nem tudtam és nem voltam ott, ennek az lett az eredménye, hogy ahol eddig csak egy apró sérülés vagy elszíneződés volt, ott most javításnyomok éktelenkednek. Venni kell egy teljes vödör festéket és ha készen vannak a villanyszerelési munkák, akkor bizony telibe kell kenni jó pár négyzetmétert majd.

2. Ahol meg nincsenek javításnyomok, ott elmaradt a javítás. Tegyük hozzá szerencsére.

3. Egyelőre még nincsenek készen az ajtó tokok körüli akrilozások sem. Sajnos néhány helyen rés tátong a fal és a tok között.

4. Érdekes fejlemény, hogy a piros mosogatónkra tett színeltérési panaszunk meghallgatásra talált és hoztak nekünk egy Ferrari piros mosogatót színmintának. Ég és föld volt a különbség. Mindenkinek sokkal jobban tetszett a tüzes piros mosi, mint a döglött piros. Mivel a szín egy szubjektív dolog, így nem biztos, hogy kapnak a lakók cseremosogatót, de e remény hal meg utoljára…

5. Még én is csak most láthattam, hogy elkészült az összes burkolat szegés és burkolatváltás.

6. Felkerült a kamra ajtó is végre a szépséges süllyesztett fogantyúval. Gyakorlatilag készen van a konyhabútor. Egész pofás lett.

7. Kicserélődött a furnér a lépcső szembetűnő falán, a régin ugyanis nem futott az erezet a lépcsőn és ajtaján és a lépcső szélén 3 cm-es sávban végig sérült volt. Az asztalosok eddig szinte mindent kijavítottak, amit kértünk, és amit nem, azt eztán fogják. A furnért hosszan vasalgatták, tapaszolták, csiszolták, végül le is pácolták. Már csak a lakk lesz hátra egy következő menetben. (Eközben szimultán a fejük felett dolgoztak az üvegesek is.)

8. A lépcső és fal találkozása nem sikerült jól, ezért matt alu “L” profilt tettek a találkozásra a fiúk. Sajnálatos módon nagyon feltűnő lett, így nem tetszik a háziaknak, amit meg tudok érteni, de még így is szebb, mint a rés, ami ott tátongott és talán a lépcső feltörlése is kicsit könnyebb lesz…

9. A gépész is tiszteletét tette nemrégiben a lakásban és meghozta végre sok-sok hét után az extra nyomólapot és felfúrta az összes csingilingit is a wc-ben. A wc papír tartó szerintem tök rossz helyen van, mert azon az oldalon lehet belépni a wc-be, de sajnos ennél a mozdulatsornál sem tartózkodtam a lakásban, hogy a másik oldalra tetethettem volna. Még hátra van a szellőző színre fújása és felhelyezése, de sajnos a szellőzőt nem találtuk meg, így nem tudtam ezt a szösszenetet befejezni.

10. Az üvegesek első körben lereszelték a kiálló menetes szárakat az ideális hosszra, majd a meneteket egy speciális technikával megtisztították a festékmaradványoktól.

11. Majd bevonszolták az üvegfalat, irányba állították, megpucolgatták és megpróbálták feltenni, de sajnos nem fért be a bal felső sarka, ilyen formán jobbnak tűnt levenni.

12. Az üveg felső, födém által takart részén lévő festék sajnos megsérült. Ezt első körben körömlakkal igyekeztem orvosolni, mert a háziasszony azt mondta a több hónapja érkező üvegre, hogy vagy most felkerül, vagy soha többet ne is lássa. A javítás szinte láthatatlanra sikeredett, így egészen jól álltak a dolgaink, de úgy döntöttünk, hogy azt a két menetes szárat tövig lefűrészeljük, ami útban volt, hogy a bebillentés sérülésmentesen következhessen be a második körben.

13. Jöhetett a második menet. Nagy reményekkel ugrottunk az üvegnek, de sajnos hiába fűrészeltünk menetes szárakat, a bal felső sarok nem fért be a neki szánt résbe. Megint le kellett szedni. Ennél a manővernél sajnos olyan brutálisan megsérült a festés, hogy ijedtünkben le sem fotóztam.

14. De nem estem kétségbe. Megkértem a háziasszonyt, hogy menjen le  a pincébe a maradék diszperziós falfestékért és ezzel javítottam ki a szörnyű sebeket az üvegünkön. Kicsit rásegítettem a száradásra hajszárítóval.

15. Majd nagyon szépen megkértük az asztalost, hogy a furnért próbálja meg úgy leszedni a lépcsőről, hogy beférjen az üveg és szépen vissza is lehessen majd tenni, ha helyén az üveg. Ő nem aprózta el. Letépett pár lépcsőfokot is, de a dolog meghálálta magát, mert most már befért az üveg a helyére.

16. A szép pontrögzítések is a helyükre kerültek a nappali felőli oldalon és a lépcsőházban is.

17. Szinte nem is látszanak a javításaim a zöld részen, igaz?

18. Jöhetett végre a hányatott sorsú konyhai cseppfal, ami több hónapig készült, mert nem akart összejönni a szép, egyenletes, ezüst színű felület. Végül megállapodtunk egy halvány matt alu szürke RAL színben, minden mindegy alapon lefestettük. Ha már úgyis le van gyártva és edzve az üveg, próbáljuk be, legfeljebb megy a kukába, ha nem tetszik. De tetszett!

19. Ez a konnektor egy nagyon randa konnektor. Muszáj volt leszerelni az üveg miatt. Az üvegesek a légkondi kivételével minden biztosítékot lenyomtak. Hát nem ezen ment keresztül az is? Hát nem megcsapta az áram az üveges kollégát? Szerencsére megúsztuk nagyobb baj nélkül, nem lett hősi halottja az átalakításunknak. Viszont rendesen felpörögtek az üvegesek munkaügyileg, a megrázó élményen átesett kolléga legalábbis mindenképpen felgyorsult a lökettől.

20. Nézzétek, milyen csini lett! Gyönyörűen tükröződik benne a konyha és a táj, ráadásul egy fehér üveg szépen védi a konyha jobb szélét mosogatásnál, de falszínű, így nem folyik össze a konyha a hálószoba ajtajával.

21. Két darab sajnos 3-3 milliméterrel magasabb lett mint kellene, de ez csak azért fordulhatott elő, mert az ablakpárkány magasságát nehéz volt előre belőni. Nem volt meg a végleges szintje ugyanis. Azóta egyébként a két hiányzó darab is beépítésre került. Pár nap múlva már a helyükön voltak, mert nem volt szükség edzésre, nem lesznek az ablak két oldalán nagy igénybevételnek kitéve.

22. Helyére került a fürdőszoba szekrény oldalát védő fehér üveglap is. Az aljára jutott pici sziló is, nehogy beázzon a szekrényke alulról.

23. Végül nekem is maradt némi időm (sajnos nem elég), hogy felragasszam az újrafestett lepkét Lili szekrényére és a hiányzó “l” betűt Petráéra. Még fűzőcskéztem is kicsit. Lili szekrénye már kész, Petráé még várat magára. na de majd legközelebb, mikor végre a villanyos munkák is befejeződnek, amint megérkezik az utolsó hiányzó láncszem, az étkezőlámpa…

24. Befejezésképpen még annyit, hogy készült egy egy aranyos komódka is a tancuccoknak. Lesz ajtaja is a szekrényeknek idővel.

A munkálatok folytatódnak, de már nincs sok hátra!

Ha tetszett a bejegyzés, legközelebb is tarts velem!

A LAKÁSSAL KAPCSOLATOS TOVÁBBI CIKKEK:

Hogyan csináljuk: képek gyerekrajzok és -alkotások felhasználásával

Hogyan csináljuk: díszpárna készítése könnyen és gyorsan

A bevezető részt itt olvashatjátok:

Egy budapesti lakás újragondolása

A lakás elkészítésének fázisait pedig itt olvashatjátok és nézhetitek végig:

Egy lakás új ruhája 1.

Egy lakás új ruhája 2.

Egy lakás új ruhája 3.

Egy lakás új ruhája 4.

Egy lakás új ruhája 5.

Egy lakás új ruhája 6.

Egy lakás új ruhája 7.

Egy lakás új ruhája 8.

Egy lakás új ruhája 9.

Egy lakás új ruhája 10.

Egy lakás új ruhája 11.

Egy lakás új ruhája 12.

Egy lakás új ruhája 13.

Egy lakás új ruhája 14.

Egy lakás új ruhája 15.

Egy lakás új ruhája 16.

Egy lakás új ruhája 17.

Egy lakás új ruhája 18.

Egy lakás új ruhája 19.

Egy lakás új ruhája 20.

Egy lakás új ruhája 21.

Egy lakás új ruhája 22.

Egy lakás új ruhája 23.

Egy lakás új ruhája 24.

Egy lakás új ruhája 25.

Egy lakás új ruhája 26.

Egy lakás új ruhája 27.

Egy lakás új ruhája 28.

Egy lakás új ruhája 29.

Egy lakás új ruhája 30.

Egy lakás új ruhája 31.

Egy lakás új ruhája 32.

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél,
a saját stílusodban