Blog

Publikáció: OTTHON magazin – Színekkel bátran

Az OTTHON magazin – Színekkel bátran című szakértése arról szól, hogyha szeretjük a színeket, a mozgalmas mintákat, felülírhatjuk a szabályokat.

Meddig mehetünk el a színes, nagy mintás vagy éppen sötét felületekkel, ha egy kis lakásról van szó? A kulcs nem csupán a tulajdonos vagy
a tervező bátorságában rejlik. Általában alaptétel egy kis lakás berendezésekor, hogy a sötét tónusokat, a nagy, feltűnő mintákat kerüljük, mert kisebbnek érezzük tőlük a teret.
Vannak mégis kivételek?

Valóban ez az általános szabály, de a tervezők között vannak olyanok – én is –, akik szeretik kicsit átlépni ezeket a határokat, és nem megszokott, sematikus tereket létrehozni. Ezenkívül szem előtt kell tartani a tulajdonos igényeit, örömét: ha ő jól érzi magát egy merészebb kialakítású térben, akkor ezek szerint kell a helyiségeket megálmodni.

Hogyan lehet úgy egyensúlyozni ezekkel a mintákkal, textúrákkal, hogy ne legyen túlzottan domináns, ugyanakkor elérjük a kívánt hatást?

Érdemes ezeket a megoldásokat azokba a helyiségekbe tartogatni, ahol kevesebbet vagyunk – például a fürdőszobába, mosdóba –, ahol pedig a napunk nagy részét töltjük, ott letisztultabb, kevésbé mozgalmas legyen a felület.
Talán meglepőnek hangzik, de a kisebb terekben bátran lehet akár piros a mennyezet, vagy választhatunk nagymintás, csillogó tapétát is.

Mit tehetünk, ha mégis túl nagy felületekre került például karakteres mintás tapéta?

Ezeket a tapétákat érdemes a lakás vagy a szoba egy-egy fókuszpontján alkalmazni, így nem esünk túlzásba.
Ha mégis soknak érezzük, a helyiséghez illő kiegészítőt, tükröt, nagyobb polcot vagy szekrényt tehetünk ide, hogy megtörjük kicsit a látványt.

Nem áll fent a veszély, hogy az ilyen markáns felületeket hamarabb megunjuk?

Az biztos, hogy míg régen akár tíz-húsz évig is ugyanazok közt a falak és bútorok közt laktak az emberek, ma már öt-, de inkább háromévente igényünk van a változásra. Ezért érdemes a nagyobb bútorokból egyszerűbb, letisztult darabokat választani, hiszen ezeket néhány kiegészítővel, párnával, textillel újjá lehet varázsolni, anélkül, hogy kicserélnénk őket.
Viszont egy látványos tapétát könnyedén lecserélhetünk, ha kis felületen alkalmaztuk. Ezzel kevesebb a munka is, és nincs szükség túl nagy anyagi befektetésre sem. Merjünk próbálkozni: egy élénk színűre festett falat bármikor átfesthetünk szolidabb árnyalatra.

TIPP

Bár manapság nagy divat a régi bútorokat megmenteni, újra gondolni, és egy modern térben meglepő megoldást is jelenthetnek, egynél több nagy bútor ne kerüljön a térbe. Itt aránytalanul nagynak hatnak ezek a darabok. Döntsünk: a markáns színekre vagy az érdekes bútordarabokra helyezzük a fókuszt.

Az OTTHON magazin – Színekkel bátran című szakértése arról szól, hogyha szeretjük a színeket, a mozgalmas mintákat, felülírhatjuk a szabályokat. Az OTTHON magazin – Színekkel bátran című szakértése arról szól, hogyha szeretjük a színeket, a mozgalmas mintákat, felülírhatjuk a szabályokat.

SZÍNEKKEL BÁTRAN

Az OTTHON magazin – Színekkel bátran című szakértése arról szól, hogyha szeretjük a színeket, a mozgalmas mintákat, felülírhatjuk a szabályokat. Az OTTHON magazin – Színekkel bátran című szakértése arról szól, hogyha szeretjük a színeket, a mozgalmas mintákat, felülírhatjuk a szabályokat.

A Színekkel bátran című szakértés az OTTHON kislakás különszám 2018. III. évfolyam 1. számában számában jelent meg.

Szakértő: Hujber-Nagy Aletta, belsőépítész és környezettervező művész.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a hna design studio Facebook táborához, hogy minden új cikkünkről és munkánkról értesülhess.

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre, illetve ha az online vagy személyes tanácsadás érdekelne, akkor nézz körül a tanácsadás menüpontunkban.

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban