Blog

Publikáció: OTTHON magazin – Tudatosan az energiával

Az OTTHON házak különszám – Tudatosan az energiával című szakértése a környezettudatos házépítésről szól.

AZ ÉPÍTÉSZET EGYIK LEGFONTOSABB KÉRDÉSE MA AZ ENERGIAFOGYASZTÁS. NEM MEGLEPŐ EZ, HISZEN A VILÁGON FELHASZNÁLT ENERGIA TÖBB, MINT FELÉT AZ ÉPÜLETEK EMÉSZTIK FEL. ELENGEDHETETLEN TEHÁT A TUDATOS TERVEZÉS.

Energiatudatosság? A tervezőasztalon kezdődik.

Építészeti szempontból a tájolás, a nyílászárók elhelyezése, méretezése és az árnyékolás drasztikusan befolyásolhatják a nyári felmelegedést, illetve a napenergia passzív hasznosításának lehetőségét. Az energiatudatos ház tervezése ezért a megfelelő tájolású telek kiválasztásával kezdődik és a tömegformálást, az alaprajzi elrendezést helyezi a középpontba. Az építész és az épületgépész a kezdetektől együttműködik annak érdekében, hogy benapozás-vizsgálat alapján méretezett nyílászárókkal, a nyári felmelegedés miatti hűtési igény és a téli passzív naphasznosítás optimális energiamérlegével, a szellőztetés és a hővisszanyerés, valamint a hőtárolás optimalizálásával csökkentsék az energiafelvételt.

ÉPÍTTETŐI SZEMPONTBÓL A MÉRTÉKLETESSÉG A KULCS, HISZEN KÖNNYŰ BELÁTNI, HOGY A NAGYOBB HÁZ NAGYOBB ENERGIAIGÉNYT IS JELENT.

Minek nevezzelek? Aktív- és passzívház.

A fenti komplex megközelítésre törekvő szemlélet jelenik meg 1990 óta a passzívház, majd az elmúlt években az aktívház fogalmában. A passzívház német minősítési rendszer, mely az energiafelhasználás minimalizálására törekszik a műszaki megoldások (nyílászárók, falazóanyagok, hőszigetelések, hővisszanyerők) segítségével. Az aktívház elsősorban energiahatékony, és csak másodsorban törekszik arra, hogy plusz energiát termeljen, lehetőleg megújuló forrásból.

Befektetés hosszú távra. Árnyékolástechnika.

A falazatokat, nyílászárókat és hőszigetelést gyártók mellett az árnyékolástechnika is a hatékonyabb energiafalhasználás érdekében fejleszt. Alumíniumredőny, zsaluzia vagy napháló segítheti – akár fény- és szélérzékelővel, automatizálva – a beltér ideális hőháztartását és ezzel a komfortérzetet.

Tisztán a természettől. Napenergia.

A nap fél óra alatt a világ egyéves teljes fogyasztásnak megfelelő energiát sugároz a Földre. Sajnos ennek a mennyiségnek számokban szinte kifejezhetetlen töredékét hasznosítjuk, ezért is fontos, hogy az Európai Tanács irányelve szerint 2020-ra 20%-ra kell növelni a megújuló energiák részarányát. A Nap aktív felhasználását biztosító napkollektor és napelem alkalmazásához beszédes adat, hogy hazánkban évente 2150 a napsütéses órák száma, ami magasabbnak mondható az európai középértéknél.

Szellőztetés okosan. Épületgépészet.

Épületgépészeti kihívás, hogy a korszerű nyílászárókkal szinte megszűnik a folyamatos, természetes légcsere, így direkt szellőztetésre van szükség. A bevezetett friss levegő nyári hűtése, téli fűtése sok energiát emészt fel, miközben a kidobott elhasznált levegőben rengeteg energia mehet veszendőbe. A hővisszanyerős gépi szellőztetés jelenti erre a megoldást, lehetőleg a bevezetett levegő előtemperálásával a földben, vagy a ház alatti csőrendszeren keresztül. A pótlólagos temperálásra kiválóak a hőszivattyúk, főleg ha a szükséges áramot is megújuló forrásból tudjuk biztosítani.

Számoljunk, mérlegeljünk. Ökologikus szemlélet.

A fenntartható szemléletnek arra is ki kell terjednie, hogy az épület üzemeltetési és megépítési költségei is észszerűek legyenek, hiszen az építőanyagoknak, berendezéseknek, azok szállításának, az építési folyamatnak is van energiatartalma. Ha a többletenergia meghaladja azt, amit megspórolhatunk az épület élettartama alatt, akkor nem csökkentjük, hanem éppen növeljük az ökológiai lábnyomunkat, miközben felesleges költségekbe verjük magunkat. A valódi energiatudatosság ezért az épület teljes energiamérlegének optimalizálása megfelelő költségszint mellett.

AZ ENERGIATUDATOSSÁG CÉLJA A VESZTESÉG ÉS A FELHASZNÁLÁS CSÖKKENTÉSE, FŐKÉNT A HŐKOMFORT, AZ OXIGÉNIGÉNY ÉS A PÁRATARTALOM BIZTOSÍTÁSÁVAL.

TUDATOSAN AZ ENERGIÁVAL

A Tudatosan az energiával című szakértésünk az OTTHON házak különszám 2017. II. évfolyam 2. számában számában jelent meg.

Szakértés: Hujber-Nagy Aletta, belsőépítész és környezettervező művész és Nagy Károly, építész.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a hna design Facebook táborához ITT, hogy minden új cikkünkről és munkánkról értesülhess.

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre ITT, illetve ha az online vagy személyes tanácsadás érdekelne, akkor nézz körül ITT.

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban