Blog

Publikáció: OTTHON magazin – Okos otthon 6 lépésben

Az OTTHON házak különszám – Okos otthon 6 lépésben című szakértése napjaink rohamtempóban fejlődő megoldásairól szól.

A TECHNOLÓGIA FEJLŐDÉSE GYÖKERESEN VÁLTOZTATJA MEG AZ ÉLETÜNKET. OKOS AZ ÓRÁNK, A TELEFONUNK, A TÉVÉ, A HŰTŐ, AZ AUTÓ, ÉS AZ LEHET AZ OTTHONUNK IS. CSUPÁN KÉNYELMESEBB LENNE? JÓVAL TÖBB: MINŐSÉGI VÁLTOZÁST HOZ.

 1. Mi az okos otthon? Definíció röviden.

  Az intelligens otthon a technikai megoldások olyan átgondoltan megtervezett rendszere, amelyek egymással összehangoltan, automatizáltan biztosítják a lakás műszaki berendezéseinek központi vezérlését. Ez a kényelmi szolgáltatásokon túl két területen jelent számottevő minőségi változást: az energiamegtakarításban és a biztonságban.

 2. Szolgálatunkban a gépek. Energiamegtakarítás.

  A hűtés, fűtés, szellőztetés, árnyékolástechnika és a világítás összehangolt működtetése révén komoly energiamegtakarítás érhető el. A vezérlés lehetővé teszi a hőmérséklet és a páratartalom helyiségenkénti automatikus szabályozását, így a ritkábban használt terek temperálása kevesebb energiát visz el. A friss levegő szabályozott biztosításával elkerülhető a penészedés, mégis csökkenthető a szellőztetési hőveszteség. A jelenlét- és fényérzékelőkkel lekapcsolhatjuk az égve felejtett lámpákat. A napfény erőssége alapján mozgathatjuk az árnyékolókat, optimalizálva a természetes fény hasznosítását, nyáron megakadályozva a túlmelegedést, télen maximalizálva a passzív napenergia hasznosítását. Mindez kényelmes és egyben pénztárcabarát.

 3. A ház vigyáz ránk. Biztonsági rendszerek.

  Az okosotthon túllép a szokásos riasztórendszereken. A mozgás- és jelenlétérzékelők más eszközöket is vezérelhetnek. A kamerák telefonról is irányíthatók, de mozgást érzékelve maguktól is követik a behatolót, és értesítenek bennünket üzenetben. A csengőt videotelefon váltja fel, amely arcfelismeréssel azonosítja a belépésre jogosult embereket. A rendszerbe integrálhatók a tűz – és füstjelző, a gázszivárgás-, a szénmonoxid-, illetve vízszivárgást észlelő szenzorok, amelyek a riasztás mellett áramtalaníthatják a házat és elzárhatják a központi csapot.

 4. Multimédiától a hűtőig. Kényelmi funkciók.

  A multimédia és a hangrendszer integrálásával a házhelyiségeiben – akár a fürdőben is – hangzónákat alakíthatunk ki, és a mozgásérzékelők alapján ott szólalnak meg a hangszórók, ahol vagyunk. Megadható, hogy a tévé bekapcsolásakor a rendszer csökkentse a fényerőt, leeressze a redőnyöket és beállítsa a hangrendszert. Az okostechnológia a konyhába is beköltözhet. Egyre több háztartási gép készül úgy, hogy kapcsolódhasson az intelligens rendszerhez, így telefonon és tableten kommunikálhatunk a hűtő, a sütő vagy a mosógép beépített számítógépével. És ha már kényelem, akkor a bejárati ajtóhoz sem lesz szükség kulcsra.

 5. Építs ma, tervezz a jövőre. Rendszertervezés.

  A lehetőségek óriásiak, de ennek ára és feltételei vannak, hiszen megfelelő gépészeti és elektromos rendszert kell kiépíteni. Egy új építésű házban ez egyszerűbben megvalósítható, jellemzően külön kábelezéssel kialakított BUS rendszerű megoldással. Utólagos beépítéskor pedig rádiófrekvenciás eszközöket is alkalmazhatunk. Tervezéskor a bővítés lehetőségére is ügyeljünk. Ha nincs is büdzsé azonnal beépíteni egy adott eszközt, az alap vezetékezést akkor is készítsük elő, mert később sokkal drágábban tudjuk megtenni.

 6. Összeillő elemek. Az alaprendszer.

  Sokféle alaprendszer létezik, amelyek tudásukban ugyan hasonlóak, de nem kompatibilisek egymással. Elegendő valós referenciával rendelkező rendszert válasszunk, legyen biztosított az alkatrészellátás és a bővíthetőség. Hivatalos szabvány nincs, de jó, ha a rendszer egy széles körben elterjedt, nyitott protokollt támogat, ilyen például a német KNX EIB rendszer. Ez azért előnyös, mert sok gyártó termékeiből válogathatunk, míg egyedi rendszer esetén a háztartási gépek és az épületgépészet integrációja nehezebb lehet, esetleg csak részben érhetjük el a funkcióikat

Okos otthon 6 lépésben

Az Okos otthon 6 lépésben című szakértésünk az OTTHON házak különszám 2017. II. évfolyam 2. számában számában jelent meg.

Szakértés: Hujber-Nagy Aletta, belsőépítész és környezettervező művész és Nagy Károly, építész.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a hna design Facebook táborához ITT, hogy minden új cikkünkről és munkánkról értesülhess.

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre ITT, illetve ha az online vagy személyes tanácsadás érdekelne, akkor nézz körül ITT.

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban