Blog

Publikáció: OTTHON Magazin – Belsőépítészeti kedvencünk, a lépcső

BELSŐÉPÍTÉSZETI KEDVENCÜNK: kevés olyan meghatározó eleme van egy többszintes háznak, mint a lépcső. Miért dugnánk el és szorítanánk a sarokba, amikor a tér egy dísze és persze biztonságos közlekedőhely is lehetne?

Tervezés és méretezés, betartandó szabályok

Egy ház tervezésekor általában nagy harc folyik a négyzetméterekért. Jó megoldás, ha a hasznos területet ügyes alaprajzi szervezéssel a közlekedőkre szánt hely rovására növeljük. Azonban gyakran előfordul, hogy a helytakarékosság nem megfelelő értelmezésének a lépcső is áldozatul esik. A túl meredek vagy túl keskeny lépcsőkarok, a szűk fordulók, különböző magasságú fokok, rosszul kialakított induló és érkező szintek megkeserítik a mindennapokat. A lépcsőn való közlekedés ugyanis más, mintha sík terepen sétálnánk. Nem jó, ha nagyon fel kell emelni a lábat, ugyanakkor a talpnak elegendő helyre van szüksége a lépcsőfokokon. Fontos a kapaszkodás biztosítása, valamint a megfelelő pihenők elhelyezése is.

Lépcső méretezése

A kényelmes lépéshossz kiszámítására van egy képlet, ami megadja a lépcsőfok magasságának és szélességének ideális viszonyszámát. Az azonban könnyen belátható, hogy minél magasabbak a fokok, annál keskenyebbek is, és minél meredekebb egy lépcső, annál kevésbé kényelmes és biztonságos. A tervezéskor fontos szempontként jelentkezik továbbá, ha kisgyerek is közlekedik a lépcsőn. Az átlagosnak számító 297 centiméter szintkülönbség esetén 18 fellépéssel számolva 16,5 centiméter magasság jön ki, tehát a kényelmes lépcsőhöz 27-31 centiméter széles fokokra van szükség.

Fontos szabály még, hogy a lépcső bármely pontján legyen 2,2 méter a szabad magasság, egy lépcsőkar szélessége minimum 80 centiméter, a pihenő  mérete legalább a karszélesség plusz 10 centiméter, és két szint közötti lépcsőkarokban kizárólag azonos méretű fokok lehetnek. Biztonsági okokból a lépcső és a korlátelemek közötti nyílás maximum 12 centiméter, a korlát magassága legkevesebb 90 centiméter.

Egy lépcső akkor kényelmes, ha nem kell elapróznunk a lépést, vagy éppen a szokásosnál nagyobbat lépni.

Korlátlan lehetőségek? Csak anyaghasználatban

A lépcső szerkezeti kialakításában szinte csak a fantázia és a pénztárca szab határt. Fa, fém, üveg, kompozit anyagok, beton, bármelyikből készülhet lépcső. Ugyan az anyagválasztást a teherbírási és műszaki szempontok befolyásolják – a lépcső saját súlya, rögzítése –, de jó tervezéssel szép megoldások lehetségesek. A tartószerkezet leggyakrabban fa, fém vagy beton, míg a különleges anyagok a fokok, illetve a korlát kialakításánál jelennek meg. Technológiai szempontból nincs akadálya annak sem, hogy a teljes lépcsőszerkezet speciális üvegből, fém alkatrész nélkül készüljön, illetve az extrém formáknál a tartószerkezet, a fokok és a korlát össze is olvadhat.

Bár az interneten sok csábító külföldi példával találkozni, a magyar szabályozás szigorúan kimondja, hogy minden, egy méternél hosszabb vízszintes vetületű lépcsőt korláttal kell ellátni. Ez azt jelenti, hogy három-négy foknál hosszabb lépcsőkar esetén kötelező a korlát. Ahol gyerekek vannak, ott vízszintes rudak, huzalok helyett tömör vagy sűrű, függőleges osztású korlát mezőket alakítsunk ki.

Helypazarlás a lépcső? Lehet a ház hasznos része

Ahelyett, hogy a lépcső által elfoglalt helyet veszteségnek tekintenénk, sokféle módon hasznosíthatjuk. A fokok alá épített fiókokkal bútor funkciót kaphat, míg a korlát, vagy akár maga a lépcső lehet könyvespolc is, de a lépcsőkar alatti helyet sem kell holttérként kezelni: értékes tároló, illetve kamra válhat belőle, az előtérben praktikus gardróbszekrény. Ha pedig nyitottabbak vagyunk, és például a nappali részévé tesszük a lépcsőt, akkor klasszikus módon elhelyezhetünk alatta komódot, de berendezhetjük olvasókuckónak, játszósaroknak, esetleg dolgozórésznek is. Akármilyen plusz funkció mellett döntünk, az tovább növeli a lépcső értékét.

Ha a tervezéskor megtaláljuk a lépcső hasznosításának legjobb módját, akkor nincs elveszett lehetőség, sem elveszett tér.

Nincs rejtegetnivalónk. Lépcső a fókuszpontban

Gyakran megesik, hogy tervezés során a lépcsőt a lakás alárendelt részének tekintik, szinte eldugják, beszorítva három fal közé, így nem kapja meg a szükséges teret és figyelmet. Pedig a kényelmesre tervezett lépcső a lakás bármely részén ugyanannyi helyet foglal, s ha a lakótérbe kerül, akkor jobban odafigyelünk rá, gondosabban tervezzük meg, ezért a minősége és a használati értéke is jobb lesz. Természetesen minden ház egyedi, a lehetőségek és a lakók igényeinek figyelembevételével kell megtalálni a lépcső helyét, de ha megtehetjük, ne rejtegessük.

A lépcsők évszázadokig főszerepet kaptak a villák, paloták, középületek tervezésekor. Míves korlátok, mesterien megformált lépcsőkarok, minőségi anyagok kerültek akár még egy bérházba is. Egy igényesen megtervezett és kivitelezett lépcső ma is ugyanígy fókuszpontja lehet a háznak, s ehhez nem feltétlenül szükségesek drága szerkezetek és anyagok, néha éppen az egyszerűség a hatásosabb. A szép és jó lépcsőnek egyetlen titka van: az odafigyelés. Szánjunk elegendő időt a megtervezésére, hálásak leszünk érte magunknak

Legyünk bátrak, kapjon főszerepet a lépcső! Lehet vizuálisan is összekötő kapocs a szintek között.

Belsőépítészeti kedvencünk, a lépcső

A Belsőépítészeti kedvencünk, a lépcső című szakértésem az OTTHON házak különszám, 2017. II. évfolyam 2. számában jelent meg.

Szakértő: Hujber-Nagy Aletta, belsőépítész és környezettervező művész és Nagy Károly, építész

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a hna design Facebook táborához ITT, hogy minden új cikkünkről és munkánkról értesülhess.

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre ITT, illetve ha az online vagy személyes tanácsadás érdekelne, akkor nézz körül ITT.

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban