Blog

Publikáció: OTTHON magazin – Bónusz terek

A bónusz terek kis lakásokban mindig jól jönnek. Ezek lehetnek falfülkék, lépcső alatti területek, lépcsőfordulók…, de nagy belmagasságú lakások esetében főként galériák.

Belsőépítészeti szempontból milyen extra lehetőségeket rejt egy galéria?

A kihasználatlan, nagy belmagasságú terület akár dolgozóként, gyerekszobaként vagy hálórészként is hasznosulhat. Ahogy egy szobát, úgy a galériát is leválaszthatjuk az alatta húzódó tértől falazással, függönyözéssel. A galéria a fűtési költségeket csökkentheti, hiszen a meleg levegő felfelé áramlik. Könnyűszerkezettel, acél vagy fa tartóvázzal hamarabb elkészül, és olcsóbb is lehet a galéria. Később pedig, ha szükséges könnyen bontható és átépíthető. Gyorsan elkészíthető, akár önerőből is.

Mi az a két-három leggyakoribb hiba, amit ne kövessünk el?

Saját kivitelezésű galériánál feltétlenül vonjunk be statikus szakembert a galéria tervezési és kivitelezési folyamataiba vagy pedig alkalmazzunk kidolgozott technológiát, megfelelő minőségbiztosítással. Amennyiben nem szükséges, ne támasszuk le a galériát a födémre, hanem csavarozzuk a falazatba, így az oszlopokat sem kell kerülgetni és a galéria is lebegővé válik. A galériákhoz a legtöbb esetben létra meredekségű feljárót tudunk csak illeszteni, ezért a kényelmes közlekedés érdekében érdemes a fokokat kellően széles fellépőkből kivitelezni. Így nem csak papucsban lehet majd közlekedni rajtuk.

Léteznek trendek e tekintetben?

A most divatos galériák leginkább ipari, indusztriális stílusúak, fémből kivitelezettek, filigrán hatásúak. A kontrasztos hatás érdekében sötét, a lebegős hatás kedvéért pedig világos színre érdemes festeni a szerkezetét. Mivel erősen térszűkítő hatású, így a szerkezeten kívül a nagyobb felületeket érdemes szintén világos színre mázolni, és korlát gyanánt üveget alkalmazni.

Bónusz terek

A Bónusz terek című szakértésem az OTTHON kislakás különszám, 2017. II. évfolyam 4. számában jelent meg.

Szakértő: Hujber-Nagy Aletta, belsőépítész és környezettervező művész.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a hna design Facebook táborához ITT, hogy minden új cikkünkről és munkánkról értesülhess.

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre ITT, illetve ha az online vagy személyes tanácsadás érdekelne, akkor nézz körül ITT.

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban