Blog

Lamella falpanel

Az egyik legnépszerűbb falburkolat típus napjainkban a különböző bordázatú lamella falpanel. Egyre többféle anyagból és méretben gyártják, különböző tulajdonságokkal és felhasználási területre.

Mi is az a lamella falpanel?

A lamellák hosszú, keskeny lécek, melyek általában függőlegesen, egymás mellé vannak sorolva azonos távolságban.

Miért válassz lamella falpanelt?

Mert nagyon egyszerű, és mégis dekoratív beltéri falburkolat megoldás, mely nem csak otthonunkban, de irodákban, hotelekben, éttermekben, üzletekben is nagyon jól használható. A vékony hosszú lamellák, nyújtják a teret, ezáltal nagyobbá, elegánsabbá teszik azt. Különböző fa színekben, illetve fekete, fehér, arany és ezüst színekben, illetve festhető változatban kapható. Könnyen tisztítható, strapabíró, továbbá modern és klasszikus enteriőrökben is megállja a helyét. Árban ugyan közép, vagy felső kategóriás terméknek számít a falpanelek között, de előnye, hogy akár házilag is felrakható.

A lamellákat használhatjuk az alábbiakra:

  • Nappali falán a kanapé mögött vagy mellett, illetve TV falon.
  • Hálószobában az ágy mögött és egyes lamellák közé led világítást is tehetünk.
  • Bizonyos típusok alkalmasak térelválasztónak is (például konyha és nappali között).
  • Előszoba faldekorációnak is kiváló, mert jól kombinálhatjuk fogasokkal, ülőkével, vagy tükörrel.
  • Párát, nedvességet bíró típusait fürdőszobába is tehetjük.
  • Mennyezetre és bútorok frontjára is kerülhet, miáltal izgalmasabb, texturált felület jön létre.

A lamella falpanel alapanyaga lehet:

Mivel a lamella panelek nagyon népszerűek, így nagyon sokan, sokféle anyaggal kísérleteznek.
A lamellák észülhetnek fából, fóliázott MDF-ből, kompozit anyagból, gipszből, műanyagból, polisztirolból, WPC anyagból, filcből és parafából is.
Ha a bordákat valamilyen alapra applikálják (ekkor beszélünk lamella falpanelről), akkor az alap lehet filc (nemez), MDF, műanyag vagy bútorlap.
Vizes, párás helyiségbe a kompozit lamellákat tervezhetjük be!

Melyiket válasszuk? Ezek a különbségek:

Ha lamella falpanel mellett döntesz, akkor az alábbiakra figyelj vásárlás előtt:

Méretek: a szálakban kapható lamellák mérete általában 270 cm, így átlagos belmagasságú terekben nem kell toldani. Az alapra erősített lamellák, azaz a lamella falpanelek mérete viszont általában ennél rövidebb, így itt számolni kell a toldással.

Színek: a legtöbb lamella vagy fából van, vagy színezett, fóliázott, de kaphatóak festhető MDF-ből készültek is, amelyeket egyedi színekre festhetünk le.

Felrakás: az összes típust ragasztással kell az adott falra rögzíteni, amely ragasztó általában kapható az áruházakban a lamellákkal együtt. A panelek dekopír, vagy körfűrésszel vághatók. A panelek megfelelő kézügyességgel felrakhatók, de ha nem boldogulnánk, akkor kérhetjük egy asztalos, vagy burkoló segítségét.

Ha nem vagy biztos magadban, vagy nem tudod elképzelni a végeredményt, akkor keres fel bátran ITT, és 3D-s látványtervek segítségével megmutatom neked, hogy az elképzelésed milyen lenne a valóságban. 🙂

A bejegyzésben látható képeket a KERMA DESIGN honlapján találtam. Remek példák a lamella falpanelek használatára, és az időtálló, kortárs dizájnra. A mennyiség egyik képen sem túlzó, éppen ideális, és épp hogy csak kiemelnek egy-egy tárgyat, mobiliát, fókuszponttá varázsolva azt.

Forrás: KERMA 1, KERMA 2

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a hna design Facebook táborához ITT, hogy minden új cikkünkről és munkánkról értesülhess.

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre ITT, illetve ha az online vagy személyes tanácsadás érdekelne, akkor nézz körül ITT.

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban