Blog

Budai albérlet belsőépítészete

Értékmentés, újrahasznosítás, zero waste. Ezen kulcsszavak mentén készült el ennek a budai albérletnek a belsőépítészete.

Építőiparban dolgozó ügyfelünk azzal keresett meg minket, hogy neki már megvannak a kész ötletei, de ha mi jobbat mutatunk, akkor miénk a megbízás. Jobbat mutattunk, hát miénk lett! 🙂
Megbízónk a belsőépítész munka végeztével annyira elégedett volt, hogy azóta több feladatot is kaptunk tőle.
Hiszen mi sem jobb belépő, mint egy teljes átalakítás egy kiadandó lakásnál, amit egy-két nap alatt ki is vesznek, ráadásul igen jó áron.

AZ EKLEKTIKUS LAKÁS BELSŐÉPÍTÉSZETE ÉRTÉKMENTÉS SEGÍTSÉGÉVEL

A munka szépsége és érdekessége, hogy a lakást ügyfelünk a nagyszüleitől örökölte, így meglehetősen a szívéhez nőtt. Ezért azt a lakberendezési ötletemet is azonnal elfogadta, hogy amit a berendezési tárgyak és dekorok közül csak lehet megmentünk, átalakítunk, felújítunk. A többi dolgot rászorulóknak, kutyamenhelynek adunk. Minden más a lakásban új lesz.

Minden egyes régi és új elem telis-tele van apró ötletekkel, finomságokkal, amik összekötik a régit az újjal. Ez egy igen sajátos hangulatot kölcsönöz a tereknek.
Az alapötlet az volt, hogy a szekrényekből kiindulva art decos, fényűző stílus jöjjön létre, de modernizáljuk is azt. A többszínű bútorok és falak modernizálnak,  szín- és anyaghasználatban, felületekben, mintázatban pedig az art deco luxusát idézi az új otthon.

Ilyen volt: EREDETI ALAPRAJZ

Az eredeti alaprajzon látszik, hogy mennyire nem volt korszerű a lakás. A nagy alapterület, azaz a 100 négyzetméter ellenére túl sok hasznos helyiség nem állt rendelkezésre. Ráadásul a padlószintek sem voltak egy magasságban.

A konyha egy bejárat melletti átjáróból nyílt a kamrával együtt, amit étkezőnek használtak, és a két lakószoba közé egy fürdő ékelődött. A hátsó apró helyiségek pedig igazából egy sárpadlós kis műhelyt foglaltak magukba. Ezeket szintén hasznosítani szerettünk volna annak ellenére is, hogy nem rendelkeztek természetes szellőzéssel, azaz ablakokkal a külvilág felé.

Így készült a lakás belsőépítészete

Ilyen lett: A LAKÁS ÚJ ALAPRAJZA

Az új alaprajzból kitűnik, hogy az átalakítás során egyrészt létrejött egy tökéletes kertkapcsolat a régen ki nem használt ablakok előtti területből. Másrészt immár egy korszerű, 3 hálószobás, elszeparálható, de nappali-étkezővel egybe is nyitható konyhás, jól funkcionáló fürdős, és a közlekedőben egy kiadós gardróbbal ellátott otthon jött létre.

A teljes aljzatot felbontattuk, leszigeteltettük, újjá lett építve. Ráadásul a jobb oldali hálószoba szomszéd felőli fala hangszigetelést kapott. Így teljes lehet a nyugalom és a béke ebben a kényelmes családi fészekben.

A VÉGEREDMÉNY EGY FOTÓN

Ahhoz, hogy végül ide eljutottunk rengeteg munkára volt szükség. A belsőépítészeti terveink elkészülte után statikust kellett hívni és megterveztetni vele a tartófalba vágott új nyílásokat és az alátámasztásokat az átalakítás idejére. A burkolatokat fel kellett törni, a tereket, falakat szintén szét kellett verni.

Úgy hisszük (és remélem nem csak mi), hogy az átalakulás nem volt kicsi. Igen erős képzelőerő és tervezői hozzáértés kellett hozzá, hogy a következőkben bemutatásra kerülő kiinduló állapot fotóiba és tárgyaiba valaki belelássa azt, ami végül megszületett.
Erre a munkánkra nagyon büszkék vagyunk, mert úgy gondoljuk, mind a terekből, mind a dizájnból kihoztuk mindazt, amit a hely szelleme megkövetelt.

LAKÁS EREDETI FOTÓI

Számtalan tárgy született újjá az itt látható képekről, amikre még talán a tervezőjük, készítőjük sem ismerne rá. Kíváncsiak vagyunk, hogy megtaláljátok-e, miből mi lett, és mi került adományként más házakba?

Annyit elárulok, hogy minden textilnemű és edény kutyamehelyre ment, néhány antik és retró dolog hozzám. Sok apró használati tárgy a Szerpentin Szalonba, és pár kisebb bútor és dekor rászorulóknak.
Még a cserépkályhát is sikerült elajándékozni. A konténerekbe szinte csak építési törmelék, nyílászárók, burkolatok és a régi konyha, szaniterek, csapok mentek, mert lételemünk az értékmentés és a zero waste.

A felújított lakás képeiért tekerj lejjebb.

ÁTALAKÍTÁS UTÁNI FOTÓK (fotók: Hujber-Nagy Aletta)

KÜLTÉR KÖRNYEZETTERVEZÉSE

A panoráma lenyűgöző, hiszem a lakás, bár Budapest szívében van, szinte ameddig a szem ellát nincsenek szomszédok, csak a sok-sok szép, nyugalmat biztosító zöldfelület.

A lakás új, kívül „svábzöld”, belül fehér nyílászárókat kapott a terasz felett egy kitekerhető napernyővel. A bejárati ajtó közelébe fát ültettünk, ami azóta árnyékot és eső elleni védelmet biztosít az albérlőknek. Az előkertben egy második fa, és pár tő levendula kapott még helyet a kövezésen kívül. A terasz mellett szőlők, fenyők és egyéb lombhullatók gondoskodnak a pazar panorámáról és a pihentető hangulatról.

ELŐSZOBA BELSŐÉPÍTÉSZETE

Az előző képen látható bal szélső ajtóból ebbe az előszobába csöppenünk.
A falra egy bájos, régi, apró kulcsos szekrényke költözött, a ruhák és cipők számára egy, a többi bútorral, és a tapéta mintájával harmonizáló kék szekrény újult meg.

A teret a kék mennyezetre szerelt art deco hatású üveglámpa világítja meg, az előszobát a konyhától pedig egy, a panelházak erkélykorlátjáról ismert dróthálós üveg választja el, így a konyha is kap természetes fényt. Az átláthatóságot biztosító üveg alá praktikus cipőtartó padot terveztünk, a padlón pedig szőnyegmintát imitáló cementlap burkolat van, ami a vendégmosdóban és a konyhában is megismétlődik.

VENDÉGMOSDÓ BELSŐÉPÍTÉSZETE

Az előszobából nyíló vendégmosdó alapjait egy korábbi kivitelezésből megmaradt kék csempe adta. Gombhoz a kabát, gyakorlatilag e köré a megmentett kék csempe köré terveztük az egész lakást, csak éppen zölddel házasítottuk , és arannyal fűszereztük. A nagyi ovális tükre is átöltözött kékbe, és egy modern wc-vel és mosdószekrénnyel máris használhatóvá vált a lakás legkisebb tere.

NAPPALI-ÉTKEZŐ TÉR BELSŐÉPÍTÉSZETE

A nappali és étkező szinte csupa megmentett bútorból és dekorból áll.
A minden nyílászárón megjelenő hamvas kékeszöld gyűrt hatású, arany elkötős, bojtos függöny van.
Az arany tapétára ültetett kristálycsillárok elegánssá teszik a teret, így a régi bútorok új köntösben már egyáltalán nem mutatnak ódivatúan.
A székek és a fotel például metálos csillogású műbőrrel lett bevonva, néhol arany szegecsekkel díszítettek. Az asztal arany zoknit vett, a komód fiókjaira színátmenetes festést találtunk ki.

A régi kanapé új funkciót kapott (erről a hálószobánál írok majd), így ide egy új IKEA kanapét és szőnyeget terveztem be. A kanapé melletti ágyneműtartó pedig bárszekrényként kelt új életre.
A mennyezet élén arany tapétával díszített ledcsík fut körbe, az étkezőhöz pedig csodaszép fakó „penészzöld” Farrow & Ball tapéta került. A tapéta alapszínét tovább vittük a lakás számos falán is, hogy ne mindenhol fehér vagy szürke legyen a festés. Mert bár a fehér fal tökéletes hátteret ad a berendezési tárgyaknak, de valljuk be, néha azért kicsit uncsik.

KONYHA BELSŐÉPÍTÉSZETE

A konyha a tértágítás érdekében magasfényű fehér festést kapott. A mennyezete az előszobáéhoz és vendégmosdóéhoz hasonlóan kék, padlója pedig ugyanaz a szőnyegmintát imitáló cementlap.
A fényt ledcsíkok és arany mennyezeti szpotok adják, a hangulatot pedig az arany üveg cseppfalak és fogantyúk.

A pult az időtállóság érdekében fekete gránit, ami acél mosogatóval és korszerű gépekkel párosul.
A hűtő a tolóajtós kamrába került, így a konyha több pultfelülettel rendelkezik. Az elszívó beépített, amit a a bútorban és az álmennyezetben vezettünk el, a fürdőszoba és közlekedő szellőző csöveivel egyetemben.

HÁLÓSZOBA BELSŐÉPÍTÉSZETE

A hálószoba a már emlegetett tapétát és zöld falszínt kapta. Ide került a korábbi sezlon immár kényelmes és elegáns, műbőrrel bevont franciaággyá alakítva.
A meglévő falfülkébe könyvespolcot terveztünk, az ablak mellé pedig pici fésülködőasztalt. A sarokban még egy fotel is elfért, ahova az ember ledobálhatja az utcai ruháit egy fárasztó nap után.

Talán ebben a helyiségben látszik legjobban a metál sötétszürke kapcsolók kontrasztja, amivel egy kis modernséget vittünk a terekbe.
Illetve itt érződik az is, hogy ennek a lakásnak egyes részei nincsenek 100%-ban a föld felett. Ez ugyanis egy félszuterén helyiség, ennek ellenére mégis világos, tiszta, rendezett hatású.

FÜRDŐSZOBA BELSŐÉPÍTÉSZETE

A fürdőszobát teljesen új alapokra helyeztük. A megrendelő kérésére a lakáson végig menő egyéb elemeket paliszanderrel és fehér coriannal egészítettük ki.
Az óriási csempébe és arany üveg keretbe integrált tükör feledteti velünk, hogy a helyiség ablaktalan. A sok mesterséges fény, és az üvegezett ajtók egyaránt segítenek abban, hogy ne érezzük nyomasztónak a teret.

A szobahatás érdekében ide is csillár került a szpotok mellé, illetve ide terveztük be a mosógépet is.
A wc és bidé ízlésesen háttérbe húzódik, így a főszerep a hatalmas mosdós falé, illetve a térben álló, cementlappal burkolt kádé. A kád mögött pedig, a már szintén emlegetett dróthálós üveg elválasztással a járható zuhany van.

A két ajtó üvegébe a tapéta mintáját fújattuk az üvegesekkel, így ez a szép rombuszminta gyakorlatilag végigvonul a lakáson.
A falra szerelt metálkék törölközőszárító a kádtól és zuhanytól is egyaránt elérhető, így összességében elmondható, hogy a fürdőszoba nemcsak látványos, de praktikus is.

KÖZLEKEDŐ – GARDRÓB BELSŐÉPÍTÉSZETE

A két kishálót, a nappalit és a fürdőt összekötő közlekedőben sok strang és kémény található, de egy beépített szekrénybe rejtve nyoma sem látható. Az üvegajtók mögé arany tapéta került, így a tér világos és csillogó, nem pedig egy hagyományos sötét és unalmas közlekedő.

HÁLÓSZOBA 2,3 BELSŐÉPÍTÉSZETE

A közlekedőből két egyszerű, fehér falú, de kertre, panorámára néző szoba nyílik, amit a bérlők fantáziájára bíztunk. 🙂

Fotók: Hujber-Nagy Aletta, belsőépítész és környezettervező művész

A lakás megmentett, átalakított bútorait a Bútoralkotás varázslatos csapatának köszönhetjük.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a hna design Facebook táborához ITT, hogy minden új cikkünkről és munkánkról értesülhess.

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre ITT, illetve ha az online vagy személyes tanácsadás érdekelne, akkor nézz körül ITT.

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban