Blog

Nyári lak a Balaton-Felvidéken – látványtervek

Szinte teljesen a Covid vírus magyarországi megjelenésével egy időben lépett be az életembe egy család. Azt a feladatot bízták rám, hogy egy hangulatos, egyszerre loft és rusztikus stílusú nyári lakot tervezzek nekik egy pici romantikus beütéssel. Azért bátorkodom nyári laknak hívni ezt az azóta teljes mértékben felújított és átépített házat, mert nem csak hétvégi házként funkcionál. Melegebb hónapokra a család ide menekül a budapesti létből, és itt élvezi a csodás Balaton-Felvidék és a szőlőültetvények látványát és hangulatát.

ALAPRAJZ ÁTTERVEZÉSE

A ház egyes részei nem egy időben épültek, és nem is mai darab, falai vastag kőfalak, födéme fa.
A felújítás során a ház új tetőt kapott, és ezzel együtt az emeleti belmagasság is megnövekedett.
Az összes nyílászárót kicseréltük, számosat közülük pedig a földig meghosszabbítottunk a Kovács és fia jóvoltából.
A használaton kívüli kéményt eltüntettük, helyette külső kéményes kályhát építettünk.
A falak egy részét kibontottuk, a maradókat megerősítettük, vagy csupasz valójukban mutattuk meg, az emeleten pedig teljesen újragondoltuk a tereket Ytong falak segítségével.
Az összes helyiség összes bútora, burkolata, szanitere eltűnt a házból.
A burkolatok helyét a földszinten az Ottitól vásárolt rusztikus hatású betonpadló, a Marrakeshtől vásárolt cementlap és mázas falicsempe, valamint az emeleten fafurnéros svédpadló vette át.
A bútorokat nagyobbrészt csináltattuk, de jópáran közülük a Bonamiról, Vivréről kerültek a házba, illetve antik darabok tudatos megmentése is a projekt része volt.
A lépcső is megújult, egyúttal a ház egyik ékkövévé vált. A fehér tartószerkezet, a fa lécsőfokok, a tartószerkezet oldalán található fa feszítők, és az egyedi kovácsoltvas korlát kimondottan bájossá teszi a földszinti előteret, melybe a házba toppanáskor először érkezünk.

FÖLDSZINT BONTÁSI-ÉPÍTÉSI TERVE

EMELET BONTÁSI-ÉPÍTÉSI TERVE

FÖLDSZINT BERENDEZETT ALAPRAJZA

EMELET BERENDEZETT ALAPRAJZA

FÖLDSZINTI ELŐTÉR

A földszinti előtérben láttatni hagytunk egy keveset az eredeti kőfalból.
Ide került egy beépített szekrény, egy dupla moziszék, egy kovácsoltvas tükör, egy kalap- és egy cipőtartó, valamint a ház egyik ékessége: a lépcső.
A beépített szekrény rejti a hűtőt, a kabátokat és a cipőket. Magába foglal egy kamravasalatos szekrényt, valamint a szekrény kisebb mélységű szára az osztó-gyűjtőket is.
A szekrény legérdekesebb része az oldalán található, kis mélységű, takarítószereket rejtő elem.
Az előtérből a lépcsőn az emeletre, a bejárattal szemközti ajtón a földszinti fürdőszobába juthatunk. Valamint az üvegezett francia ajtón keresztül a nappaliba léphetünk, mely egy lépcsőfokkal, pontosabban 11 cm-rel lejjebb fekszik.
Mivel a ház régi, és több lépcsőben épült, így változatos anyaghasználat és padlószintek jellemzik.

NAPPALI-ÉTKEZŐ-KONYHA TERE

A nappali-étkező-konyha terében mind a kanapénál, mind a konyhánál megtartottuk egy-egy szakaszon az eredeti kőfalat. A mennyezet pedig szintén az eredeti, csak egy helyen új „I” acél kiváltót kapott.
A fa a legtöbb helyen fehérre lett mázolva a kis belmagasság miatt, a látszó fagerendák sötét festéke pedig le lett csiszolva, és világosabb lazúrt kapott.
A közösségi tér sarkában egy fatüzelésű kályha biztosítja a meleget a hidegebb napokon. Az új, földig érő nyílászárók pedig a szuper kilátásról és a hangulatos kertkapcsolatról gondoskodnak.
A kanapé bár IKEA, de a hangulathoz abszolút passzol.
A konyha új, kacsatojás zöld színű, a tálaló pedig régi, de összeségében elmondható, hogy minden helyiségben igyekeztünk a hangulatos régi és a rusztikus, indusztriális új elemeket ötvözni.

FÖLDSZINTI DOLGOZÓSZOBA

Az étkező melletti dupla pajtaajtó a földszinti dolgozószobába vezet, amely szoba egyúttal az idősebb vendégek elszállásolására is alkalmas.
A könyveknek és egy antik faliórának is itt jutott hely.
Illetve egy mobil zsúrkocsi is innen fogható hadba, ha éppen vendégség van, és a konyha és a közösségi tér lerakó felületei szűkössé válnak.

FÖLDSZINTI FÜRDŐSZOBA

A földszinti fürdőszobát a vendégek és a ház ura használja, így az ő kérésére itt elmozdultunk a házon mindenhol végig vonuló kacsatojás zöld színtől. Egy kellemes türkizes kék  mázas csempét választottunk egy szolid cementlappal a padlón.
A nyári lak igen vastag kőfalai kivételesen lehetővé tették, hogy falfülke kerüljön a zuhanyba. A legtöbb lakásban vagy nem elég vastag ehhez a fal vagy nincs elegendő hely hozzá, hogy az egész helyiségből elvegyünk 10-15 cm-t egy falfülke miatt egy gipszkarton szerkezettel.
A kiegészítők uralkodó színe itt fekete lett, ezzel is hangsúlyozva, hogy a házban ez a férfi fürdő.

EMELETI HÁLÓSZOBA

Az emeleti hálószoba tágas, nagy belmagasságú és szép panorámával nyit a táj felé.
Az itt található egyszárnyú pajtaajtó mögött egy kellemes, polcozott gardrób található, de a tükör melletti fa szekrény szintén a  holmik elszállásolására szolgál.
Itt már szükség van légkondira, mert bár a tető is teljesen megújult, az emeleti szint a nyári hónapokban ennek ellenére igen fel tud melegedni.
A nyári lak felső szintjén körbefutó betonkoszorút az ágy mögött és az ablak alatt nem tudtuk elbontani. Egy szegőléccel, és lemosható festékkel azonban ellátva remek otthona lehet mécseseknek, gyertyáknak, ezzel is fokozva a meghitt hangulatot.

EMELETI HOBBISZOBA

Az emeleti dolgozószobába egy négy részre osztott, üvegezett szakipari falon át juthatunk be.
Egy szintén négy részre osztott homlokzati nyílászárón keresztül csodálhatjuk a panorámát egy olvasófotelből, illetve az itt található csillagászati távcsőből.
De kreatív munkákhoz is beterveztünk ide egy asztalt régi Singer varrógép állványból.

EMELETI FÜRDŐSZOBA

Az emeleti fürdőszoba a női fürdő.
Míg lent csak zuhany van, addig fent csak egy relaxáláshoz tökéletesen ideális antik külsejű akril kád található.
Itt a falakon sokáig falpanelben gondolkodtunk, de mindenhol aranyárban adták, így végül festett fal, és osztólécek biztosítják azt a vizuális hatást, amit el szerettünk volna érni.
A mosdó és wc mögött azért mázas csempe van, a padlóra pedig a földszinti fürdőével megegyező cementlap került.
Szerencsére itt volt elegendő hely, így a mosdószekrényen kívül egy plusz szekrényt is be tudtunk tervezni, melynek teteje növényeknek adhat otthont, ezzel fokozva a relax hatást.

EMELETI VENDÉGSZOBA

Az emeleti vendégszoba két felnőtt és egy gyerek elszállásolására elegendő.
A nyári lak vendégszobáját IKEA bútorokkal rendeztük be, illetve egy egyedi gyártású szekrény került még ide. Ez a párja a nagyháló fa szekrényének, hiszen a két szobát elválasztó cikkcakk fal szolgáltatja nekik a helyet. Úgy hiszem, a fehér-szürke-melegsárga-fekete színkombináció nagyon hívogató mind a hidegebb, mind a melegebb napokon is az ide látogató családtagoknak.

EMELETI ELŐTÉR ÉS KÖZLEKEDŐ

Az emeleti közlekedőből nyílik balra a női fürdő, a közlekedőből pedig jobbra a hobbiszoba, balra pedig a vendégszoba, majd hátul a nagy háló.
Az új tető gerendáit meghagytuk látszónak, így az egyszerű teret szépen díszítik.
Illetve még a gépészeti szekrény került ide, ami szintén kacsatojás zöld színt kapott és egy remekül funkcionáló kétszárnyú harmonika ajtó zárja.

Nyári lak látványtervek: Hujber-Nagy Aletta, belsőépítész és környezettervező művész

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a hna design Facebook táborához ITT, hogy minden új cikkünkről és munkánkról értesülhess.

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre ITT, illetve ha az online vagy személyes tanácsadás érdekelne, akkor nézz körül ITT.

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban