Blog

Alaprajzi variációk közösségi térre

Még tavasszal kaptam egy nagyon speciális megbízást: alaprajzi variációk közösségi térre.
Azaz alaprajzi tervezésre, térszervezésre kért fel egy család, de úgy, hogy ők maguk akkor már másfél éve tervezgették otthonuk ideális alaprajzát.
Mérnök embereknél egyáltalán nem szokatlan és lehetetlen, hogy egy ilyen feladattal megbirkózzanak, de a külső támogatás egy szakembertől gyorsabban juttathatja el a célba a lakókat.
Bevallom, nem könnyű lépést tartani másfél évnyi ötlettel, és bevált vagy éppen nem bevált variációval, amiken a szülők már addigra túl voltak. Ennek ellenére természetesen igyekeztem felvenni a tempót és mutatni az ötleteket.
Alapvetően a közösségi tér tervezése volt a megbízás tárgya, mert a lakás többi részét már sikerült letisztázni és a családtagok igényeihez igazítani.
A nehézség az volt a feladattal kapcsolatban, hogy az öttagú családnak sokfunkciós térre volt szüksége, és rengeteg dolognak kellett beleférnie ebbe a területbe.
Továbbá, hogy a konyha lehetőség szerint fizikailag szeparálható legyen, de optikailag kellő átlátás valósuljon meg, hogy a térélmény ne nagyon sérüljön.
Illetve ebbe a zónába kellett még bekapcsolni egy gépészeti és tároló helyiséget is.

INSPIRÁCIÓS KÉPEK

A feladathoz több inspirációs képet is kaptam, de az a kettő volt a kedvencem mind a térélményt, mind a stílust tekintve.

ALAPRAJZI VARIÁCIÓK

Az alaprajzi variációkhoz tudni érdemes, hogy a kémény helyét adottságként kellett kezelni, és mivel a kályhának a nappaliban kell lennie, így nem volt kérdés, hogy a nappali csak a bal oldalon lehet, a konyha pedig mivel lehetőség szerint szeparálható kell legyen, és sok falfelület kell hozzá, ezért az a jobb oldalon tud elhelyezkedni. Kizárásos alapon így az étkező középre kerül, a háztartási helyiség pedig a konyhával együtt kezelendő.

1. VERZIÓ

Az első variációnál egy teljesen nyitott közösségi teret képzeltem el, ahol minden gép, műszaki berendezés, háztartási eszköz szekrényben lapul, és a konyha szagtalanságáról egy jó minőségű elszívó gondoskodik, ami a lehető legrövidebb úton húzza ki a térből a kellemetlen szagokat.

2. VERZIÓ

A második verzióban a konyha félszigete beljebb kerül és az egész teret egy osztott üveges, ajtós fal választja le.

3. VERZIÓ

A következő verziónál külön helyiségbe került a háztartási helyiség, a konyha félszigete pedig egy szeparálható átadópulttá válik.

4. VERZIÓ

A negyedik verzió az előzőhöz hasonlatos, de a konyha nyitottá válik.

5. VERZIÓ

Az ötödik verzióban annyi változás történik, hogy átjárást biztosítottam a konyhából a háztartási helyiségbe, kamrába.

6. VERZIÓ

A hatodik verziónál kipróbáltam, mi lenne, ha az előtérből lehetne bejutni a gépészeti, háztartási helyiségbe -így akár bicikli tárolására is alkalmassá válik ez a tér-, a konyha pedig nyitott.

7. VERZIÓ

A hetedik verziónál az étkező sarokpadot kapott, így a konyha egyik része bezárult. Erre az új falra kerül az előkészítő, segítő asztalka félsziget helyett, és a növényfal e felett az asztal felett kapott helyet.

8. VERZIÓ

A nyolcadik verzió a házigazda ötlete nyomán született, annak letisztázott állapotát mutatja. Ebben a gépészeti helyiség és a kamra különválik, az étkező csak az egyik asztalfőn kap padot oldalain lerakó asztalkákkal, és a konyha egy szép, négyszárnyú osztott üvegajtóval néz a nappalira és étkezőre. Ez a verzió került végül kidolgozásra, így itt már a lámpakiosztás is látható, a továbbiakban pedig a látványterveket nézhetitek meg.

LÁTVÁNYTERVEK

Belsőépítészet: Hujber-Nagy Aletta, belsőépítész és környezettervező művész.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a hna design Facebook táborához ITT, hogy minden új cikkünkről és munkánkról értesülhess.

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre ITT, illetve ha az online vagy személyes tanácsadás érdekelne, akkor nézz körül ITT.

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban