Blog

2020 kerti trendjei

2020-ban nem lesz átütő változás a kerti trendekben, de elmondható, hogy az előrejelzések alapján ebben az évben többen fognak saját gyümölcsöt és zöldséget termeszteni a környezet támogatása és a műanyag hulladék csökkentése érdekében. Fenntarthatóság és környezetvédelem a két kulcsszava az idei trendeknek. Folytatódik a „termeld magad”, a városi kert-mozgalom, a házi komposztálás, illetve a csomagolásmentes életmód.

A környezetvédelem fontossága napjainkban egyre többeket érint meg. Tudatosságuknak köszönhetően egyre többen tartják szem előtt, hogy olyan növényeket ültessenek, amelyekkel megmenthetjük a méheket és ezáltal a földbolygót. A hosszú virágzási időszakú, az édes illatú virágok vonzzák a méheket. Amennyiben a falainkra vagy épített kerti pengefalakra futtatjuk ezeket a növények, azzal egyrészt a méhek kedvére teszünk, másrészt az egyik legújabb kerti trendet is kipipálhatjuk. A függőleges kertek létrehozásával egyrészt növekszik a növénnyel fedhető felületek száma, másrészt vizuálisan sem elhanyagolható a látvány.

A környezetvédelem térhódítása miatt nem ritka a dizájnos madáretetők látványa sem a kertekben. A kertünk fenntartásban pedig nagy segítséget nyújtanak a különféle önjáró gépek, például a robotfűnyíró és az automata öntözőrendszer, amelyeket a távollétünkben okostelefon segítségével is irányíthatunk.

A kertünkbe olyan növényeket ültessünk, amelyek különösebb gondozás nélkül is szépen díszlenek, így több időnk marad a relaxálásra, feltöltődésre, hiszen életminőségünk javul, ha sok időt tudunk a szabadban tölteni. A maximális pihenés érdekében elmosódik a határ a benti és kinti berendezés között a bútorok külsejét, tartósságát és kényelmességét illetően. A külteret a beltérhez hasonló kidolgozottság jellemzi, stílusban is hasonlóak ezáltal, na és persze a szeretett skandináv stílus is hódíthat ennek köszönhetően. A kültéri kínálatban egyre több lett a kiegészítő, így az emberek a saját ízlésüket a kertben is kifejezhetik immár, nem csak az enteriőrjeikben.

Annak ellenére, hogy úgy gondoljuk, hogy a külső tér a belső kiegészítése, ez nem feltétlenül igaz, hiszen vendégeink gyakran a külterünkkel találkoznak hamarabb. Ezért is kell ugyanolyan igényesen kidolgozni külső tereinket is. Az utóbbi években a kültéri bútorzatnál az volt a fő szempont, hogy a hosszú évekig tartsanak ki, de ma már olyan sokat fejlődött az gyártástechnológia, hogy a strapabíróságuk mellett a kialakításuk is egyre inkább lekövetheti a beltéri bútorok küllemét. A kültéri bútorok egyre puhábbak és kényelmesebbek, ugyanakkor szilárdak és könnyűek. Az enteriőrök mellett hasonlóan meleg, otthonos érzetet kelthet az exteriőr is most már. Az otthonosság jegyében pedig jellemző a természetes anyagok sokrétű használata, úgy mint a fa, a nád, a vessző fonat, a rattan.

Trendi a moduláris, variábilis bútorzat is, amit a vendégek számához lehet igazítani, és ennek köszönhetően a beltérből is ki lehet pakolni a bútorokat a kültérbe. Fontos szerepe van a kinti konyhának, bároknak, ahol házibulikat is rendezhetünk, ugyanis a kertekben, teraszokon terjednek a grillpartik, emellett pedig az ehető növények termesztése is, amelyekkel remekül feldobhatjuk a feltálalt ételeinket.

Összességében elmondható, hogy az idei divatra a letisztult formák és a finom elegancia a jellemző. Színben a természetes, mély, de élénk színek dominálnak: a barna, a rózsa, a korall, a terakotta különböző árnyalatai. Továbbá jó, ha tudjuk, hogy a fehér az új fekete, de ha igazán trendik szeretnénk lenni, akkor az idén a kékvirágú növényeket ültetünk és kék textíliákat, edényeket használunk, hiszen a Pantone Intézet a Classic Blue 19-4052 árnyalatot választotta az év színének.

További, hangulatos, inspiráló fotók:

Források: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21,22,23

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban