Blog

2020 fürdőszoba trendjei

A bejegyzésben az első Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon is bemutatott „2020 fürdőszoba trendjei” előadásom kivonata látható és olvasható. A bejegyzésben a 2020-as fürdőszobák 27 divatos trendje kerül felsorolásra, némi szöveggel és képekkel illusztrálva, illetve ráadásként az idén divatos stílusok is bemutatásra kerülnek.

1. SÖTÉT SZÍNŰ TÁROLÓBÚTOROK

Lehetnek újonnan készült sötét színű bútoraink, vagy festéssel felfrissítettek, felújítottak is. A korszerű festékekkel akár fényes felületeket is átfesthetünk csiszolás nélkül.


IKEA

URBAN ELECTRIC

2. FÜGGESZTETT TÁROLÓK

A függesztett tároló növeli a teret, különösen kis fürdőkben előnyös emiatt. A magas szekrények ugyanúgy lehetnek függesztettek, mint a mosdópultok, és a frontok húzóka nélkül is divatosak. A függesztett tároló alatt tarthatunk mérleget, kosarat is.


IKEA

QLD QUALITY TILING

3. BÁTOR FALSZÍNEK ÉS ANYAGOK

A falon lehet beton hatású vagy mosható festék. Divatosak a sötét falak. A nappaliban, hálóban már évek óta divatos sötét kékek és zöldek a fürdőkbe is begyűrűztek, és remekül mutatnak az arannyal, sárgarézzel. A kék főként a relaxálást segíti, a zöld pedig a természetet imitálja. A meleg árnyalatok közül a púder szín, a rózsa arany, a pezsgő, a halványsárga és a tökvörös az idei divatszín, de inkább a kiegészítőket színezzük, mint a falakat.


IKEA

KOHLER

EMILY HENDERSON

4. KÉP A FALON

Festmény, fekete-fehér fotó a falon, képkompozíciók a fürdőben, műtárgy a falon: a lényeg a szobahatás.


HEPHAISTOS

WENDY WORD

PINTEREST

IKEA

5. IZGALMAS TAPÉTÁK

Nagy, merész, színes minták, falfestmények, grafikák a jellemzőek a fürdőszoba falakon. Ne féljünk a párától! Megfelelő szellőzőberendezés vagy szellőztetés esetén tapétát is tehetünk a falra. Vegyünk vinylt, esetleg vlies tapétát, de ha mégis elkezdeni leázni a tapéta a pára hatására, még mindig kifestethetjük a fürdőt.


HEPHAISTOS

HEPHAISTOS

HEPHAISTOS

RAYMAN BOOZER

ELLE DECOR

6. TÜKRÖK, TÜKRÖK

Terjednek a páragátló, a beépített ledes, szimmetrikus és aszimmetrikus, egynél több darabból álló tükrök. Dupla mosdók felett már nem feltétlenül a csempébe integrált, nagy méretű tükrök a divatosak, hanem a két különálló, akár úgy is, hogy nem egyforma a kettő. Jellemző újítás még az intelligens érintés, az USB töltő, a háttérvilágítás, ami praktikusabb is az aszimmetrikus tükröknél. Fontos a keretes tükör megjelenése, elterjedése is.


INTERIOR DESIGN

WENDY WORD

PINTEREST

URBAN ELECTRIC

URBAN ELECTRIC

EMILY HENDERSON

MARTIN MARGIELA

7. BIOFÍLIA

Fontos irányzat az élő természettel való kapcsolat, a növények, a növényfalak, a növényes vagy leveles csempék elterjedése a fürdőkben. Ez az irányzat a természet szerelmeseinek kedvez.  Hatékonyabbak, nyugodtabbak, koncentráltabbak vagyunk a növények és növényi minták hatására. Jellemzője még ennek a trendnek a természetes alapanyagú burkolatok, szaniterek és kiegészítők használata. A tetőablakokon, nagy ablakokon, üvegfalakon át beözönlő sok természetes fény, illetve természetes fényt utánzó LED panelek szintén fokozzák a hatást.


BENJAMIN MOORE

MC CANN DESIGN

DULUX

MAUOREL

PINTEREST

8. FÜGGÖNY PADLÓTÓL PLAFONIG

A márvány, a porcelán és betonfelületek lágyítására, és a szobahatás fokozásához elengedhetetlen irányzat.


ARROW

MARIA SPEAKE

9. LED TECHNOLÓGIA

A beépített ledekkel, az energiatakarékos izzókkal tervezett fürdők, a lineáris fények, fénycsíkok a falon, plafonon, a tükörbe épített, bútorba, mosdópult aljába integrált fénycsíkok egyre terjednek.


KALDEWEI

KLUDI

10. FÜGGESZTETT FÉNYTESTEK

A csillárok és belógatott lámpák a fürdőben szintén a szobahatást fokozzák.


KLUDI

KLUDI

11. PADLÓFŰTÉS

A csempe, a beton, a vynil és a faburkolat alá hagyományos padlófűtést vagy infrapaneleket is építhetünk. Ebben az esetben nincs allergiát okozó poráram sem. Említésre méltó még a melegítő fiókok használata az ágyneműk, törölközők, köntösök számára.


RAVAK

12. ÁTLÁTHATÓSÁG

Az üveg használata a zuhanyban, a fürdő falakon és a ház homlokzatán mind-mind a nyitottságot, az átláthatóságot, a kapcsolatot erősíti a természettel.


PINTEREST

RAVAK

BERNSTEIN

ARCHITECTURAL DIGEST

13. FA HASZNÁLAT

A fa megjelenhet a mennyezeten, a padlón, a falon 3D falikép, 3D hatású fafal formájában, de lehet fából a képkeret, a tükörkeret, a bútor is. A fafelület lehet természetes, rusztikus, laminált, furnérozott, rétegelt lemez vagy akár OSB is.


IKEA

SHANNON MC GRATH

DWELL

IKEA

14. TARTÁLY NÉLKÜLI WC

A wc-k lehetnek tartály nélküliek, vagy készülnek rejtett beépítésmóddal is.


CROSBY STUDIOS

IKAHE

15. SZÍNES SZANITEREK

A természetes, visszafogott színek nagyon trendinek számítanak ebben az évben. A fekete kád különösen divatos, arany csapokkal kiegészülve pedig igazi fókuszponttá válik a fürdőszobában. A fekete azonban a pillanatnyi divatot tükrözi, így akik időtálló fürdőre vágynak, ne alkalmazzák!


GSI

GSI

GSI

16. KÜLÖNLEGES MOSDÓ ALAPANYAGOK

A mosdó alapanyaga lehet kő, beton, márvány, műkő, akril és sok más kortárs alapanyag. Kísérletezzünk kedvünkre!


IKEA

HEPHAISTOS

EGLO

17. SZEKRÉNY NÉLKÜLI MOSDÓK

A lábon álló vagy falra függesztett, talapzatra tett mosdók most nagyon divatosak stílustól függetlenül.


HEPHAISTOS

KLUDI

HEPHAISTOS

KOHLER

18. SZABADONÁLLÓ KÁDAK

Trendinek számítanak a különleges kádformák, a vékony fürdőkád és a szabadonálló kád. A nagy méretű kád, a jacuzzi kád most nem annyira menő. A kádas fürdőzés fokozza a relax érzést, ráadásul gyönyörű fókuszpontja is egy-egy fürdőnek. Drága, de időtálló ez a trend. A különleges kádformákhoz (és mosdókhoz) egyszerű csap javasolt, a bonyolult csapokhoz pedig egyszerű kád (és mosdó) passzol.


IKEA

HEPHAISTOS

FARROW & BALL

19. ÚJRAGONDOLT CSAP DIZÁJN

A régies formavilágú csapok vagy éppenséggel a nagyon modern, érdekes formavilágúak egyaránt terjedőben vannak. Egy-egy dizájn darab akár 10 színben is kapható, de feketében, aranyban most mindenképpen érdemes gondolkodni.  A felületeket tekintve a szatén, a matt, a fényes, a szálcsiszolt, az antikolt egyaránt trendi. A melegebb (arany, polírozott nikkel) szín lágyít, luxus, prémium érzetet kelt, szálloda hatást kölcsönöz a fürdőszobának. A márvánnyal és sötétkékkel igazán kifinomult végeredmény születik. Amennyiben valakinek túl sok az arany, az használjon arany-ezüst kombinációt! A csapokhoz érdemes hozzáigazítani a wc nyomólapok színét is, melyek esetében az ujjlenyomatmentes kiképzés egyre jobb eredményeket hoz.


HANSGROHE

KLUDI

HANSGROHE

KLUDI

20. CSEMPE NÉLKÜLI FALAK

Terjednek a részben vagy egyáltalán nem csempézett falak a mosható, vízálló festékeknek és tapétáknak köszönhetően.


47 PARK AVENUE

PINTEREST

REAL HOMES

PHILIPS

21. MÁRVÁNYMINTA

A márvány mozaikkal igazán menő, de persze ez egy kicsit költséges formáció. A karakteresebb Zebrino (fekete-fehér csíkos), az Arabascato (fekete-fehér ovális erezetű) és Paonazzo (fekete-fehér-aranybarna ovális erezetű) márvány típusok váltották fel az eddigi Carrarát és Calcutta Goldot.


KLUDI

EMILY HENDERSON

HEPHAISTOS

IKEA

ERCO

22. EGYSZERŰBB CSEMPE

A bonyolult formavilágú csempék mellett a letisztult, leegyszerűsödött csempék is reneszánszukat élik. A metró csempe fózolás nélküli verziója váltotta fel a klasszikus metró csempét.


DULUX

PINTEREST

IKEA

2LG STUDIO

23. CSEMPE KOMBINÁLÁS

A különböző méretű és alakú minta nélküli csempéket bátran kombinálhatjuk, legyen az hatszögletű, arabeszk, chevron, marokkói, halpikkely, gyémánt, vagy bármi más. A metrócsempe mérettől a nagyon nagy lapokig bátran gondolkodhatunk, de aki mozaikmániá és nem annyira trendkövető, továbbra is választhat kisebb léptéket.


PHILIPS

HEPHAISTOS

WARBURTON FAMILY

24. TERAZZO

A terazzo burkolat megjelenhet a padlón, a falon, a szaniterben egyaránt. A terazzo tulajdonképpen természetes kő, cement és márvány keveréke, ezáltal számtalan formát ölthet, hiszen korlátlan szín- és anyagkombináció eredményezheti. Ennek a hosszú élettartamú, fragmentált, azaz széttördelt anyagnak a külleme kis- és nagy összetevőjű, azaz mintájú is lehet.


FLORIM

EMILY HENDERSON

DZEK

DE SIMONE DESIGN

DINA BROADHURST

25. A FEKETE AZ ÚJ SZÜRKE

2018 óta folyamatosan sötétednek a fürdők. Eddig a szürke volt a divat, és javaslom, hogy a bátortalanok továbbra is maradjanak inkább a szürke árnyalatoknál, mert a fekete nagyon markáns, karakteres végeredményt ad! A matt a divat, a feketével való keretezettség (zuhanyfalak, tükrök esetében), a fekete csapok, de mint említettem akár a szaniterek is lehetnek feketék.


IKEA

KLUDI

IKEA

KLUDI

26. INTELLIGENS FÜRDŐSZOBÁK

A jövő fürdőszobái itt vannak a küszöbön. Amit ezek a fürdők tartalmazhatnak: intelligens, víztakarékos wc ülésfűtéssel, szárítással, szagtalanítással, automatikus fedélnyitóval; intelligens zuhanyzó állítható nyomással; egyedi polcok, integrált padok, ülőkék; vízálló hangszóró rendszer; hanggal aktivált világítás, hőfok szabályozás; víztakarékos intelligens, fényterápiás zuhanyfej, valamint alkalmazásvezérelt zene- és aromaterápiás élmények; továbbá intelligens tükör, vezeték nélküli tv, hűtő, minibár (organikus arckezeléshez, bio termékek tárolására, frissítőknek), USB csatlakozók, párásítók, párátlanítók, vonalmenti és fali lefolyók… A kütyük száma vetekszik most már a konyháéval!


SMARTAP

KOHLER

KOHLER

KOHLER

KOHLER

27. MAXIMÁLIS SPA ÉLMÉNY

Amennyiben nincsen pénzünk drága megoldásokra, úgy az előző pontban bemutatott és felsorolt hozzávalók helyett létrehozhatjuk a spa élményt például pár gyertya, kristály, fa hokedli, kádra helyezett fürdőtálca hozzáadásával. Egy csésze tea, egy jó könyv, vagy bármi, ami ellazít minket, hozzájárul a belső egyensúlyunk megteremtéséhez.


ARCHZINE.FR, IDEAL HOME

+1 DIVATOS STÍLUSOK

Industrial stílus: összetevői a fém, a fa, a funky csempék, az ipari mosdó, a pop art színek, a fekete csapok és szín.


PINTEREST

ADAM FORTNER

Minimál stílus: a minimál fürdők még mindig divatosak, de ha kicsit fel akarjuk dobni, érdemes színes retró tárgyakkal fűszerezni a fürdőszobánkat.


HOMES TO LOVE

Art deco hatás:  összetevői a magas, lábazaton ülő kád, a korabeli tükrök, ülőalkalmatosságok, dekorációk, kiegészítők használata.


KOHLER

Eklektikus stílus: ebbe a stílusba minden belefér, amennyiben az jó ízléssel, harmonikusan van összeállítva.


EMILY HENDERSON

Vintage Havanna: kubai ihletésű, hangulatú fürdőszobák.

IKEA

Források:

https://sebringdesignbuild.com/top-trends-in-bathroom-design/
https://www.renoassistance.ca/en/bathrooms/bathroom-trends/
https://www.idealhome.co.uk/bathroom/bathroom-ideas/bathroom-trends-191334
https://www.elledecor.com/design-decorate/trends/g29993556/bathroom-trends-2020/
https://www.housebeautiful.com/design-inspiration/g30295912/bathroom-trends-2020/
https://www.hgtv.ca/bathrooms/photos/bathroom-design-trends-2020-1933381/#
https://www.hgtv.ca/bathrooms/photos/new-home-trend-exposed-shower-pipes-1931099/#currentSlide=1
https://www.badeloftusa.com/ideas/bathroom-trends/
https://www.admagazine.ru/how-to-make/kak-sozdat-neobychnyj-interer-vannoj-komnaty?fbclid=IwAR1V7mBEsde6AqYoDmaONnTXohoWJ3qlfT6dRa-epwPRkfuwB3-7TK5pEnc
https://www.youtube.com/watch?v=B5DZ1xLUT9g&fbclid=IwAR3MRY_WX2XbqyIW3gzjKB_mELtJf43Gx4wel3AYNp1hmhgAGckyKu7G52E
https://www.gsiceramica.it/it/download/cataloghi/product-news-2019/?fbclid=IwAR2B1u548i098O0xQgNgdVNR2J51fW3LfNy7Ff2KFcBRM45sIG5be-v7Ng4

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban