Blog

Az év színe 2020-ban a Classic blue

A Pantone Color Institute 2020-ra egy klasszikus kéket, a 19-4052 Classic Blue-t, azaz a kobaltkéket választotta az év színének.
Laurie Pressman, a vállalat alelnöke azzal érvelt, a klasszikus kékkel azokat a fogyasztókat szeretnék megszólítani, akik kielégítőbb életmódra vágynak. A választásunk tükrözi az emberek vágyát a nyugalom és a biztonság után, és hogy családias otthonban szeretnének élni.  Mivel egy nagyon barátságos tónusról van szó, bel- és kültéren egyaránt bevethető bármilyen textúrán ez az árnyalat, ráadásul jól párosítható a minőségi anyagokkal is, mint például a bársony vagy a selyem. Ez a mélyebb kék a megbízhatóságot, a kommunikációt, a tisztaságot, a becsületességet és a kék eget szimbolizálja, amelyet a divat fenntarthatóság körüli diskurzusában úgy is fordíthatunk, hogy itt az idő, hogy a Föld számíthasson ránk.
A vállalat szerint a szín jelenléte „megnyugtat, magabiztosságot és kapcsolatot teremt.” Míg az idei szín „életvidám volt”, addig a kék „békét és nyugalmat ad az emberi szellem számára.”
„A hatalmas és végtelen esti égboltra emlékeztet, és arra ösztönöz minket, hogy a nyilvánvaló mögé nézzünk. Ennek a színnek van a legmélyebb hatása a lelkünkre. Ha a nemzetközi visszajelzéseket nézzük, az emberek a világ minden tájáról ugyanúgy reagálnak erre a színre. Ez a szürkés sötétkék azt jelzi, hogy lemegy a nap és itt az ideje visszavonulni, csendességre int. Ez az egyik legfőbb oka annak, hogy az emberek kötődnek ehhez a színhez: a stabilitás és a folytonosság érzetét adja. Minden nap 24 órából áll. Tudjuk, hogy reggel világosabb lesz és este pedig sötétebb. Szóval az éjszakára való felkészülés jelenik meg ebben az árnyalatban.”” – mondja Leatrice Eiseman, a Pantone ügyvezető igazgatója.
A színek tagadhatatlanul hatással vannak az emberek hétköznapjaira és érdekesség, hogy a szín az autóiparban, a divatiparban, a lakberendezésben és a digitális iparágakban már megjelent, a táplálkozástudományi szakemberek pedig arra biztatnak, hogy együnk több áfonyát és kék ételt a gyulladáscsökkentő hatás miatt.

JAVASOLT SZÍNTÁRSÍTÁSOK:

Forrás: Pantone, Marie Claire, Cosmopolitan.hu

Szakértő: Hujber-Nagy Aletta, belsőépítész és környezettervező művész.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a hna design studio Facebook táborához, hogy minden új cikkünkről és munkánkról értesülhess.

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre, illetve ha az online vagy személyes tanácsadás érdekelne, akkor nézz körül a tanácsadás menüpontunkban.

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban