Blog

Hogyan csináljunk két lakásból egyet, majd később újra kettőt?

Ismét alaposan átalakítottunk 2 lakást! Ezúttal azonban a szokásosnál bonyolultabb volt a feladat. Két szomszédos kisebb lakásról van szó, amelyekből egy 5 fős család részére kellett nagy kényelmes otthont kialakítani.
Ez még persze nem minden! Az átalakítást úgy kellett megtervezni, hogy a nagy lakást később újra két teljes értékű lakássá lehessen visszaalakítani, méghozzá úgy, hogy az eredeti, korszerűtlen térhasználat helyett, a majdani új lakások naprakészek legyenek!
Természetesen a homlokzati nyílászárókhoz nem lehetett hozzányúlni és a tartószerkezeten sem lehetett módosítani.

JÖJJÖN A VARÁZSLAT!

EREDETI ALAPRAJZ
Az eredeti alaprajzok az évtizedekkel ezelőtti igényeket tükrözik. Lakásonként 2 egybenyíló szoba és külön konyha van (az egyiknél a kamrát összenyitották a konyhával).

EGYBENYITÁS
Az egybenyitott lakás úgy lett megtervezve, hogy minden megvan benne egy nagy családnak.
Amikor összeállt a tervezési program, úgy látszott, hogy lehetetlent próbálunk megoldani. Szükség volt 4 hálószobára, dolgozóra, 2 fürdőre, külön wc-re, konyhára, kamrára, étkezőre, nappalira, gardróbra.
Mindezt tehát úgy kellett megoldani, hogy folyamatosan szem előtt tartjuk a 2 önálló lakássá való visszaalakítás igényét is!

ÚJRA KÉT LAKÁSSÁ ALAKÍTOTT VERZIÓ
Végül, de nem utolsósorban meg kellett tervezni a visszaalakítást is. Ebben az volt a kihívás, hogy minimális munkával kialakítható (visszaalakítható) legyen 2 önálló, teljesértékű, de a mostani igényekhez igazodó lakás.
Mindezt úgy, hogy az átépítés során a majdani gépészeti kiállásokat már most előkészítik. Az új lakásokban 2 különbejáratú szoba és egy egyterű nappali-étkező-konyha kap majd helyet.
A jobb oldali lakásban a leendő nappali-étkező-konyha helyén lévő gyerekszoba és dolgozó fala gipszkartonból készül, így minimális munkával elbontható, ezután csak a konyhát kell beépíteni és a lakás azonnal használható.
A bal oldali lakásban a konyha és a nappali között kell egyetlen válaszfalat építeni, ezután a konyhát beépíteni és a lakás szintén azonnal használható.

KONYHA-ÉTKEZŐ-NAPPALI TÉR LÁTVÁNYTERVEI
A megbízás eredetileg kifejezetten az átalakításra koncentrált, nem volt szükség a teljes lakás látványtervszintű kidolgozására, de végül a konyha-nappali-étkező terének dizájnját is ránk bízták.
A tervezés olyan jól sikerült, hogy a külön kamra el is tűnt (egyszerűen a konyhaszekrénybe rejtettük, ahogy a mosógépet és a lakás egy-két gépészeti berendezését is).
Végül egy igen csinos közösségi tér jött létre, aminek megtervezése után a szuper látványterveket Csontos Mónika készítette nekünk, akivel már számtalan szép közös munkán vagyunk túl.

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban