Blog

NAPLAK- monokróm minipenthouse Zuglóban

Ennek a 32 négyzetméteres budapesti lakásnak a tulajdonosa világéletében tengerparton szeretett volna élni. Valószínűleg ezért van az, hogy a 25 négyzetméteres hajópadlódeszkás plázsteraszról – valamint az ágyból és a kádból – csak a tengerkék eget lehet látni. Maga a lakás leginkább egy kőbevájt görög tengerparti lakra emlékeztet. Ezért monokróm kőszínű a lakás, ezért igaziak a kőbetétek, és ezért növényi olajzöldek a bútorbelsők. Így áll össze egy olyan mediterrán bikromitás, amely csak a lakás nyitott szekrényes állapotban látható.

A kislakásokban szinte szükségszerű funkcionális szekrényötletek mellett a lakásnak nemcsak története, hanem egyénisége is van. Női tulajdonosra lehet következtetni a csipkés, ezüstös, glamouros tárgyakból, de a mini, sőt mikrogyűjteményekből is, a toalettben elhelyezett miniparfümkollekcióról már nem is beszélve. Ezzel ellentétben azonban sokak számára meglepő lehet, de a lakást egy pár lakja, akiknek minden igényét kielégíti ez az otthon a maga 32 négyzetméterével.

A lakás szerencsés – fektetett téglalap – alaprajzának köszönhetően a hosszabbik oldalán szinte teljes panorámával rendelkezik. A tágasságérzést fokozza a mindenhol egységes dörzsölt dekorbeton padló is, ami kint és bent is egyszerre homokszínű és homokszerű.

naplak hna design alaprajz

A tulajdonosok határozott elképzeléseit a férjem, Pepe, azaz Nagy Károly építész segítette megvalósítani, a bútorzat Tasi Tamás bútorasztalost és restaurátort dicséri, a fotók pedig, mint a legtöbb esetben most is jómagam, azaz Hujber-Nagy Aletta munkái. A lakásról egyébként egy másik online megjelenést a Lakáskultúra oldalán találtok ITT.

A lakásbelső bemutatását a nappalival kezdeném. Láthatóan a lakásnak számos praktikus tulajdonsága van. Ilyen például, hogy szinte minden ajtó kicsi, könnyen nyitható és kezelhető, hogy gyakorlatilag minden el van rejtve, így mindig rend van a lakásban, hogy a terasz egyúttal bárhelyként, a konyhaablak párkánya pedig amerikai tálalóként is funkcionál. A „szék” tulajdonképpen egy óriási mobil fitnesslabda (a fotózás idejére a teraszra száműztük és kifújta a képből a szél, így a fotókon ne keressétek). Mindenképpen elmondható, hogy egy tiszta, rendezett, békét sugárzó érzés uralkodik ebben a terapikus lakásban.

hna design naplak 1

A minimalizmus ellenére azonban mégsem unalmas az enteriőr, hiszen minigyűjtemények és különleges megoldások teszik azt meglepővé és kicsit glamourossá is. A minigyűjtemények egyrészt személyességet visznek a monokróm, dobozhatású enteriőrbe, másrészt pedig hangulatot is teremtenek. A bronz ceruzahegyező gyűjteményt például hátulról led világítja meg, amire szükség is van, hiszen a lakásban nincs mennyezeti lámpa.

hna design naplak 2 hna design naplak 3

Félig feltárul a zongorát és a légkondit rejtő szekrény.

hna design naplak 4

A zongora teljes pompájában a kedves kis miniatűrökkel megkoronázva.

hna design naplak 5

Természetesen a zongora is bútorszínű: kőszínben és olajzöldben pompázik, amihez még hangulatában passzoló kottát is találtam a tulajdonosok gyűjteményében.

hna design naplak 6

Veszettül sütött a nap a fotózás alkalmával, de remélem azért így is kivehető, hogy semmi más nem látszik a lakásból, csak a tágas terasz és a háborítatlan, határtalan ég.

hna design naplak 7

Egy kis közelit is lőttem a növényzetről, dekorról, ha már ilyen szépen besztájlingoltam itt-ott fellelt kedves kis holmikkal.

hna design naplak 8

Na, most már elhiszitek, hogy tökéletes a panorámája ennek a lakásnak?

hna design naplak 9

A teraszról visszafordulva ez a látvány tárul elénk. A zsaluzia ugyan itt nincs leengedve, de szerintem el tudjuk képzelni, milyen szépen válaszolnak a vízszintes osztásai a korlát deszkáira.

hna design naplak 10

A nyitóképnél egy kicsit tágasabb kivágaton látszik a nappali térkapcsolata is a bejárattal és a fürdőszobával. Nagy kedvenceim az akril polcocskákon lévő tárgyak és növények, azon belül is az egyik favoritom egy aprócska aranyozott smizett, amelynek a nagytestvére Letti lányunk szobájában lakik (a szobáról készült fotókat ITT találjátok). A bejárati ajtó melletti függőleges sliccben elhelyezett réspolcokon a lakásirányítási eszközök találhatóak.

hna design naplak 11

Ezennel befordultunk a nappali sarkába, ahol is a ruhákat és egyéb hasznos textilneműket rejtik a szekrények.

hna design naplak 12

A legviccesebb a történetben, hogy a szekrények tartalma is mind passzol a lakás színeihez.

hna design naplak 13

Praktikus ruhalift.

hna design naplak 14

Azért valljátok be, nem semmi, hogy még a jógamatrac is olajzöld!

hna design naplak 15

Ezen a képen a szekrények ismét zárva vannak, és még jobban láthatóvá válnak a térkapcsolatok. Sőt! Itt még a gerendaszegélynél lévő plexicsíkok is látszanak, amik mögött mindenhol rejtett fény bújik meg (ezeket sajnos nem tudom megmutatni, mert nappal egyáltalán nem látszott a fényük).

hna design naplak 16

Tádám! Az egyik legvagányabb és legkedvesebb húzásunk ebben a lakásban a lenyitható ágy ötlete volt, amit szerencsére a lakók sem bántak meg. Nekem rettentően tetszik! Sajnos nem engedték meg, hogy a Donald kacsás könyvsorozatot kirakjam. Állítólag nagyon babás lesz tőle a kecó. Kár. Na, majd, ha egyszer nem figyelnek…

hna design naplak 17

Az egyik legérdekesebb jelenet az volt a fotózáson, mikor egyszer csak nem villant el a vaku, pedig már szinte készen voltunk a beállításokkal. Szerencsére a lakás úrnője rájött, hogy globális problémával állunk szemben. Nem az eszközöm romlott el, hanem az áram ment el. Ekkor a lakás ura felmászott az ágyra, leszerelte az ágy álmennyezetét és felpattintotta a villanyórát. Imádtam ezt a jelenetsort (de nem kaptam rá engedélyt, hogy minden elrejtett dolgot megmutassak)!

hna design naplak 18

Itt a másik nagyon vicces momentum tárul elénk, ami nem más, mint a wc. Ez az egyetlen ajtóval elszeparált helyiség a lakásban, ahol kellemesen bizarr módon egy miniparfüm gyűjtemény lakik… Tudni kell, hogy ennek méltó elhelyezése mindvégig prioritást élvezett a fél éves tervezési folyamat során. Remélem sikerült megfelelni az elvárásoknak! 🙂

hna design naplak 19

Egy mindent elrejtő lakásban naná, hogy a wc papírt is keresni kell!

hna design naplak 32

Imádom!

hna design naplak 33

Közeledünk a fürdő felé, amelynek a fala speciális vízálló bevonatot kapott.

hna design naplak 25

Igen, szándékosan szállodásra sztájlingoltam be a fürdőt. Természetesen itt is megtalálhatóak a minden helyiséget megbolondító miniatűrök, jelen esetben kaktuszkák.

hna design naplak 26

A viszonylag nagy méretű tükör megkettőzi a teret, a nem szokványos alakú mosdó pedig derékszöget ad ki a szintén szokatlan alakú kád öblében, így helyreáll a harmónia és a világbéke is egy lépéssel közelebb kerül.

hna design naplak 27

Kedvesen romantikus csecsebecsék.

hna design naplak 28

Figyeled, mosdópultba vágott csapok, hm?

hna design naplak 29

Most pedig nézzük meg egyben a konyha, wc és fürdő szent hármasát, a falon a lakók okleveleivel. Közben már biztosan kíváncsiak lettetek, hogy kik lehetnek azok, akik egy ilyen pici lakásra ennyi tervezési időt és pénzt fordítottak. De sajnos nem árulom el, bocsi!

hna design naplak 23

Hopácska, előszobaszekrény is befért, ami ráadásul jótékonyan szeparálja el a fürdőt a többi tértől.

hna design naplak 24

Ez a másik nagy kedvencem az előszobaszekrény főfaláról.

hna design naplak 22

A csodálatosan szép és praktikus konyha látványa.

hna design naplak 31

A tv, a hűtő és a mosógép ajtaja kicsit kinyitva.

hna design naplak 34

A legkisebb zug is hasznosult.

hna design naplak 42

Emitt a bárszekrény és a kihúzható pultja látható (ha a tulajdonosok minden ajtót kinyitottak és megmutattak volna, akkor sosem végeztünk volna fotózással és még egyszer ennyi kép lenne a bejegyzésben).

hna design naplak 35

Ugyanaz a bárszekrény közelről (amit a lakás úrnője csak „iddoga szekrénynek” nevez).

hna design naplak 36

Imádnivalóan passzoló konyhai alkalmatosságok a mosogató feletti szekrényben.

hna design naplak 37

Közelről, nem elrejtett csappal.

hna design naplak 38

A címertányér gyűjtemény is jópofán gazdagítja az enteriőr egyik méltatlanul, általában nem díszített helyiségét. Az akril egyik legjobb tulajdonsága, hogy gyakorlatilag minden formát le tud követni, így alkalmas pulttal egybeépített mosogató és mosdó készítésére is, nem is beszélve arról, hogy mennyire szép és a tapintása is finom!

hna design naplak 39

A csapot figyeljétek! Állati, mi?

hna design naplak 40

Még egy részlet a konyhából és annak kilátásáról.

hna design naplak 41

Konyhai csendélet harsány zöldségekkel.

hna design naplak 43

A kád szándékosan néz a panorámára, terápiás jelleggel.

hna design naplak 44

Konyhai csendélet kókusztekercsekkel, részeg üveggel és gyűrött poharakkal.

hna design naplak 45

Az office-szekrényben helyett kapott a rejtett tv, hangszórók, egy csomó hasznos holmi és papírnemű, számos műszaki kütyü és nem utolsósorban egy újabb olajzöld környezetbe helyezett bájos réz apróság sereglet.

hna design naplak 46

A virágtartó emelvénybe is volt alkalmam belekukkantani. Ne tudjátok meg, mi minden fér egy ilyen aprócska jószágba is!

hna design naplak 47

Az utolsó két kép pedig már csak a buli kedvéért készült a lakók külön kérésére, hiszen nyáron a teraszon sokszor fogadnak vendégeket. Bár hihetetlennek tűnik, de még egy ekkorka lakásban is könnyűszerrel lehet társadalmi életet élni, hiszen mint tudjuk: sok jó ember kis helyen is elfér!

hna design naplak 49 hna design naplak 50

Fotók: Hujber-Nagy Aletta

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban