Blog

2017 divatszíne a Denim Drift – DULUX

2017. debruár 23-án a Lánchíd19 hotelben töltöttem egy bő órácskát pár bloggerbrátommal, a DULUX munkatársaival és volt műegyetemi, a színdinamika szakmérnöki posztgraduális képzésén tanító tanárommal, Tari Gáborral. A DULUX rövid bevezetője után Tari Gábor élvezetes előadásában kerülhettünk képbe a 2017-es év trendszínével kapcsolatban. Ez a szín nem más, mint a Denim Drift. A Denim Drift a pillanat hangulatát tökéletesen megragadó, időtlen és egyben sokoldalú árnyalat, amely más és más jelleget ölt attól függően, hogyan és hol használjuk. Erről, az idei 4 színtrendről, a műegyeteni kutatásokról, a színrendszerekről és a Denim Drift, illetve a többi idei DULUX trendszín gyakorlati felhasználásáról hallhattunk sok érekességet bő fél órában.

A sajtótájékoztató sok érdekes, vagány, színes és trendi édességgel kezdődött és végződött. Innen senki sem ment haza nasi és egyéb hasznos ajándékok nélkül. A legklasszabb a csomagban egy kis Denim Drift festékminta volt, amit remélem hamarosan ki is próbálhatunk itthon.

hna design denim drift 2017 1

A 2017-es év fő színe, a Denim Drift melett másik 44 szín gondoskodik a tökéletes harmóniáról.

„A kék a mindennapjaink színe. Az ég színe. A ruháink színe. És mostantól a falaink színe is. Vedd elő az ecseted és mártsd bele a 2017-es év színébe, a Denim Driftbe, amelyet a különböző területekről érkező designereink csapata választott ki. Hogy megmutassuk, mennyire sokoldalú is a Denim Drift, a Globális Esztétikai Központ négy különböző trendet határozott meg, amelyekben az év színe más és más hatást fejt ki.”

hna design denim drift 2017 2

2017 fő trendje – AZ ÉLET ÚJ MEGVILÁGÍTÁSBAN

Ez a trend digitális világunk rohamszerű változására ad választ. Az egyre inkább városiasodott életünkben az egyszerű dolgokat kezdjük fontosnak érezni és előtérbe helyezni. Új szemszögből nézünk a családi és baráti kapcsolatainkra, munkánkra, a természethez fűződő viszonyunkra és élményeinkre.

hna design denim drift 2017 3

Tari Gábor útmutatása, az egyetemen végzett színmérések és hallgatói visszajelzések alapján megtudhattuk, hogy a COLOROID színrendszerben hol foglal helyet a Denim Drift árnyalat, továbbá hogy hol helyezkednek el a COLOROID színrendszerben az NCS koordinátákkal megadott fő trend színei. A könnyebb érthetőség kedvéért itt szeretném megjegyezni, hogy a szabálytalan, cikk-cakkos színkör az NCS-színkör Coloroidhoz képest bemért helye.

hna design denim drift 2017 4

Ez a kékes árnyalatokból álló fő trendet alkotó színegyüttes az alap színhez, a Denim Drifthez tartozó harmónia-család. A DULUX által kiválasztott NCS színek egy ellipszisen foglalnak helyet a színtest terében.

hna design denim drift 2017 5

A fő trend, AZ ÉLET ÚJ MEGVILÁGÍTÁSBAN inspirációs képei

A Denim Drift a 2017-es év legfontosabb színe. Egy igazán alkalmazkodó árnyalat, amely bármely élet- és lakberendezési stílushoz illik, így tökéletes választás, ha 2017 új szemléletmódját szeretnénk tükrözni otthonunkban.

“A nemzetközi építészeti, divat és designtrendek megfigyelése után arra jutottunk, hogy a jelen pillanat színe a kék. Hogy az otthonokba is bekerülhessen, a csapat egy olyan kéket választott, amely egyaránt alkalmazható a fürdőszobában és a hálószobában. A Denim Drift 2017-ben kötelező! Hidd el, jól fog mutatni a faladon!”

hna design denim drift 2017 6 hna design denim drift 2017 7 hna design denim drift 2017 8 hna design denim drift 2017 9 hna design denim drift 2017 10

ÚJ ROMANTIKA

Éreznük kell a természethez fűződő viszonyunkat, felelősségünket. Gondoskodnunk kell a világról, és támogatnuk kell a fenntarthatóságot. Részt kell vegyünk a cserekereskedelemben és az újrahasznosításban. Egyre inkább az egészséges és felelősséggel termesztett élelmiszereket kell válasszuk. Szerencsére ezek a trendek már tendenciák, mert még soha ennyien nem próbáltuk megtermelni saját élelmünket, és előállítani használati tárgyainkat. Egyre többen hasznosítjuk újra bútorainkat, dekorációinkat újrafestéssel.

“Ez a gazdag, természet ihlette paletta tökéletes mindazok számára, akiket nemcsak saját jólétük, hanem a körülöttük lévő világ is foglalkoztat. Ezek a színek teret adnak a nyugodt elmélkedésnek. Az inspiráló tér iránti igényünk kulcsfontosságú eleme volt az Év Színének elemzésekor.”

hna design denim drift 2017 11

A Tari Gábor által létrehozott trendszíneket tartalmazó ellipszis mellett az is látható, hogy a hallgatók milyen érzeteket társítottak az ÚJ ROMANTIKA trend egyes színezeteihez.

hna design denim drift 2017 12

“Ha az otthonod a szentélyed, élvezettel fogod használni ezeket a remek színeket egy nyugtató és hívogató hangulat megteremtéséhez. Ellensúlyozd az év színe, a Denim Drift semleges tónusát ezzel a merész lilával. Majd mosd el a beltér és kültér közti határokat, és használj buja növényeket és olyan természet ihlette kiegészítőket, mint ezek a fonott tárgyak.”

hna design denim drift 2017 13 hna design denim drift 2017 14 hna design denim drift 2017 15 hna design denim drift 2017 16 hna design denim drift 2017 17 hna design denim drift 2017 18 hna design denim drift 2017 19 hna design denim drift 2017 20 hna design denim drift 2017 21 hna design denim drift 2017 22 hna design denim drift 2017 23

MEGOSZTOTT INDIVIDUALIZMUS

A Dulux egyik kutatása kimutatta, hogy az emberek vágynak az individualizmusra, ám egyidejűleg szeretnének valami nagyobbnak is részesei lenni: megosztani, együttműködni, gondoskodni és segíteni. Ennek a palettának a friss és játékos színei ideálisak ezen vágyak kifejezésére, és tökéletesek közösségi terek kialakításához, ahol mindenki jól érezheti magát. A városok egyre nagyobbakká válnak, a demográfiai és szociális felépítésük folyton változik és így a valahová tartozás érzése és a csoportos tevékenységek fontossága is előtérbe kerül.

hna design denim drift 2017 24

A Tari Gábor által létrehozott trendszíneket tartalmazó ellipszis mellett az is látható, hogy a hallgatók milyen érzeteket társítottak a MEGOSZTOTT INDIVIDUALIZMUS trend egyes színezeteihez.

hna design denim drift 2017 25

“Egy megosztott paletta lehetővé teszi olyan egyedi kis halmazok kialakítását, amelyek egyúttal alkalmasak dekorációs kohézió létrehozására is. Mégis hogyan tükrözhetik egy közös otthon falai az ott élők különböző személyiségeit? Mindehhez meleg és barátságos színek együtthatása szükségeltetik. Ezen a palettán megtalálható a harsány neon, a halvány rózsaszín és az élénk cseresznyeszín, de a megnyugtató hatású Denim Drift mellett olyan harmóniát hoznak létre, ahol mindegyikük karaktere helyet kap kompromisszumok nélkül. Ez a színpaletta nem csak a családoknak szól – bárki, aki másokkal osztozik az életterén, fel tudja becsülni a barátságos közös terek értékét.”

hna design denim drift 2017 26 hna design denim drift 2017 27 hna design denim drift 2017 28 hna design denim drift 2017 29 hna design denim drift 2017 30 hna design denim drift 2017 31 hna design denim drift 2017 32 hna design denim drift 2017 33 hna design denim drift 2017 34 hna design denim drift 2017 35

MUNKAHELY OTTHON

hna design denim drift 2017 36

A Tari Gábor által létrehozott trendszíneket tartalmazó ellipszis mellett az is látható, hogy a hallgatók milyen érzeteket társítottak a MUNKAHELY OTTHON trend egyes színezeteihez.

hna design denim drift 2017 37

A munka és magánélet közti határok elmosódnak, így egyre inkább a kiegyensúlyozottságot keressük az életünk és munkánk között. Az otthonunk egyben az irodánk is lett, míg az irodánk már szinte olyan, mint az otthonunk, mivel 24/7 órás életet élünk. Gyönyörű helyre van szükségünk, ahol otthonról is dogozhatunk és új inspirációra ennek megvalósításához. A DULUX egy gyönyörű színpalettát alkotott meg, hogy segítsen otthonunk különböző zónáinak kialakításban.

A zónák kialakítása kulcsfontosságú az otthoni munkához. Egy szobában egy látványos színblokkal kialakítunk hangsúlyos és stimuláló részt, amely egyben stílusos háttere is egy rumlis íróasztalnak. Ideális kicsi helyekhez is. Kontrasztos színekkel tökéletes otthoni irodát hozhatunk létre, amely inspirál majd a munkádban. Az okostelefonok és táblagépek világában egyre sürgetőbb az igényünk egy rugalmas dolgozósarok kialakítására akár az otthonunkban, akár a vidéki nyaralónkban. Olyan egymáshoz kapcsolódó tereket alakítsunk ki, amelyeket a laptop felnyitásától a villanyok lekapcsolásig kiélvezhetünk. Minták vagy színblokkok segítségével is kijelölhetjük a dolgozósarkot. Például egy hangsúlyos okkerarany négyzet felhasználásával kiemelhetjük az íróasztal zónáját, hogy ne váljon az egész szoba egy folyamatos irodai térré.

hna design denim drift 2017 38hna design denim drift 2017 41 hna design denim drift 2017 39 hna design denim drift 2017 40 hna design denim drift 2017 42

MEGFONTOLT LUXUS

Egy olyan világban, ahol mindenünk megvan, amire csak vágyunk, az emlékeink sokkal fontosabbak, mint a vagyontárgyaink. A Megfontolt Luxus trendje egy újfajta életmódot mutat be; egy új fogyasztói kultúrát, ahol a tapasztalatoknak van értéke a tulajdonnal szemben. Elsődleges célunk felbecsülhetetlen értékű emlékek gyűjtése, mert új szemmel nézünk világunkra és fecsegés helyett tapasztalatokkal töltenénk meg életünket. Mindezt pedig színpalettára is lefordították nekünk.

hna design denim drift 2017 43

A Tari Gábor által létrehozott trendszíneket tartalmazó ellipszis mellett az is látható, hogy a hallgatók milyen érzeteket társítottak a MEGFONTOLT LUXUS trend egyes színezeteihez.

hna design denim drift 2017 44

“A széles, horizontális csíkok a falon tágítják a szobát. Ha csíkos falat festesz, mindig a világosabb színt vedd alapul, és hagyd megszáradni. Majd mérd ki és jelöld be a sötét csíkok helyét. A fizikai dolgoktól az érzéki tapasztalás felé fordulás trendje lendülettel teli. Ez a leszűkített paletta igazán jól tükrözi ezt az új szemléletmódot. Ez a színkombináció a lágy semleges színek legjobbjait ragadja meg és a Denim Drift-et igazán kihangsúlyozza. A hatást jól megválogatott, finom tapintású kiegészítőkkel teheted teljessé: egy kis kasmírral vagy egy imádnivaló trópusifa-asztallal. Én azt szeretném ünnepelni, ami igazán számít, de azt bizony rendesen!”

hna design denim drift 2017 45 hna design denim drift 2017 46 hna design denim drift 2017 47 hna design denim drift 2017 48 hna design denim drift 2017 49 hna design denim drift 2017 50 hna design denim drift 2017 51 hna design denim drift 2017 52 hna design denim drift 2017 53

FORRÁS: DULUX és Tari Gábor PhD, egyetemi docens, színtervező, festőművész – BME SZÍNDINAMIKAI MŰHELY

További cikkek a DULUX év színe sorozatból:

2016 divatszíne az Okker arany – DULUX

2014 divatszíne a Tengerzöld – DULUX

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban