Blog

Teljes értékű minilakás a gangos házban

Ezer éves régi kedves ismerőseink Budapest belvárosában vettek egy 32 négyzetméteres lakáskát egy gangos házban, majd felkerestek minket, hogy varázsoljuk lakhatóvá a tereket. A lakást alapvetően albérletnek szánták, de miután elkészültek a tervek, azon kezdtek el viccelődni, hogy inkább megtartják maguknak, annyira beleszerettek. Hogy végül mi lesz a lakás sorsa, és mikorra készül el, az a jövő zenéje, hiszen a lakás férfi tulajdonosa a legtöbb dolgot saját kezűleg készíti benne rokonai és barátai segítségével. Addig is míg befotózható állapotba kerül ez az otthon, megmutatjuk a lakás kiinduló állapotát, az inspirációs képeket, a leendő alaprajzot és természetesen a látványterveket is.

2016. február 11.

Első találkozásunk a lakással a követező képeken látható. Itt például a lakás ablaka előtt állva elénk táruló látványt örökítettem meg.

hna design mp minilakas 1

Ez a lakás bejárati szituációja és annak környezete. Vigyázat, a lecsapott sarokban lévő ajtó már a szomszédé! Ez a lakás szemből nézve tényleg csak egy bejárati ajtónyi és ablaknyi.

hna design mp minilakas 2

Belépve egy ferde konyhában találjuk magunkat, ami valljuk be elég szerencsétlen érzés.

hna design mp minilakas 7hna design mp minilakas 6

A konyhából kilépve a lakás egyetlen nagyobbacska szobájába toppanunk.

hna design mp minilakas 3

A szoba végéből nyílik a fürdőszoba, ami nem kevésbé elavult és elhanyagolt, mint a lakás többi része.

hna design mp minilakas 4

A fürdőszobából kilépve ez a látvány fogad miket.

hna design mp minilakas 8

A mennyezetre tekintve pedig ez…

hna design mp minilakas 9

2016. május 13.

Téli látogatásunk után három hónappal újra megnéztük hogyan haladnak a bontási munkálatok. Mivel a tulaj saját kezébe vette a dolgot és mivel természetesen főállása is van, így mondhatjuk, hogy elég lassan. Ez esetben azonban ez nem volt probléma, hiszen a projekt egyáltalán nem sürgős. A cél itt inkább az olcsó, de mégis látványos végeredmény elérése volt.
A lakást statikus közreműködésével egyébként felmérettük, az alapvető szerkezeti elemeket felkutattuk, így pontosan tudtuk, hogy mennyire növelhetjük majd meg a belmagasságot. Ez a lakás ugyanis ekkor még szűk 3,5 m magas volt, ami csak egy nem túl kényelmes galéria betervezésére alkalmas. A feltárások után viszont sikerült a belmagasságot a tervezőasztalon 3,6 m magasra tornászni, és mint később látni fogjátok, egy ügyes megoldással a galériát mégis járhatóvá varázsoltuk.

hna design mp minilakas 10

Sajnos a feltárások során az is kiderült, hogy sem a falazat, sem a mennyezet nem hagyható nyersen, mindenképpen új vakolat szükséges rájuk és valami új szín, textúra.

hna design mp minilakas 11 hna design mp minilakas 12 hna design mp minilakas 13 hna design mp minilakas 14 hna design mp minilakas 15

Inspirációs képnek a következő sorozatot kaptuk (forrás). Viszont három alapvető különbség van illetve lesz a két lakás között:
1. ez a lakás sajnos másfélszer akkora alapterületű,
2. a színek lehetőség szerint nálunk fehértől a feketéig terjedjenek türkizzel kiegészítve,
3. alacsonyabb költségvetésű megoldások legyenek benne.
Illetve volt még egy kérés felénk. Mivel a tulajdonosok marokkó szerelmesei, így mindenképpen körül kellett nézzek, közös ismerőseink, a Marrakesh honlapján, hogy itt-ott cementlap burkolat díszeleghessen a vízszintes vagy függőleges felületeken.

inspiracio 930

Az eredeti falak kibontása és újratervezése után egy élhetőbb, rendezettebb, légiesebb tér jött létre, ahol a galéria járható, a fürdőszoba négyzetes alaprajzú, a konyha nagyobb, mint korábban, ráadásul rengeteg új tárolóval rendelkezik. Ezen kívül ennek a 32 négyzetméternek sikerült úgy új fazont adni, hogy közben nemcsak hogy keletkezett benne rengeteg tároló, hanem hat teljes értékű funkció, „helyiség” is körvonalazódott, úgy mint fürdő, konyha, nappali, étkező, gardrób, hálószoba, sőt még a galériára is tudott kerülni egy másik tároló.

hna design mp minilakas 28

Végezetül pedig következzenek a látványtervek!

A nappali falán egy oszló vakolatot ábrázóló kép poszteresített változata van, a világítást mindenhol szpotok vagy csupaszon lógó tilka kábeles villanykörték szolgáltatják, a bútorok frontjai fényes felületűek a tértágítás miatt, és pont ezen okból kifolyólag a galéria korlátja is üveg. A galéria lépcsőjét, a konyhai cseppfalat és a fürdőt marokkói csempe borítja, a lépcső alá számtalan fiók került be, a gardrobszekrény frontja pedig csupa tükör, szintén térnövelő célzattal.

hna design mp minilakas 16 hna design mp minilakas 17

A bejárati ajtó mellé sikerült „előszobaszekrényt” is betenni, amibe a kabátokon, cipőkön kívül a takarítószereket, eszközöket is el lehet rejteni.

hna design mp minilakas 18

A kép bal felső sarkában látható a galéria tárolója.

hna design mp minilakas 19

Itt a galéria alatti gardrob látszik.

hna design mp minilakas 20

A körfolyosón közlekedők szeme elől a lakást egy elegáns függöny rejti el.

hna design mp minilakas 21 hna design mp minilakas 22

Ez pedig az aprócska és szándékosan mozgalmas fürdőszoba, melynek alaprajza egy kissé megváltozott a munka végére az imént beutatotthoz képest.

hna design mp minilakas 23 hna design mp minilakas 24 hna design mp minilakas 25

A konyha látványa a nappali falánál állva.

hna design mp minilakas 26

Végül a konyha közelről.

hna design mp minilakas 27

Fotók: Hujber-Nagy Aletta

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban