Blog

Swinger inger a vágányok felett – látványtervek

A bejegyzés címe sokakat lázba hozhat és nem véletlenül. Gyengébb idegzetűek kapcsoljanak el, mert meztelen és fehérneműs nő is lesz a képeken!
Sokszor emlegettük már, és számtalan másik lakberendezési és belsőépítész blogon is olvashattátok, hogy a mi szakmánk egy nagyon is bizalmi szakma. Ha a megrendelő nem nyílik meg a tervezőnek, akkor nem azt kapja amit vár, viszont ha igen, akkor minden álmát valóra tudjuk váltani. Igen, jól hallottátok! Mindet!
El is kezdjük a mesét, reméljük tetszeni fog nektek!

vagany-csaladi-feszek-29
A következő lakás alaprajzának megszületése igen vadregényes volt. A tetőtéri, belső kétszintes lakást szinte szerkezetkész állapotban vették, ott korábban csak a kivitelező ideiglenes irodája volt.
Megrendelőink először egy ismeretségi körükben ajánlott neves belsőépítészt kértek fel, de sajnos nem azt kapták, amit reméltek. A lakás ugyanis igen különleges adottságokkal bír, a tervek pedig úgy készültek, hogy sem a lakás felmérése nem történt meg, sem a tervezett családmodellnek nem feleltek meg a kialakított életterek! A mi véleményünk az, hogy ha a a lakást nem mérjük fel a tervezés előtt, akkor jó eséllyel nem kivitelezhető tervek születnek, de bármilyen furcsa, ez a kisebbik gond… Ha viszont a tervezett családmodellnek nem felel meg egy otthon – tehát nem fér be a lakásba az összes gyerek – az nem hiba, az bűn.

Mikor ezzel szembesültek megrendelőink, majd azzal is, hogy az egyes számú tervek már csak jelentős áremelkedéssel alakíthatóak tovább, inkább elkezdték a netet böngészni és – utólag nyugodtan mondhatom – legnagyobb örömünkre minket kerestek meg. A lakás felmérése és az újratervezés ugyanis annyit dobott volna az áron, hogy az már a 20-22.000.-/nm-es árkategória lett volna, ami egy közel 200 nm-e lakás esetében 4.000.000.-t tett volna ki. A helyzet tehát nem volt ideális, mert senki nem szeret mások munkája alapján dolgozni, ráadásul a megrendelőink már nagyon sok pénzt kifizettek, így az újratervezésre szinte nem is maradt pénzük.
Ráadásul mi is épp egy jó nagy gödörben voltunk egy ki nem fizetett munka miatt, és kicsit (nagyon) legszívesebben fél év szabira mentünk volna, hogy kiheverjük. Amikor azonban elmondtam Pepének, hogy van egy ügyfél, aki a gyerekeinek szeretne helyet az új lakásában, de elrontották a terveket, és nincs gyerekszoba, akkor csak annyi mondott: menjünk, hátha tudunk segíteni! Amikor pedig ott álltunk a lakásban, a leendő nappaliban, már nem két férfi, hanem két APA kereste a megoldást egy romhalmaz közepén. Az egyik, aki azt akarta, hogy a gyerekei vele élhessenek, a másik, aki ezért a földet, de legalább a falakat kiforgatta volna a sarkából. Amikor megéreztük, hogy ők a megrendelőkbe vetett bizalmunkat hozhatják vissza, ők pedig elhitték, hogy ha beledöglünk is, de megoldjuk, hogy a gyerekek mind velük élhetnek, akkor bizony megcsillant egy-egy könnycsepp mindannyiunk szemében.

Hogy értsétek a problémát, az eredeti földszinti terveken:
– van a földszinten 2 fürdő, egy wc, egy gardrób, egy szülői háló és egy őrült nagy közösségi tér, az étkező-konyha-nappali, ahol fő hangsúlyt kap a dobogóra ültetett egykarú, lebegő lépcső, elfoglalva a tér jó részét,
– és van az emeleten egy darab gyerekszoba, egy pici wc és egy nyitott légterű gyerekdühöngő.

vagany-csaladi-feszek-1

Van tehát egy elegáns és látványos lakás rengeteg holttérrel, ahova a meglévő 2 és a tervezett 2 gyerekből legalább 2 nem fog beférni és az egyetlen gyerekszobához is az emeletre kellene rohangálni. Akár egy újszülötthöz is.

Úgy döntöttünk, hogy 1-2 napot rászánunk, és felszerkesztjük 3d-ben a 2 szintes lakást. Hogy el tudjátok képzelni, hogy mitől is volt könnyű a mi együttműködésünk, úgy idemásolunk nektek egy képet ügyfelünk iPad-jéről. Igen-igen, a megrendelő előkapta az iPadet, mi meg a mi szerszámainkat és máris pikkpakk elkészült a felmérés, mert mi valljuk, hogy csak akkor lehet jó terveket készíteni, ha hitelesen van felszerkesztve a tér. Sőt! Mi egyáltalán nem is készítünk terveket, ha nem mértük fel a tervezendő tereket…

vagany-csaladi-feszek-2

A munka azonban igazából nem is ezzel kezdődött. Találni kellett plusz egy gyerekszobát… Míg én felmértem, addig Pepe úgy járkált fel-alá a lakásban, mint egy apaoroszlán és fejben tervezett. Legalább 3 órát töltöttünk ott, míg Pepe megbeszélte a tulajdonossal, hogy mit lehet, mit nem lehet szerkezeti okok miatt. Legalább 3-4 verziót beszéltek át, a legkisebb átalakítástól haladva a nagyobbak felé, míg Pepe megtalálta a megoldást.

Ritkán teszek ilyet, de most bemásolom a találkozót követő levelet, mert az ilyesmi ad szárnyakat, ha már minden erő fogytán:

Kedves Alettta es Pepe,
Nagyon-nagyon halas vagyok Nektek, hogy visszaadtatok a remenyt es a hitet, ugy a lakasban, mint az emberekben. Az elso byte-tol fogva ereztem, hogy Ti masok vagytok, hogy Ti lesztek azok.
Pepevel kapcsolatban nem tuloztal, ha ki lehet hozni vmit egy terbol, o addig nem nyugszik, mig ki nem hozza belole. Erezni benne a teremto erot.
Barcsak elobb talaltunk volna egymasra, hol jarhatnank ma mar…De vmiert igy kellett alakulnia, elfogadom.
Koszonom meg egyszer a hozza(nk)allasotokat.
Szep estet,
Peti

A kémia tehát a kezdetektől tökéletes volt, és Pepe végül az addig kialakított terveket teljesen likvidálta. A legnagyobb gondot az okozta, hogy az egész lakás két szinten tetőtéri, rendkívül nehéz, legyezőszerű alaprajzzal, nagyon sok közlekedőtérrel. A majdnem kész lakás végül ment a levesbe egy csomó fallal, az összes meglévő burkolattal, térrel, a tervezőprogramban pedig úgy varázsoltuk újjá a lakást, hogy már valóban 4 gyerek befogadására volt alkalmas.

FÖLDSZINT

A földszinten kiszélesítettük a kör alaprajzú, üvegtéglával körbefalazott lichthofot körülölelő folyosót (igazodva egyébként a tető gerendáihoz), így átkerülhetett ide az emeletre vezető lépcső, ezúttal dobogó nélkül. A folyosó melletti, jobb oldali részen megmaradt a tágas hálószoba, és a hálószobával szinte egy légtérben található fürdő, valamint egy mosókonyha is született zuhanyzóval, a bejárati cipősszekrény mellé helyezett ajtóval. A legfontosabb változás azonban a földszinten kialakított babaszoba közvetlenül a szülők szobája mellett. A két nagyobbacska gyerek mellé ide már vidáman megérkezhettek az új kisbabák, akik közül az első a tervezés idején már javában úton volt. A bejárat ráadásul egy kis puffertérből nyílik, ami a nappali zaját kizárja. A folyosótól balra a bejárat melletti gardrób megnőtt, a felesleges plusz fürdő pedig vendég wc-vé avanzsálódott. Természetesen az OTÉK-nak megfelelő megoldással, tehát az étkezőtől két ajtó választja el. A vendég wc mellé még egy aprócska, hűtőt és polcocskákat rejtő kamra is bekerült. A konyha-étkező-nappali maradt az eredeti helyén, de a nappali rész kisebb lett, legalábbis papíron, hiszen a korábban itt lévő lépcső és az oda vezető közlekedő sáv miatt ez úgysem lett volna másra használható. A konyha mellé olvasósarkot biggyesztettünk, a könyvespolcok és a médiafal pedig a nappali újonnan kialakított falára csúszott. A kanapé a hihetetlen kilátásra néz, ami kicsit olyan, mintha a ház alá mennének be a vonatok pedig nem.

vagany-csaladi-feszek-3

EMELET

Az emeleten helyet kapott a két nagyobb gyerek egy óriási saját dühöngővel és egy pinduri wc-vel sürgős esetekre (a képen nem látszik, de ez erősen a ferde tető alatt van, ezért nem lehetett itt teljes fürdőt kialakítani). Az alaprajzon a lenti gardrób dupla belmagasságú, egészen az emeleti tetőszerkezetig ér, így rettentő sok mindent elnyel. Az emelet képe itt más méretarányban van, mint a földszinté! 🙂

 

vagany-csaladi-feszek-4

FÖLDSZINT + EMELET

Itt viszont már méretarányosan láthatjátok a két szint egymáshoz képesti viszonyát. Jól látható, hogy az életterek így is tágasak, a funkciók logikusak, a közlekedés tágas terekben történik, minden és mindenki megtalálta a helyét a tervben és azóta a két újszülött is megérkezett, akiknek a szobáját ekkor még nem rendeztük be. Ezt a megrendelők tették meg később és szuper lett az eredmény, mint ahogy azt a lakásbeszámoló folytatásában láthatjátok majd.

vagany-csaladi-feszek-5

Most pedig jöjjenek a látványtervek!

BEJÁRATI SZITUÁCIÓ

A képen a bejárattól balra van a cipősszekrény és a mosókonyha, jobbra pedig a gardrób, és innen indul a lépcső is az emeletre.

vagany-csaladi-feszek-6

A gardrób a folyosóról a lépcsővel.

vagany-csaladi-feszek-7

A mosókonyha bejárata a gardróbból nézve a cipőssszekrénnyel.

vagany-csaladi-feszek-13

A gardrób, és az innen nyíló wc ajtaja.

vagany-csaladi-feszek-8

A gardrób dupla magas tere. Erre azért volt szükség, mert az emeletről a ferde tetősíkok miatt a fenti rész nem lett volna megközelíthető, így viszont ki lehetett használni a teret.

vagany-csaladi-feszek-9

VENDÉG WC

A gardróbból nyíló vendég wc, aminek egyik fala krétafal, másik fala mágnesfal és szándékosan sötét és vadregényes.

vagany-csaladi-feszek-10 vagany-csaladi-feszek-11 vagany-csaladi-feszek-12

MOSÓKONYHA, ZUHANYZÓ

(igen a meztelen nővel! :))

vagany-csaladi-feszek-14 vagany-csaladi-feszek-15 vagany-csaladi-feszek-16

KÖZLEKEDŐ

Jobbra a hálószoba nyílik, szemben a nappali, balra a kamra és a konyha található.

vagany-csaladi-feszek-17vagany-csaladi-feszek-19 vagany-csaladi-feszek-18

HÁLÓSZOBA

A háló napfényes, tágas és kellemes, a sok szekrény pedig sok mindent elnyel. Túlöltözött hölggyel! 🙂

vagany-csaladi-feszek-20 vagany-csaladi-feszek-21

SZÜLŐI FÜRDŐ

A szülői fürdő, amit a hálótól egyetlen üvegajtó választ el, a hálóval ellentétben „klubos” hatást kapott. Ha meglátjátok nemsokára a végeredményről készült fotókat, ahol a mennyezet végül a megrendelő saját kezei által felhelyezett fekete fényes felületű plexilap lett, rögtön megvilágosodtok. Kitartás, pár nap és megláthatjátok a fotókat is!

vagany-csaladi-feszek-22 vagany-csaladi-feszek-23 vagany-csaladi-feszek-24

NAPPALI-ÉTKEZŐ-KONYHA

Az étkező a szellemszékekkel tágasabb érzetet kelt, a vörös szín ismét egy kis erotikus hatást csempész a sok hófehér fényes felület közé, a kilátás pedig olyan, mintha örökké repülnénk.

vagany-csaladi-feszek-25 vagany-csaladi-feszek-26 vagany-csaladi-feszek-27 vagany-csaladi-feszek-28 vagany-csaladi-feszek-29

EMELET

Az emeletről kevés terv készült, azt a meglévő bútorokkal praktikusan berendeztük, hogy a két nagyobbik gyerkőc amennyire csak lehet jól érezze magát az otthonában.

vagany-csaladi-feszek-30

A dühöngő babzsák fotelekkel, tv-vel, szekrényekkel a játékoknak.

vagany-csaladi-feszek-31

A lapos tetősíkok nagyon sok teret elvettek és nehezítették a munkát, de persze itt is törekedtünk a legjobb megoldás megtalálására, hogy a megrendelőink kedvére tehessünk.

vagany-csaladi-feszek-32 vagany-csaladi-feszek-33

A LAKÁSSAL KAPCSOLATOS ÖSSZES BEJEGYZÉS:

Swinger inger a vágányok felett – látványtervek

Swinger inger a vágányok felett -munkaközi fotók

Swinger inger a vágányok felett – fotók

 

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban