Blog

Extravagáns lánylakás

Másfél évvel ezelőtt egy kedves régi ügyfelünk egy rettentően lepusztult lakásba invitált be minket, amit szeretett volna a lányának átalakíttatni. Az alaprajz élhetetlen volt, tele közlekedőkkel és apró helyiségekkel, a lakás állapota pedig több évtizedes elhanyagoltságról árulkodott. Tudtuk, hogy nem lesz könnyű menet, de Pepével és rettentően kreatív megrendelőnkkel karöltve úgy hiszem kihoztuk az alaprajzból is a lakó számára legmegfelelőbbet, és a lakás egyúttal egy új, fiatalos, egyedi stílust, karaktert is kapott. A cél az olcsóság, gyorsaság és praktikusság volt, amit úgy hiszem a körülményekhez képest sikerült is tartani.

A következő képen a lakás eredeti alaprajzát láthatjátok. Mivel a konyha a nappalitól távol volt, így némi egyeztetés után a lakás „megfordítása” mellett döntöttünk.

lanylakas-hna-design-0-eredeti

Két verziót készítettünk, melyekben az volt a közös, hogy a wc és konyha az eredeti helyén marad, de minden más helyet cserél. A különbség igazából csak a fürdőszobánál jelentős, ahol az egyik átjárható, nyitottabb, a másik szeparáltabb.

lanylakas-hna-design-2-verzio

Végül a család nem kis örömünkre a nyitottabb, tárolóval egybetervezett verzió mellett döntött, így minimalizálhattuk a helyiségek számát és maximalizálhattuk alapterületüket. A kivitelezés során mindössze a gázórát nem sikerült az eredeti terveinknek megfelelően elkészíteni, mert a gázművek végül a fürdőszobába fordította be azt, nem pedig a nappali-étkező-konyha közlekedő terébe. A változás így sem okozott különösebb gondot, mert a közlekedő nyitottabbá, átjárhatóbbá vált, a gázóra számára besüllyesztett fülkébe pedig a naponta használatos cipők tárolására alkalmas szekrénykét is sikerült varázsolni. A tanulság mindig ugyanaz: minden rosszban van valami jó!

lanylakas-hna-design-1-verzio

A következőkben pár képet mutatunk a lakás eredeti állapotáról, annak első bejárásáról.

Előszoba, szemben a wc, jobbra az eredeti nappali.

lanylakas-hna-design-1

Az előszobában állva jobbra a bejárati ajtó, utána a kamra ajtaja látható, szemben pedig a konyha van.

lanylakas-hna-design-2

A bejárati ajtótól balra lévő wc, amiről szándékosan nem mutatunk közeli képeket.

lanylakas-hna-design-3

A bejárattal szemközti nappali.

lanylakas-hna-design-4 lanylakas-hna-design-5

A nappaliból (is) nyíló hálószoba.

lanylakas-hna-design-6 lanylakas-hna-design-7

A hálószobából nyíló folyosó, balra a fürdővel, majd a konyhával, szemben a kamrával, jobbra és a mennyezeten beépített szekrénnyel.

lanylakas-hna-design-8 lanylakas-hna-design-9

A fürdőszoba.

lanylakas-hna-design-10

A fürdőszoba, jobbra pedig a hálószoba.

lanylakas-hna-design-11

A konyha.

lanylakas-hna-design-12

A konyha, balra a kamra, szemben a wc ajtó, jobbra nyílik a közlekedő, jobbra fent pedig a nappali.

lanylakas-hna-design-13

A kamra.

lanylakas-hna-design-15

És most, hogy láttátok a kiindulási állapotot, jöjjön a bohém, egyedi és DIY megoldásokkal teli lánylakás fotósorozata. Mint látni fogjátok, a huzamosabb tartózkodásra tervezett helyiségek nyugodtabbak, viszont a többi bevállalósabb. A wc akár egy ékszerdoboz, a fürdő, mint egy flamingó farm, a háló betonhatású egyedi falfestést kapott, a konyha Szűr-Szabó Edit mozaikművével gazdagított, a nappali pedig falra csavarozott virágokkal,  Solthy Viktória festménnyel, és mennyezetre függesztett hintaszékkel dúsított. A lakást pedig vivre, bolhapiacos és IDdesign dekorok lepik el, ameddig csak a szem ellát.

Reméljük tetszeni fognak a képek!

A wc-t igazán csajosra és bulisra hangoltuk. Az őrült tapéta, a drótlámpa, a pink bordűr és a jópofán giccses wc kefe élménnyé teszi a bent tartózkodást.

lanylakas-hna-design-16 lanylakas-hna-design-17 lanylakas-hna-design-18

Az előszobából, pajta ajtón keresztül nyíló flamingós fürdőszoba. A fotózásra sajnos nem sikerült világosszürkére pácolni az ajtólapot, de ami késik nem múlik. Reméljük, hogy addigra kész lesz, mire a lakás újságba kerül.

lanylakas-hna-design-19 lanylakas-hna-design-20 lanylakas-hna-design-21 lanylakas-hna-design-23 lanylakas-hna-design-24 lanylakas-hna-design-25 lanylakas-hna-design-26

A konyhából az előszoba irányába és a wc ajtó felé nézve, jobbra a menta színű gázcsővel, és a lakásban általánosan megjelenő vörösréz csövekkel.

lanylakas-hna-design-27 lanylakas-hna-design-28

Az előszoba a szomszédunk építkezéséről bugázott kiszáradt betoncipős tujával, ami most már fogasként funkcionál, és háttérben természetesen a konyhával. A jobb oldalon, az egykori kamra helyén jelenleg egy hűtő üzemel, felette pedig a vízmelegítő tartály található költséghatékony függönykével eltakarva.

lanylakas-hna-design-29

A konyha sok apró csecsebecsével, úgy mint, különböző fiókgombok, képek, szobrok, üvegek, függönybojtok, tilka lámpák.

lanylakas-hna-design-30 lanylakas-hna-design-31 lanylakas-hna-design-32 lanylakas-hna-design-33 lanylakas-hna-design-34 lanylakas-hna-design-35 lanylakas-hna-design-36

A tűzhely körüli mozaikművet Szűr-Szabó Edittel és ügyfelemmel közösen álmodtuk meg. A hozzávaló dirib-darab, maradék alkotóelemeket a Rokfort már nem használatos mintáiból kerültek ki, melyek nagy részét magam tépkedtem le a hordozófelületről. A kompozícióhoz Edit a rózsáival járult hozzá, a lakás lakója, ügyfelem lánya pedig pár forinttal, és ezúttal ezt a szó szoros értelmében kell ezt venni, ugyanis a kompozícióba igazi pénzek is kerültek.

lanylakas-hna-design-37 lanylakas-hna-design-38 lanylakas-hna-design-39

A konyhából a nappali felé nézve.

lanylakas-hna-design-40 lanylakas-hna-design-41

Az egykori kamra a hűtővel és vízmelegítővel, háttérben a pénzzel gazdagított tarka dupla szív mozaik.

lanylakas-hna-design-42

A nappaliból körbenézve.

lanylakas-hna-design-43 lanylakas-hna-design-44 lanylakas-hna-design-45 lanylakas-hna-design-46

A nappali több fókuszpontja közül az egyik a makramé függőhinta.

lanylakas-hna-design-47 lanylakas-hna-design-48 lanylakas-hna-design-49 lanylakas-hna-design-50

A másik fókuszpont a hilti szalagokkal rögzített művirágok fala az étkezőnél, ahol az egyik szék direkt különböző.

lanylakas-hna-design-51 lanylakas-hna-design-52 lanylakas-hna-design-53 lanylakas-hna-design-54

A nappali harmadik fókuszpontja Solthy Viktória csodálatos, csajszit ábrázoló kortárs festménye.

lanylakas-hna-design-55 lanylakas-hna-design-56 lanylakas-hna-design-59

Egyéb hangulatos apróságok, melyek zöme az IDdesignból van.

lanylakas-hna-design-57 lanylakas-hna-design-58 lanylakas-hna-design-60 lanylakas-hna-design-61 lanylakas-hna-design-62 lanylakas-hna-design-63

A fiókgombokat szokás szerint a marrakeshben vettem.

lanylakas-hna-design-64 lanylakas-hna-design-65 lanylakas-hna-design-66 lanylakas-hna-design-67 lanylakas-hna-design-68

A hálószoba ajtaja és tartalma.

lanylakas-hna-design-69 lanylakas-hna-design-70 lanylakas-hna-design-71 lanylakas-hna-design-72 lanylakas-hna-design-73 lanylakas-hna-design-74

Kapcsolat a fürdőszobával.

lanylakas-hna-design-75

És végül a hálószoba kapcsolata a természettel. Barátságos kis oázis, amit a tulajdonos maga komponált.

lanylakas-hna-design-76 lanylakas-hna-design-77 lanylakas-hna-design-78 lanylakas-hna-design-79

Fotók: Hujber-Nagy Aletta

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban