Blog

Török Ferenc infografika

Török Ferenc infografika az Építőművészet II. tantárgy keretén belül a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának belsőépítész és környezettervező mesterszakára

Egyetemi éveim harmadik szemeszterében Építőművészet II. tantárgyból egy-egy híres magyar építész munkásságát kellett feldolgozzuk rövid, látványos és informatív infografika formájában. Jómagam Török Ferenc építész urat kaptam, aki idén 80 esztendős és számtalan nagyszerű középület, lakóház, műemléki restauráció és egyházművészeti alkotás szerepel az életművében.
A bejegyzés végén található egyébként a nemrégiben tőle kapott meghívó az életmű kiállítására. Mi mindenképpen elmegyünk, ha tudtok gyertek el Ti is 2016. szeptember 1-jén 17.00-kor a Pesti Vígadóba, annak is a 6. emeleti termébe!
Visszatérve az infografikára, úgy alakult, hogy gondoltam egyet és kollégáján, barátján, Balázs Mihályon keresztül (akivel az elmúlt években váltottam már pár emailt) felkutattam az elérhetőségét, ugyanis arra jutottam, hogy úgy lenne igazán autentikus az infografikám, ha még leadás előtt egyeztetném a tartalmát Török Ferenccel, a tizenkét kőmíves sorozat egyik nagyszerű építészével. Legnagyobb örömömre Ő azonnal kötélnek állt és nem csak hogy lektorálta a róla készült infografikát, de még interjút is adott nekem, ami hamarosan szintén megjelenik itt a blogon.
Az egyetemi feladataim közül a diplomán kívül ezennel mindent megmutattam nektek, olvasóknak. Fogadjátok szeretettel ezt az utolsó előtti feladatot, ezt az infografikát kicsi és nagy méretben, valamint barátkozzatok a saját készítésű ecsetfilces kézi rajzaimmal is, illetve olvasgassátok el mennyi érdekesség szőtte át eddig Török Ferenc életét és munkásságát!

A kicsinyített infografika:

1 torok ferenc infografika 930

Az olvasható méretű infografikán a barna pettyek jelzik a díjakat, a világoszöldek a világi és a sötétzöldek az egyházi épületeket. A nagyobb méretű sötétzöld pettyek a kiemelt, lerajzolt épületeket jelölik. A ceruzarajzok Török Ferenc saját alkotásai, melyeket utazásai során készített. Az infografikán végigvonuló kereszt jelképezi a mester minden munkáját és életét átjáró hitét, a kereszt rövidebbik szára pedig oda került az idősávon, ahol Török Ferenc először érezte magát „igazi” építésznek.

10 torok ferenc infografika 550

Nemeshetés, római katolikus templom (1976)

2 torokferenc3 930

Révfülöp, római katolikus templom (1981)

3 torokferenc5 930

Ábrahámhegy, római katolikus templom (1988)

4 torokferenc1 930

Nyíregyháza, görög katolikus templom (1993)

5 torokferenc6 930

Felsőpakony, római katolikus templom (1994)

6 torokferenc4 930

Budapest, Magyar Szentek Temploma (1996)

7 torokferenc2 930

És végül a meghívó az életműkiállításra:

Torok_meghivo:Layout 1 Torok_meghivo:Layout 1

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban