Blog

Kredenc terv – a hagyományos modern átirata

Tárgytervezés 3. feladat a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának belsőépítész és környezettervező mesterszakára

Az egyetem mesterszakának harmadik félévében a Tárgytervezés 3. tantárgy keretében egy kredencet kellett tervezni őseink praktikus és szép bútordarabja nyomán. Ennek első lépéseként inspirációkat gyűjtöttem, minek következtében számtalan csodálatos kredenc került a kezeim közé. Ezeket a képeket alig győztem kiválogatni, hiszen mind nem fért volna rá az inspirációs tablóra. Szerencsére ez a bútor ma reneszánszát éli, így rengeteg régi és felújított példány is a horgomra akadt. A legszebb felújítások a Bútoralkotás csapatának kezei közül kerülnek ki, így a tabló bal szélén az ő munkáikat láthatjátok (a felső két kép kivételével). A nagy képen legjobb barátnőm, Kati saját kredencét fotóztam be, míg a tabló alsó részén kedvenc modern átirataimat láthatjátok. Ezek a bútorok már igen messzire rugaszkodtak az eredeti kredencektől, és a saját tervem szintén messze esett a fájától, de természetesen nyomokban még felfedezhető benne a kredenc.

hna design pollack kredenc 4

Az egész terv egy pillanat alatt pattant ki a fejemből, mégpedig egy sebészeti rendelő várótermében. Bevallom, – ahogy később majd látni is fogjátok – az első terv még növényfallal rendelkezett, de tanárom azt hitte, hogy hülyéskedek és igen határozottan lebeszélt a dologról, pedig nekem már a megoldás is a fejemben volt, hogy hogyan is lehetne a kredencemben egyszerre fény és külső felületén csepegtető öntözőrendszerrel ellátott növényfal is. Óriási ötletnek és kihívásnak gondoltam ezt az egészet, de végül konzulensem kérésére alább adtam az ötleteimből és egy beton héjú, fényesre festett ajtajú, fém lábakon álló bútort terveztem, melynek az alsó részén egy kör alakú üres rész található, a hátfalon egy tükörrel, a körvonal mentén körbefutó résfénnyel, és természetesen belsejében polcmegvilágítókkal.

hna design pollack kredenc 5

Itt láthatóak a kredenc látványtervei. A bútordarabot egy olyan enteriőrbe állítottam, melyet nem sokkal korábban egy aranyos párnak terveztem jópofa, kissé pop art-os stílusban. Úgy éreztem, hogy kredencem itt megtalálta a tökéletes otthont magának.

hna design pollack kredenc 1 hna design pollack kredenc 2 hna design pollack kredenc 3

A kredenc műszaki tervei.

hna design pollack kredenc 6

Mint ahogy írtam, egy sebészeti rendelő várójában vetettem papírra az első ötletemet. Hatodik térdműtétem kontrolljára érkeztem a rendelőintézetbe, és szerencsére papír és filctoll is volt nálam, így a hirtelen jött ötletemet pár perc alatt papírra is tudtam vetni. Azonnal beleszerettem a látványba és azt hittem, ezzel tanáraim is így lesznek ezzel. Sajnos nem így történt, de annak örültem, hogy az Instagramon például ezt a képemet lájkolták a legtöbben. Nem nagy vigasz, de boldoggá tett, hogy követőimnek az eredeti tervem is megmutathattam.

hna design pollack kredenc 7

Itt látható a folyamat (már amennyi látszik belőle). Érthetően nem tervezési céllal érkeztem a rendelőbe, így nem is tudtam profi fotókat csinálni, de ha már egyszer ilyen furcsa helyen szállt meg az ihlet, mit lehet tenni, szokás szerint dokumentáltam. Mások ilyenkor a telefont nyomogatják, én meg vagy rajzolgattam, vagy horgoltam valamit a doktorom legnagyobb derültségére.

hna design pollack kredenc 8 hna design pollack kredenc 9 hna design pollack kredenc 10 hna design pollack kredenc 11

A 3D modell nem kis feladatnak bizonyult, ezért profi 3ds Max programhoz értő kollégám, Mázló Lajos segítségét kértem, aki rittyentett nekem egy növényfalas (csakis az én kedvemért) és egy sima oldalú verziót is (tanáraim kedvéért). Én ekkor még mindig a növényfalas verzióba voltam szerelmes, de megtanultam elengedni a történetet és megbarátkoztam a lecsupaszított verzióval is, ami már ugyan nem annyira öko, de ha egyszer megvalósulna, akkor növényfal elé lehetne tenni és máris visszakapnám szinte ugyan azt az élményt.

hna design pollack kredenc 16 hna design pollack kredenc 17 hna design pollack kredenc 18 hna design pollack kredenc 19

Azt hihetnétek, hogy hülyéskedem, de nem. Az akrilfelületek cég simán megcsinálta volna nekem a szekrényt 1:1-es méretben. A vasalaton kicsit gondolkodni kellett volna és persze gyűjteni némi pénzt is a bútorra. Vasalatok és lábak nélkül pontosan bruttó 1.043.405.- forintot. Nekünk az egyetemi leadásra csak egy makett kellett, de sajnos mivel egy 1:5-ös makett is húzós áron ment volna, így nekifogtunk házilag kivitelezni a makettet. Ebben segítségünkre volt Alex fiunk is.

hna design pollack kredenc 20

Első körben rétegelt lemezből szerettük volna elkészíteni a makettet, és ráadásul nyitható ajtóval, de sajnos a kukában landolt az egész faragvány. Be kellett lássuk, hogy nagyon nem alkalmas ez az anyag íves felületek létrehozására. Legalábbis házi körülmények között biztosan nem.

hna design pollack kredenc 22 hna design pollack kredenc 23 hna design pollack kredenc 24 hna design pollack kredenc 25 hna design pollack kredenc 26 hna design pollack kredenc 27 hna design pollack kredenc 28 hna design pollack kredenc 29 hna design pollack kredenc 30 hna design pollack kredenc 31 hna design pollack kredenc 32

Végül MDF-ből készítettük el a makettet, de majd mint látni fogjátok, kicsit ezzel is befürödtünk. Szerettük volna a végén fehérre fényezni a makettet, de a ragasztások mentét a festék befogta az anyagot, a köztes részeken viszont behorpadt a makett. Az egyetemi leadásra így kissé siralmas állapotban érkezett meg a makett (ez az egy darab 4-esem keletkezett múlt félévben), de itthon végül visszacsiszoltuk eredeti állapotára és most remekül mutat a design stúdiónkban a tavalyi hokedli tanulmányomon.

hna design pollack kredenc 33 hna design pollack kredenc 34 hna design pollack kredenc 35 hna design pollack kredenc 36 hna design pollack kredenc 37 hna design pollack kredenc 38 hna design pollack kredenc 39 hna design pollack kredenc 40 hna design pollack kredenc 41 hna design pollack kredenc 42 hna design pollack kredenc 43 hna design pollack kredenc 44 hna design pollack kredenc 45 hna design pollack kredenc 46 hna design pollack kredenc 47 hna design pollack kredenc 48 hna design pollack kredenc 49 hna design pollack kredenc 50 hna design pollack kredenc 51 hna design pollack kredenc 52 hna design pollack kredenc 53 hna design pollack kredenc 54 hna design pollack kredenc 55 hna design pollack kredenc 56 hna design pollack kredenc 57 hna design pollack kredenc 58 hna design pollack kredenc 59 hna design pollack kredenc 60 hna design pollack kredenc 61 hna design pollack kredenc 62

Sajnos a láb esztergálásáról és behelyezéséről, beragasztásáról nem készítettem képeket, mert ott kellett hagyjam a fiúkat a garázsban egyéb bokros teendők miatt…

hna design pollack kredenc 63 hna design pollack kredenc 64 hna design pollack kredenc 65 hna design pollack kredenc 66 hna design pollack kredenc 67 hna design pollack kredenc 68 hna design pollack kredenc 69 hna design pollack kredenc 70 hna design pollack kredenc 71 hna design pollack kredenc 72 hna design pollack kredenc 73 hna design pollack kredenc 74 hna design pollack kredenc 75 hna design pollack kredenc 76 hna design pollack kredenc 77 hna design pollack kredenc 78 hna design pollack kredenc 79 hna design pollack kredenc 80 hna design pollack kredenc 81 hna design pollack kredenc 82 hna design pollack kredenc 83 hna design pollack kredenc 84 hna design pollack kredenc 85

Fotók: Hujber-Nagy Aletta

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban