Blog

A mi adventi kalendáriumunk 2015

Még kora ősszel jártunk a Rayher-ben, hogy A nagy DIY könyvben megjelent betonlámpánkhoz hozzávalókat gyűjtsünk, amikor is szembejött pár tucat szépséges kreatív papír, amiknek nem tudtunk ellenállni. Hazudhatnám, hogy mindet Letti választotta, de az igazat megvallva a többsége az én érdemem. Khm.
Az egyik legszebb papírral azóta bevontam egy szuper kis retró dobozt, amiről írtam is egy remek cikket nektek. A cikket ITT találjátok.
Viszont mindent egybevetve nem bántam meg, hogy pár darabra hagytuk magunkat rádumálni Letti által is, mert így elkészülhetett a családunk első, saját kezűleg készített adventi kalendáriuma is, és ami a legszebb benne, hogy Letti tervezte. No persze ahhoz, hogy a naptár működőképes legyen, végül nekünk is be kellett avatkozni, mert egy 5,5 évesnek még egészen más a tudásszintje a vonal- és felületmenti csatlakoztatásokat illetően….

24 adventi kalendarium hna design

Az alapötletet ez a papír szolgáltatta. A kör formáknak köszönhetően sok választásunk nem volt, hogy milyen alakja legyen az egyes ablakoknak. Emiatt kicsit depi is voltam, mert míg Letti bizonygatta, hogy csak kanyarítunk egy papírt, és az élével odaragasztjuk egy csillogó habszivacs alaplapra, és az élére ragasztjuk a tetejét, addig én tudtam, hogy sajnos ez nem így működik.

Ráadásul, a projekt igazából egy hirtelen ötlettől vezérelve indult, így sem nem telepedtünk a megvilágított beton alkotóasztalunkra, sem nem készítettem elő a normális fényképezőmet. Mázli, hogy szerencsére a telefon mindig kéznél van és fotózok akkor is, ha nem kell. Ezúton és előre is elnézést kérek a képek pusztulat minőségéért!

A hosszas előkészületek után (másfél perc) végül meggyőztem, hogy haladjunk kisebb lépésekkel és először vágjuk ki az ablakocskákat.

1 adventi kalendarium hna design

Természetesen hagytam, hogy ő is vagdosson kedvére, így keletkeztek simább és rusztikusabb ablakok is.

4 adventi kalendarium hna design

Utána valami fura alkatrészt tervezett Letti, amit nem értettem kristálytisztán, de megállapodtunk, hogy az ajtók zsanér nélkül nem nyílnak, így ezek a kis cuki téglalapok most azok lesznek.

2 adventi kalendarium hna design 3 adventi kalendarium hna design

Letti itt győzköd és prezentál, hogy lám-lám, milyen könnyű élét az élével összeragasztani. Igazából nem is érti, hogy nekem mi bajom van…

5 adventi kalendarium hna design

Felszeleteltük a csíkot sok apró téglalapra (24-re) és félbehajtottuk mindet.

6 adventi kalendarium hna design

Majd Letti segített beragasztózni a köröket, hogy felragasszuk rájuk a zsanérokat.

7 adventi kalendarium hna design

Úgy döntöttem, hogy eleget gyakorolt a gyerek és én ragasztóztam, és ő ragasztotta fel a zsanérokat inkább.

8 adventi kalendarium hna design

Utána a karácsonyi papírkákat 2,5 cm-es csíkokra szeleteltük, megmértük, hogy mekkora a kerülete egy-egy ablaknak, és kerülethez 1 cm-t hozzáadva méretre vágtuk a csíkokat. A háttérben már a prototípus, az egyes szám látszik.

9 adventi kalendarium hna design

Itt ugyan nem látszik, de egy cm-re a szélétől megkarcoltuk a papírt és a karcolásig cakkoztuk be a csíkokat.

10 adventi kalendarium hna design

Az egyik végén az összeragaszthatóság miatt vízszintes, azaz cakk nélküli résszel indítottunk.

11 adventi kalendarium hna design

Mikor ez elkészült, behajtottuk a fogacskákat és beragasztóztuk a csík végét, hogy karikát tudjunk képezni belőle.

12 adventi kalendarium hna design

Egy-két percig sajnos tartani kellett, hogy a karton ne ugorjon szét. Letti pár darabra még kapható volt, de aztán közölte, hogy ez már uncsi.

13 adventi kalendarium hna design

Beragasztóztuk (beragasztóztam) a fülecskéket is és rányomkodtuk a csillámos felületű kabkartonra a karikákat.

14 adventi kalendarium hna design

Mikor eléggé odakötött a karika a csillámos alaphoz, akkor ragasztottuk fel külső zsanéros záródási megoldással az ablakokat. Azért külső zsanérban gondolkodtunk egyébként, mert belülről esélyünk sem lett volna odaragasztani a zsanérokat.

15 adventi kalendarium hna design

Itt már szaporodnak az ablakok. Egy pár darabnál még rá tudtam venni Lettit, hogy míg én az ablakokat gyártom, ő szorítsa oda a csillogós alaphoz a beragasztózott fogakat, de egy idő után közölte, hogy sürgősen el kell mennie tv-zni…

16 adventi kalendarium hna design

Ekkor megkértem Letti egyik barátját, Karamellát, a Yetiboci lányt és Letti Vörösmarty téren vett bögréjét, hogy legyenek ők a súlyok. Mázlim volt. Elvállalták.

17 adventi kalendarium hna design

Ennyi minden kellett amúgy a projekthez, amit végül majdnem magányosan fejeztem be.

Ja, azok a kis bordó diribdarabkák azok díszek, Letti tervezte és készítette őket. Majd ráragasztja őket alkalomadtán valamire.

18 adventi kalendarium hna design

A vége felé Letti befutott és némileg kicsicsázta a ragasztófüleket.

19 adventi kalendarium hna design

Végül segített felragasztani az ajtókat is.

20 adventi kalendarium hna design

Nagyon vicces volt, mert az esetlegesen felragasztott ablakokból végül 23 fért a csillogós alapra, így a 24-esnek kivágtunk egy alja részt és egy kompakt dobozka formájában nemes egyszerűséggel a másik 23 tetejére hajintottuk. Nem állt rosszul a kompozíciónak, sőt, kimondottan feldobta azt.

21 adventi kalendarium hna design

Aztán a december elseje előtti éjjel a Mikulás ügyesen szétboncolt két bolti kalendáriumot, és megtöltötte az ablakokat 2-2 csokikával. Sajnos a hóna alatt csak ilyen rémséges képeket tudtam készíteni, de a lényeg szerintem látszik. Mivel a 24-dikei csoki egy fejjel nagyobb volt, mint az ablakok, így nem is volt baj, hogy a 24-es számú ablak külön életet él, így jól állt neki, hogy kilóg belőle két mikulásfej.

22 adventi kalendarium hna design 23 adventi kalendarium hna design

Íme a végeredmény!

Tudjuk, nem egy nagy durranás, de itt nem is ez a lényeg. A fontos itt és most a közös alkotás, a tervezés öröme és egy 5,5 éves kislány boldogsága volt.

Jut eszembe, nem mellesleg Alexnek is oroszlánrésze volt a projektben, hiszen mikor kisétált megnézni, hogy mit csinálunk a nappaliban, szimplán belegyalogolt a kalendáriumba, így ő is adott egy kis egyediséget, pár gyűrődést, némi rozzantságot, antik hatást a naptárnak.

Mindkét srácunk nagyon elégedett volt az eredménnyel és azóta is boldogan majszolják a csokikat az ablakok mögül.

24 adventi kalendarium hna design

Készítsetek ti is saját adventi kalendáriumot a srácaitokkal, higgyétek el, megéri!

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban