Blog

Zöldebb karácsony az IKEA-val

Tegnap este egy szuper IKEA buliba voltam hivatalos. Ezeken a bulikon mindig jó a társaság, jók a programok és nem utolsó sorban az ételek is. Ez alkalommal az IKEA budapesti áruházának séfje gondoskodott az élelmezésünkről, és mindannyiunk nevében mondhatom szerintem, hogy semmiben nem szenvedtünk hiányt. Leginkább úgy fogalmaznék, hogy kétszer is kaptunk vacsorát. Egyszer hidegtálakat, egyszer pedig isteni meleg ételeket kaptunk. A meleg ételekben az volt a különleges, hogy az IKEA áruházakban kapható ételeket gondolták újra.

Az este egy meglepő dologra is fény derült. Kiderült, hogy az IKEA kutatása szerint a magyarokat foglalkoztatja leginkább a háztartás zöldebbé és egyúttal gazdaságossá tétele a közép-európai régióban, de ezt a legtöbben a technika vívmányainak használata helyett spórolással és házi praktikákkal igyekeznek elérni.

Az IKEA célja, hogy minél többek számára elérhetővé tegye azokat a korszerű technológiákat és okos megoldásokat, amelyekkel fenntarthatóbbá tehetik az otthonaikat. Ennek érdekében átfogó kampányt indított, amelynek weboldalán (klikk IDE) kalkulátorral segíti az embereket a háztartásuk működésének feltérképezésében, továbbá az érdeklődők megismerhetik azokat a módszereket, termékeket, amelyekkel hatékonyan csökkenthetik az otthonuk ökológiai lábnyomát, és egyúttal jelentős összeget takaríthatnak meg.

A rendezvény helyszíne egy őrületesen jó helyen, mégpedig a Brody Studios-ban volt. Bevallom, lazulni mentem, így kivételesen nem vittem magammal a nagy gépet, de remélem ezeken a telefonos fotókon is látszik majd, hogy milyen különleges helyszín is ez. Érdemes a honlapjukra kattintani a profi képekért!

Már az épület bejáratánál ez a látvány fogadott minket. Nagyon kedves, szép régi műkő berakás.

hna ikea brody studio 2015 1

Habár a magyarok 98 százalékát foglalkoztatja a háztartás zöldebbé és gazdaságosabbá tétele, szinte minden területen nagy a lemaradás a legújabb technikákkal elérhető megoldásokhoz képest.
A különbség a konyhában a legszembetűnőbb: indukciós főzőlapok mindössze a háztartások 4 százalékában találhatóak meg, pedig hatékonyságuknak köszönhetően áruk néhány hónap alatt megtérül. Az ünnepi menühöz viszont az edények mosogatása is hozzátartozik, ahol a víz takarékos használata nagyban hozzájárulhat bolygónk – és pénztárcánk – védelméhez. Ha nem figyelünk, az elhasznált víz mennyisége könnyen hatalmasra nőhet az ünnepi vacsora után, ezért célszerű folyó víz használata helyett inkább megtölteni a mosogatót. Szóba jöhet még az úgynevezett perlátoros csapok beszerzése is, amelyek levegő hozzáadásával dúsítják a vizet, így megtartva a sugár erősségét.
A világítás terén sokkal jobb a helyzet, 77 százalékban energiatakarékos izzókat használunk. Ezek közül is érdemes a LED-es típusokat választani, mert hússzor tovább működnek, mint a hagyományosak, és 85 százalékkal kevesebbet is fogyasztanak.
A szelektív hulladékgyűjtés helyzete itthon a legaggasztóbb régiós viszonylatban, mivel a lakosság 19 százaléka egyáltalán nem gyűjti szelektíven a háztartási hulladékot, 46 százalék pedig a saját maga módján válogatja szét azt. A hulladék tudatos gyűjtésére azért érdemes és fontos figyelni, mert az így különválogatott műanyag, papír és egyéb anyagok egyszerűbben újrahasznosíthatóak, így pedig jelentősen csökkenthető a károsanyag-kibocsátás. Különösen hasznos lehet ez a közelgő ünnepek idején: az ajándékok be- és kicsomagolása például óriási mennyiségű papírhulladékot eredményez, amelynek szelektív gyűjtésével Te is hozzájárulhatsz a környezet megóvásához. A szelektív hulladékgyűjtők beszerzését sokan hely hiányában ellenzik, pedig ezeknek beépítésére akár a mosogató alatt is lenne lehetőség.

Világító logó a bejáratnál.

hna ikea brody studio 2015 2 hna ikea brody studio 2015 3

Cselédlépcső.

hna ikea brody studio 2015 4 hna ikea brody studio 2015 5

Ez a padló fogad az átriumban.

hna ikea brody studio 2015 5b

IKEA díszek és parti hangulat az átriumban, egykori belső udvarban.

hna ikea brody studio 2015 6

A bár az átriumból.

hna ikea brody studio 2015 7

Autentikus bérház homlokzatok az átriumban.

hna ikea brody studio 2015 8

Fényterelők és beüvegezett lépcsőház.

hna ikea brody studio 2015 9

Kerti parti.

hna ikea brody studio 2015 10 hna ikea brody studio 2015 11 hna ikea brody studio 2015 12 hna ikea brody studio 2015 13 hna ikea brody studio 2015 14 hna ikea brody studio 2015 15

Egy-két különleges részlet, érdekesség.

hna ikea brody studio 2015 16 hna ikea brody studio 2015 17

„Játékterem” IKEA játékokkal.

hna ikea brody studio 2015 18 hna ikea brody studio 2015 19 hna ikea brody studio 2015 20 hna ikea brody studio 2015 21 hna ikea brody studio 2015 22 hna ikea brody studio 2015 23

Fotózkodás IKEA játékokkal. A rólam készült fotósorozat, GIF ITT látható.

hna ikea brody studio 2015 24 hna ikea brody studio 2015 25

Végül a vacsora előkészületei és a vacsora.

hna ikea brody studio 2015 27 hna ikea brody studio 2015 26 hna ikea brody studio 2015 28 hna ikea brody studio 2015 29

Fotók: Hujber-Nagy Aletta

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban