Blog

ELECTROLUX DESIGN LAB 2015/14. – a döntő Helsinkiben

Családi játék lenne a főzés a 2015-ös Electrolux Design Lab győztesével!

A gyerekeket, sőt szüleiket is játékosan nevelné egészséges étkezésre a brit Jordan Lee Martin, aki Bloom elnevezésű koncepciójával megnyerte a 2015-ös Electrolux Design Lab formatervezői versenyt. A második helyezést egy légtisztító babakocsi, a harmadik helyet pedig egy újragondolt hulahoppkarika terve érdemelte ki. A pályázatra világszerte több mint 1500 nevezés érkezett. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) színeiben nevező Tobias Tsamimis a döntősök között prezentált az október 15-én Helsinkiben rendezett döntőn.

ElectroluxDesignLab_winner_Jordan-Lee-Martin001

Az Electrolux Design Lab versenyre idén az „Egészséges Boldog Gyerekek” témakörben nevezhettek a fiatal tervezők. Az 1. helyezett Jordan Lee Martin terve, a Bloom egy olyan konyhai eszköz, amit a gyerekek és családjaik használhatnának. Lars Erikson, az Electrolux formatervezési igazgatója, a Design Lab verseny zsűrijének elnöke értékelésében méltatta, hogy a fiatal brit tervező valós igényekre és létező technológiára alapozta ötletét, így egy olyan koncepciót dolgozott ki, ami érzelmileg és fizikailag inspirálja, tanítja a gyerekeket.

DesignLab-FinalistImages-TW-BloomElectroluxDesignLab_1_helyezett_Bloom

Lars Erikson, valamint a zsűri másik két tagja, Hanna Haris, a Helsinki Design Week programigazgatója és Fredrik Magnusson, dizájner, a Roder Innovation vezérigazgatója a második helyet az Air Shield ötletének ítélte. A litván Domynikas Budinas babakocsija egészséges, tiszta levegőt biztosítana a legkisebbeknek. A zsűri szerint az ötlet az erősen légszennyezett városokban akár életet is menthet. A harmadik helyet szerző koreai Jeongbeen Seo esetében a zsűri méltatta, hogy egy ikonikus, időtlen formát gondolt újra és alkalmazott a 21. századi igényekhez. Terve, a Q.H. egy hulahoppkarika, ami mozgás közben tisztítja a levegőt. Az idei közönségdíjas Larissa Trindade terve, a Weaver lett. A brazil tervező ötletét, egy környezetbarát ruhajavító és színfrissítő gömböt az elődöntősök közül választotta kedvencének a közönség.

DesignLab-FinalistImages-TW-AirshieldElectroluxDesignLab_2_helyezett_AirShieldElectroluxDesignLab_3_helyezett_QHDesignLab-FinalistImages-TW-QH2

Az Electrolux idén megduplázta a díjakat, így a verseny győztese az Electrolux globális tervezőközpontjában eltölthető hat hónapos fizetett gyakornoki állás mellett 10 000 euró jutalomban részesült. A második helyezettet 6000 euróval, a harmadik helyezettet pedig 4000 euróval díjazta az Electrolux. A közönségdíj nyertese 2000 euró jutalmat kapott ötletéért.

Az Electrolux Design Lab célja, hogy felkeltse a fiatal tervezők érdeklődését a jövő otthonai iránt, és lehetőséget adjon nekik bemutatni tehetségüket a szakma és a nagyközönség előtt. A 2015-ös Electrolux Design Lab versenyre 56 országból több mint 1500-an jelentkeztek. Első körben az Electrolux szakértői kiválasztották azt a 100 legjobb koncepciót, amelyet a nagyközönség is megismerhetett. A következő fordulóban a zsűri és a közönség együtt juttatta elődöntőbe a legjobb 35 versenyzőt. A verseny során a diákok belekóstolhattak a tervezői munka folyamatába: először ötletük vázlatát kellett benyújtaniuk, ezt követte a koncepció, a vizualitás és a funkció fejlesztése, a 6 döntős pedig a verseny végén élőben is prezentálta ötletét a zsűri és a közönség előtt. Az október 15-ei döntőn mutatta be pályaművét Tobias Tsamimis is, aki a MOME ösztöndíjas hallgatójaként nevezett a versenyre Future Classroom című tervével. A német/magyar versenyző iskolákba tervezett interaktív főzőpultot, amellyel a gyerekek az egészséges, fenntartható étkezésről tanulnának.

DesignLab-FinalistImages-TW-FutureClassroomElectroluxDesignLab_Top6_Future_Classroom

A elmúlt években több magyar fiatal tervező is eredményesen szerepelt az Electrolux Design Lab versenyen. 2003-ban Cosovan Tamás és Hosszú Gergely, 2007-ben pedig Szabó Levente lett az első helyezett. 2011-ben Miklósi Ádám a döntőbe jutott tervével, 2013-ban pedig Csernátony Fanni a legjobb 20 között végzett. A 2014–es pályázaton a 100 legjobb szerepelt Koczka Kristóf, Kovács Apor PETE elnevezésű koncepciójával pedig a legjobb hat közé került.

Az Electrolux Design Lab nyertes pályaművei megtekinthetők a verseny weboldalán: www.electroluxdesignlab.com és az Electrolux YouTube csatornáján.

A 2015-ös Electrolux Design Lab verseny döntősei:

Textilápolás kategória:

Voris – Martha Fabiola García Bustos, Mexikó (Videó)

Levegőtisztítás kategória:

Q.H[Quadruple H] – Jeongbeen Seo, Dél-Korea (Videó)
Air Shield – Dominykas Budinas, Litvánia (Videó)

Főzés kategória:

Future Classroom – Tobias Tsamisis, Magyarország/Németország (Videó)
Bloom – Jordan Lee Martin, Egyesült Királyság (Videó)
Plato – Mary Pilyugina, Oroszország (Videó)

ElectroluxDesignLab_winner_Jordan-Lee-Martin002Electrolux_Design_Lab_2015_logo

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban