Blog

A kozmetikai szalonok színdinamikája

Színek, formák, stílusok a kozmetikai iparban

2014. október 5-én a MATIS a magyarországi forgalmazásért felelős vezetője, Garai Gábor kedves meghívásának eleget téve előadást tartottam 100 kozmetikus hölgynek arról, hogyan is tehetnék szebbé kozmetikai szalonjaikat.

matis hujber nagy aletta 0 A MATIS cégről annyit feltétlenül érdemes tudni, hogy évek óta vezeti a hazai prémium professzionális kozmetikai piacot, így ebben a pozícióban jelentős szerepe van ezeknek a rendezvényeknek. Az előadások megtartására olyan neves vendégeket szoktak felkérni, mint például a néhai Prof. Dr. Czeilzel Endre, Dr. Seffer István, Zólyomi Zsoltot, Réz András és Lakatos Márk is, így nagyon megtisztelve éreztem magam, hogy ezúttal én vezethetem be a MATIS felhasználókat a harmóniateremtés világába.

matis hujber nagy aletta 4 matis hujber nagy aletta 5 matis hujber nagy aletta 6 Névtelen-1

Az előadás sorozat a Siófoki Hotel Azúrban volt, és az eredetileg másfél órás előadás egy picit hosszabbra nyúlt a nagy érdeklődésre való tekintettel. Ráadásul a előadás után a hölgyek egy kisebb csapata meg is rohamozott személyre szóló tanácsadás reményében. Úgy hiszem, hogy tudtam mindenkinek segíteni a problémáján, és úgy érzem, megbízóm, Garai Gábor kérésének is sikerült eleget tennem, hogy próbáljam meg picit formálni a közízlést és próbáljak meg hasznos tippeket adni az egybegyűlteknek ezen a napsütötte őszi napon.

matis hujber nagy aletta 8

Bevallom, izgultam a felkérés előtt, hiszen ennyi ember elé eddig nem kellett kiállnom, de ott már nem volt bennem egy pici drukk sem, mert öröm volt látni a sok érdeklődő és szépre fogékony hölgyet. Akkor nyugodtam meg igazán, amikor ismeretlenektől és ismerősöktől is érkeztek visszajelzések. Néhányan megírták, illetve ismerősök jelezték felém, hogy egy ismerősük ott volt és mennyire élvezték, illetve, hogy mennyire hasznosnak találták az ott elhangzottakat.

matis hujber nagy aletta 1 matis hujber nagy aletta 3

Szemmel láthatóan nagyon készültem az előadásra és nem csak lélekben és szakmailag, hanem vizuálisan is, hogy hiteles legyek mondandóm átadásakor.

matis hujber nagy aletta 11 matis hujber nagy aletta 12

Az előadás vázát a jelenlévők kozmetikáiról nekem elküldött képei alkották, így élesben véleményezhettem azokat, de természetesen név nélkül, és a tőlem telhető legnagyobb kímélettel. Aki ismer, tudja, hogy mennyire szókimondó vagyok, így minden tudásomat be kellett vetnem, hogy úgy terelgessem a jó irányba a jelenlévőket, hogy közben ne nagyon bántsak meg senkit. A kielemzett képeket nem mutatom meg, hiszen mindannyian jártatok már gondolom kozmetikai szalonban, de abban feltételezem, egyet érthetünk, hogy kevés kivételtől eltekintve nem a tökéletes összhang az, ami jellemzi azokat. Az előadással a célom az volt, hogy a vállalkozók anyagai lehetőségeihez mérten tegyek javaslatokat, és inkább a fejekben tegyek először rendet, hogy utána viszonylag kis anyagi- és időráfordítással kicsinosíthassák az arra fogékonyak a munkahelyüket. Természetesen pénz nélkül ez képtelenség, de igyekeztem nem abból az irányból közelíteni, hogy: -Vegyetek egy méregdrága kristálycsillárt, mert az nagyon vonzó az átlagos vendég számára!

Az előadás szöveges kivonatát ezennel közkinccsé teszem. Az egészet sajnos nem tehetem, hiszen az a MATIS-nak készült. Aki veleszületett szépérzékkel rendelkezik, már ebből is meríthet, aki pedig így is úgy is szakember segítségére szorul, legfeljebb majd megkeres minket.

Mit jelent a címben szereplő színdinamika és hol tanulható?

Színdinamika = színes környezettervezés.
A Budapesti Műszaki Egyetem Rajzi tanszékén, két éves, posztgraduális képzés keretein belül.

Miért vagyunk itt?

Mert a szépségszalonok életében különleges helyet foglalnak el a színek, hiszen ezekben a helyiségekben a vendégek nem csak a kezelések hatásaiból, hanem az illatokból, a fényekből, a színek harmóniájából, egy szóval a környezetből is merítik a szépségüket.

Miről lesz szó?

A mai, magyar, hagyományosnak mondható kozmetikai szalonok állapotáról, külképéről.
Ezek kielemzéséről, az elvetendő és a követendő elemek feltárásáról példákon keresztül.
Megoldási javaslatokról, ötletekről, tippekről, trükkökről.
Nézzünk körül a szépségszalonokban a vendég szemével!
Vegyük észre a követendő és elvetendő elemeket!

Összegzés – elvetendő elemek

stíluskeveredés, stílustalanság,
nem megfelelő mennyiségű fény,
nem megfelelő irányú fény,
színharmónia hiánya,
rendetlenség, rendezetlenség.

Összegzés – követendő elemek

Ne féljünk elköteleződni egy stílus iránt! Válasszunk célcsoportot! A stílus a célcsoport stílusa legyen, ne a saját stílusunk!
Tervezzünk be elegendő mennyiségű fényt, melyek nagyobbik része indirekt legyen!
Tervezzünk be általános, lokális, és hangulatfényeket is!
Törekedjünk a minél kevesebb, minél összeillőbb színek használatára, lehetőleg minél kevesebb erős, élénk színnel! Színezzünk fénnyel!
Tervezzünk be minél praktikusabb tároló bútorokat! Kerüljük a sok apró bútort, a nyitott polcokat és a lerakatokat!

Tippek, trükkök

Nyissunk egy mappát almappákkal a számítógépünkön a projektünknek vagy Pinterest oldalon gyűjtsünk össze minket inspiráló képeket!
A célcsoport kiválasztása után válasszunk stílust, hangulatot lakberendezési blogok, egyéb internetes oldalak böngészésével!
Színharmónia kitalálása interneten talált kép, design seeds-en talált kép alapján.
Gyűjtsünk a bútorozáshoz ötleteket lakberendezési blogok, egyéb internetes oldalak böngészésével!
Lámpákat forgalmazó web áruházak böngészése; mennyezet élének, bútorok élének, fiókjainak, vitrinjeinek megvilágítása, világító mennyezet, csillagos égbolt…
Bízzunk meg szakembert, ha minden DIY igyekezetünk ellenére beletörik a bicskánk az álom szalon megtervezésébe vagy kivitelezésébe!

Kicsiház Pinterest

matis hujber nagy aletta 9

design seeds

matis hujber nagy aletta 10

Meglepő módon az utolsó pontnál, a szakember megbízásos résznél nem magunkat javasoltam, hiszen a tavalyi és idei évem nagyon sűrű a pécsi tanulmányaim miatt, de természetesen egy-egy apró szakértés mindig belefér azért az időnkbe, ha őszinte bizalommal és igényekkel fordul hozzánk egy szépre fogékony kozmetikus hölgy.

A jelenlévők szalonjainak kielemzése után egyébként több példán keresztül mutattam be a jelenlévőknek, hogyan kellene nekimenni a reformoknak. A példákból most a sajátunkat mutatnám meg, mert a Solennemed Esztétikai Központ színtervezésére mai napig büszke vagyok. Ez úton szeretném megköszönni a közös munkát újra Évinek!

matis hujber nagy aletta 13 matis hujber nagy aletta 14 matis hujber nagy aletta 15 matis hujber nagy aletta 16 matis hujber nagy aletta 17 matis hujber nagy aletta 18 matis hujber nagy aletta 19 matis hujber nagy aletta 20 matis hujber nagy aletta 21 matis hujber nagy aletta 22 matis hujber nagy aletta 23 matis hujber nagy aletta 24 matis hujber nagy aletta 25 matis hujber nagy aletta 26 matis hujber nagy aletta 27 matis hujber nagy aletta 28 matis hujber nagy aletta 29 matis hujber nagy aletta 30 matis hujber nagy aletta 31

Fotók: MATIS és Hujber-Nagy Aletta

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban