Blog

Letti új szobája 11. – ALVÓKATARTÓ

Hogyan csináljuk: horgolt játéktartó kosár készítése

Letti szobáját bemutató cikksorozatunk keretében már elolvashattátok, hogy a nagyobb terjedelmű dolgok hogyan készültek, most viszont egy apró jópofaság elkészítését mutatnánk meg. Ez az apróság pedig nem más, mint Letti plüssállat tartója, vagyis inkább plüssállat tartói, hiszen a szoba befotózása óta egy újabb példánnyal gazdagodtunk, köszönhetően annak, hogy a plüssök száma nemigen csökkent…
Ha kíváncsi vagy minden egyéb DIY megoldásra, legyen szó akár régi ágy vagy szekrény felújításáról, egyedi baldachin, karnis, függöny vagy kép elkészítéséről, vagy izgat, mitől lett ombre a fal, olvasd el nyugodtan a cikk végén található bejegyzéseket is!

letti uj szobaja alvokatarto 0 930

Katának köszönhetően a Portugáliából származó TEK TEK szépséges pólófonalai (és egyéb fonalak is) már Magyarországon is kaphatóak.
Letti púder és barack árnyalataihoz találtam ugyan pár fonalat, de a legmegfelelőbbekből sajnos alig akadt. Ezek a fonalak illettek leginkább a meglévő dolgokhoz, de alapvetően egymáshoz nemigen passzoltak, így maradtak csak a narancsosabb púder színűek a kosaramban.

letti uj szobaja alvokatarto 1

Ők lettek a kiválasztottak végül, de hamar kiderült, hogy még jó pár gombolyagra szükség lesz. A két felső gombolyag egyébként tüll. Nagyon érdekes textúrája lesz meghorgolás után.

letti uj szobaja alvokatarto 2

Aki már horgolt kört tudja, hogy 6 láncszemmel érdemes kezdeni (videó ITT), amikbe az első körben 2-2 szemet készítünk. Én jelen esetben egyráhajtásos pálcákat. Videó ITT.
Van számos kör horgolásról szóló videó is a Youtube-on, de én könyvből tanultam meg, így nem tudom megmondani, melyiket érdemes alapul venni. Nézzetek körül és válasszatok vagy olvassatok tovább!

Az én verziómban az első körben mindenkibe két szemet készítünk, a második körben (ez amúgy spirál, de körrel könnyebb magyaráznom) pedig egy szembe egy egyráhajtásos kerül, egybe pedig kettő darab egyráhajtásos.
Jelölővel érdemes megjelölni, hol kezdődnek az egyes sorok, mert csigavonalnál ezt nem könnyű kapásból kiszúrni. Bevallom, én a szememmel jelölök…

letti uj szobaja alvokatarto 3

A harmadik körben két szembe kerül 1-1 egyráhajtásos pálca és a harmadikba dupla.

letti uj szobaja alvokatarto 4

A negyedik körben a negyedik szembe kerül a dupla.

letti uj szobaja alvokatarto 5

Az ötödik körben az ötödik szembe kerül a dupla.

letti uj szobaja alvokatarto 6

A hatodik körben a hatodik szembe kerül a dupla egyráhajtásos pálca. Itt egyébként már el is búcsúzhattam az első gombolyagomtól. Ebből sejtettem, hogy nem lesz elég a javasolt három gombolyag egy 70 cm átmérőjű „alvókatartóhoz”.

letti uj szobaja alvokatarto 7

Nyilván kitaláltátok, hogy a hetedik körben a hetedik szembe kerül a dupla, a nyolcadikban a nyolcadikba, és így tovább. Ez leírva egyébként triviális, de nekem vagy összehúzódott vagy fodros lett a kör, így nagyon sokszor visszabontottam a kézimunkát és itt-ott csaltam kicsit. A könyvekben minden olyan egyszerű, de ehhez igazából türelem és bátorság is kell.
Most jól elvettem a kedved a horgolástól? Remélem nem, mert egyébként a horgolás nagyon jó móka, remek idegnyugtató (persze csak ha minden elsőre sikerül).

letti uj szobaja alvokatarto 8

Itt már a második guriga is elfogyott és még a kör sem volt kész és az oldalfal nyomokban sem volt meg.

letti uj szobaja alvokatarto 9

Nagyjából 16 kör után abbahagytam a szaporítást. Ez azt jelenti, hogy onnantól minden szembe csak egy egyráhajtásos pálcát öltök, így a körnek elkezd felhajlani a széle és elkezd kialakulni a kosár oldala.

letti uj szobaja alvokatarto 10

Szereztem még fehér tüllfonalat, de ebből is csak egy volt, így vettem még három törtfehéret is. Úgy éreztem, hogy a 7 gombolyag összesen már talán elég lesz. Szerencsére igazam lett, de a bonyodalmaknak még nem értem a végére. Mindjárt meglátjátok miről beszélek és hogy mit keres még egy arany guriga is a következő utáni képen!

letti uj szobaja alvokatarto 11letti uj szobaja alvokatarto 32

Mikor elkészült a kosár oldala, úgy terveztem, hogy visszahajtom azt és duplán, kellő mennyiségű plüssel bélelve a kosárnak meglesz a megfelelő tartása. A visszahajló rész egyébként már sima pálca, ami tömörebb, így jobb a tartása és szebben vissza is hajlik. A tartás egyébként meg is lett volna, de nem voltam elégedett azzal, ahogy a színek egymást követik, így gondoltam egy merészet és jól kiszúrtam magammal…

letti uj szobaja alvokatarto 12

Úgy éreztem, ha már a függöny nem lett ombre, akkor legyen az „alvókatartó” az. Persze nem tökéletes a színátmenet, de úgy éreztem meg kell tennem, ki kell bontanom a köröm közepét, hogy a szép világos púderemmel fejezzem be a visszahajló oldalrész alját.
Mi más is lenne erre alkalmas helyszín, mint egy rendelőintézet váróterme….

letti uj szobaja alvokatarto 13

…ahol Alex segített nekem rombolni, amit korábban építettem…

letti uj szobaja alvokatarto 14

…bontott szorgalmasan, míg én gombolyítottam a fonalamat.

letti uj szobaja alvokatarto 15

Így a fehér felső rész után lefelé haladva jött a törtfehér, majd a világos és végül a sötét púderszínű rész.
A horgolás legvégén szépen menetelesen el kell fogyasztani a szemeket, hogy ne egy éles lépcsővel érjen véget a spirál, magyarul egyre laposabb szemeket kell használni az utolsó pártíz centiméteren.

letti uj szobaja alvokatarto 16

Így már tetszett a dolog.
Hogy ne mozduljon el a színátmenet a helyéről, egy színben harmonizáló fonallal odaöltögettem a visszahajló rész alját a kosár oldalához szép, rejtett öltésekkel és a TEK TEK-nél vásárolt méretes műanyag tűvel.

letti uj szobaja alvokatarto 17 letti uj szobaja alvokatarto 18 letti uj szobaja alvokatarto 19

Eztán jött a nagy talány, hogyan is fogom a kibontott részt pótolni?
A mivel már nem volt kérdés, mert szereztem ugye egy csodás aranyszínű  pólófonalat a művelethez.
Szerencsére az össze-vissza kunkorodó bontott végekbe könnyű volt becsatlakozni, még ha később ez a csatlakozás nem is volt éppen feltűnésmentes. Mivel a plüssök kitöltik a kosarat, így ez nem is lett probléma később sem.

letti uj szobaja alvokatarto 20

A probléma inkább ott kezdődött, hogy megtaláljam, hányadik sornál tartottam, hányadik szemek voltak a duplák, és hogyan fog pontosan elfogyni a szemek száma a kör közepére. A megoldás nagyon egyszerűnek bizonyult. Osztottam, szoroztam és rengeteget bontottam, de végül úgy nagyjából hozzávetőleg a fonal is elfogyott és a plüssök jótékony takarásában a kosár alja is szinte esztétikus és lapos lett.
Visszafelé természetesen fogyasztani kell ugyanolyan arányban, mint középről indulásnál kifelé, nem pedig szaporítani!

letti uj szobaja alvokatarto 21 letti uj szobaja alvokatarto 22 letti uj szobaja alvokatarto 23 letti uj szobaja alvokatarto 24

Mikor ezzel kész voltam, még el kellett tüntetni a csomókat, illetve át kellett vezetni őket a megfelelő szögből éppen nem látszó oldalra.

letti uj szobaja alvokatarto 25

Amikor a csomók is eltűntek, felvarrtam szépen a styloveyou cimkénket, és azt hittem tényleg készen vagyok, de Letti felvilágosított, hogy korántsem.

letti uj szobaja alvokatarto 26

Bogarászott a millió kincsem között a varrószobámban (igazából mosókonyha) és kérte, hogy varrjam fel ezt a láncocskát…

letti uj szobaja alvokatarto 27

…meg ezt a gombot is.
Na mi lesz ez, kitaláltátok már?

letti uj szobaja alvokatarto 28

Igen! Mosolyt kellett varázsoljak Lettinek az „alvókatartójára”.

letti uj szobaja alvokatarto 29

Ez a távoli és közeli kép pedig már a befotózáskor készült.
Minket elbűvöl ez a kis kosárka, és a tükörhöz képest úgy helyeztük el, hogy mindig lássuk a tükörben a „kosármosolyt”.

letti uj szobaja alvokatarto 30 letti uj szobaja alvokatarto 31

Ahogy pedig a cikk elején említettem, kedvet kaptam, és nyaralás alatt gyorsba készítettem egy kistesót a nagy kosárnak. Szomorkás voltam, hogy a szép arany fonal nem látszik, így az új tiszta aranyból van.

letti uj szobaja alvokatarto 33

A kör úgy készült, mint a korábbinál, az átmérő azonban itt csak 40 cm lett. Az oldalrésznél pedig igyekeztem egyre szorosabban horgolni, így a kosár széle egy kicsit befelé igyekszik.

letti uj szobaja alvokatarto 34

A tetején szépen menetelesen egyre lapítottam a szemmagasságot. Ez azt jelenti, hogy az egyráhajtásos pálcából először olyan egyráhajtásos pálca lett, aminek egyszerre húzom át minden szemét, majd sima pálca lett belőle, végül félpálca és kúszószem, amit még egyszer körbevittem, és így nagyon szép, egyenes és merev széle lett a kosárnak felül.
Ne felejtsük el, hogy ez egy spirál, tehát magától nem tud egyenes lenni a teteje egy ilyen kosárnak, csak ha okosan besegítünk neki!

letti uj szobaja alvokatarto 35

Íme a boldog tulajdonos, akinek most már az aprónépet is van hova tennie.

letti uj szobaja alvokatarto 36

Reméljük hasznosnak találtátok a bejegyzést! Ha igen, kövessetek minket a továbbiakban is a blogon és a Facebook oldalon!

Fotók: Hujber-Nagy Aletta

LETTI ÚJ SZOBÁJÁVAL KAPCSOLATOS TOVÁBBI CIKKEK:

Letti új szobája 1. – INSPIRÁCIÓ ÉS FALFESTÉS

Letti új szobája 2. – RUHÁSSZEKRÉNY DIY

Letti új szobája 3. – BALDACHIN

Letti új szobája 4. – KÉPKERET CSIPKÉVEL, MASNIVAL

Letti új szobája 5. – BABADEKOR

Letti új szobája 6. – THONET SZÉK

Letti új szobája 7. – DÍSZPÁRNÁK

Letti új szobája 8. – KRISTÁLYCSILLÁR

Letti új szobája 9. – ÁGY DIY

Letti új szobája 10. – KARNIS ÉS FÜGGÖNY

Letti új szobája 11. – ALVÓKATARTÓ

Letti új szobája 12. – FALI KOMPOZÍCIÓ

Letti új szobája 13. – KISTÁSKA MEGMENTÉSE

Letti új szobája – FOTÓK

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban