Blog

Letti új szobája 8. – KRISTÁLYCSILLÁR

Hogyan csináljuk: kristálycsillár felújítása

Letti új szobájának királylány hangulatához nem is volt kérdéses, hogy kristálycsillár dukál. A mázli az volt, hogy itthon már volt pár leszerelt, elfekvő példány, amit még korábban egy olyan ismerősöm tukmált rám, aki imádott az „ecserire” járni. Egy ízben csörög a telefon és mondja, hogy épp ott áll egy gyönyörű csillár mellett, amihez két falikart is adnak. Az egész potom 25.000.- lenne. Mivel tudtam, hogy jó ízlése van, így megbíztam benne, hát elhozta nekem a lámpákat. Arról azt hiszem nem tudtam, hogy a lámpa darabokban van és a kristályok egy zacsiban pihennek külön, de ki emlékszik már erre pontosan ennyi év távlatából. Egy biztos, hogy sok idő és szakértelem kellett hozzá, míg a csillár szebb nem lett, mint új korában.
Amennyiben még szeretnétek Letti szobájának további apróságaiban is gyönyörködni, akkor a bejegyzés végén megtaláljátok a többi DIY cikket is!

letti uj szobaja kristalycsillar 0

Sajnos sehol sem találok képet a csillár eredeti állapotáról, de még csak hasonlót sem találtam a neten. Hol gyárthatták és mikor, ki tudja… Úgy tűnik 8-10 éve még nem tűnt annyira fontosnak a dolog, hogy meg is örökítsem. Ha nem is ennyire rossz állapotban, de a fotókon látható lámpákhoz hasonlóan darabokban kaptam meg a fénytesteket.

letti uj szobaja kristalycsillar 1 letti uj szobaja kristalycsillar 2

Mivel 10 éve még úgy volt, hogy az emeletünkön ruha szalon lesz, így abszolút továbbra is aranyban gondolkodtam, és a megkopott, fényes arany csillárhoz vettem egy flakon matt arany sprayt. A kristályok amúgy is csak ímmel-ámmal tartózkodtak a csilláron, így nem volt nagy ügy mindet leszerelni róla, maszkolószalaggal kimaszkolni azokat, akiket nem volt értelme leoperálni, és már fújtam is a csillárt.
Ja, és még a manőver előtt a villanyszerelőinkkel átkábeleztettem a csillárt, mert nagyon rozzant volt a vezetékezése, féltem, hogy leégne miatta a ház.

letti uj szobaja kristalycsillar 3 letti uj szobaja kristalycsillar 4

A foglalatokat is lefújtam, biztos, ami biztos, így nem volt annyira műanyag hatású a 12 „gyertya”.
A kristályokat szépen megfürdettem, megszárogattam, és miután Alexet lefektettük, elkezdtem felszerelgetni a kristályokat a csillárra. Sosem fogom elfelejteni, de egyszer csak elkezdett valahol egy kakas kukorékolni, majd szépen ki is világosodott, mire elkészültem a lámpával. Magyarul a festéstől számítva legalább 8-9 óra volt, míg összeszereltem a lámpást.
Ezen a képen már fityeg pár kristály a csilláron.
Egyébként bevallom rettentő érdekes kihívás volt úgy összerakni valamit, hogy nem igazán tudjuk, hogy nézett ki eredetileg. Nem kell persze ilyenkor kétségbe esni. Én is csak osztottam és szoroztam, megnéztem hány lyuk van a csilláron, megszámoltam hány kristályom van, és addig pöckölgettem mindent, míg mindenhova ugyanannyi nem jutott mindenből. Hogy valóban így nézett-e ki eredetileg a lámpa, az sosem fog kiderülni, mert sehol sem találtam hasonló lámpáról képet az intereten.
A kristály tányérokat sajnos nem is tudtam feltenni a csillárra, mert az egyik eltört és akkor még azt hittem, hogy reménytelenül…

letti uj szobaja kristalycsillar 5

Mutatok egy rém rossz minőségű képet arról, hogyan is nézett ki a néhai ruhaszalon varrógépeket tartalmazó  része az emeletünkön még kaotikus, beköltözés utáni pillanataiban. Eredetileg ugye ide került a csillár, csak később lelte meg végleges helyét.
A képnek nem csak a minősége a legszomorúbb, hanem az is, hogy a gyönyörű sárgászöld és rézszín festékeimet a festők elpazarolták (mielőtt levonultak és kiraboltak minket), így vettek sötétzöld és sötétbarna alapozót az elpocsékolt színhelyes latex alapozók helyett, és a maradék metálfestéket felhígítva lepermetezték a falakat újra. A hibák, amik miatt újra kellett festeni nem tűntek el, de legalább a végeredmény ronda lett. Legalábbis nem ezeket a színeket rendeltük a Caparoltól, hanem világosabbakat, és mivel a metálfestékből nem maradt elég, így kissé foltos is lett az egész.
Viszont a jó hír, hogy a réz tükör és puff nagyon jól mutat Letti szobájában mostanában.

letti uj szobaja kristalycsillar 6

Itt a csillárka (tányérok nélkül) már a helyén figyel és épp a két falikart szerelik fel a falra.

letti uj szobaja kristalycsillar 7

Falikarok és a tálalószekrény a sok-sok ruhaipari kellékkel.
Szuperszép amúgy ez a régi, felújított bútor, de nagyobb a füstje, mint a lángja, magyarul jóval több helyet foglal el a térből, mint amennyire pakolni lehet bele.

letti uj szobaja kristalycsillar 8

Ilyen volt, mikor égett a falikar.

letti uj szobaja kristalycsillar 9

Ilyen volt régen a dühöngő leülős szalon része.
A 3 ágú félig modern hatású kristálycsillárka a KIKA-ból van, de természetesen azt is lefújtam aranyra. A lámpákat egyébként bontatlan dobozban kaptuk (2 db is van), mégsem volt benne elég kristály. A KIKA-ba bementem, hogy adjanak még, de nem érdekelte őket, sőt, ott felejtettem a panaszpulton a számláimat, és mire visszamentem pár perc múlva, láss csodát, eltűntek. No, soha többet nem volt gond a garanciával, de egyikkel sem, mert az elmúlt évek összes bútorának és lámpájának az összes számlája mind egy kötegben volt 1-2 cm vastagon…
Kb. ekkor mentem utoljára a KIKA-ba venni valamit és ügyfelet sem annyira küldök oda, mert nem örülnék, ha velük is ez történne.
Szerencsére a lámpa beszállítója megszánt, és kezembe nyomott egy marék kristályt, így be tudtam végre fejezni a néhai szalon világítását.

letti uj szobaja kristalycsillar 10

És ilyen volt a szalon, mikor égtek a lámpák.
A bútor felújításáról írtam régebben egy bejegyzést, amit rengetegen olvastatok, de inkább belinkelem IDE is, hátha más is kíváncsi, hogyan sikerült modernizálni egy lelakott, darabokban lévő étkezőbútort akkor még szakemberek segítségével. Ma már Pepével magunk csináljuk az ilyesmit.

letti uj szobaja kristalycsillar 11

Végül két kép a csillárról közelről.

letti uj szobaja kristalycsillar 12 letti uj szobaja kristalycsillar 13

Eddig úgy tűnhetett, hogy a néhai szalonról szól a cikk, de ez nem így van. Az egy dolog, hogy a néhai ruhatervezői munkámat leváltottam édesapám szakmájára, az építészetre, de született egy kettes számú gyerkőcünk is, így kellett a hely a házban, átrendeződött az életünk és az otthonunk is.

A néhai szalon leülős része gyerekdühöngő lett. A méregdrága elfuserált metál falakat törtfehérre festettük, a lámpákat modern fénytestekre cseréltük, így Lettihez kerülhettek a csicsamicsa kristálycuccok. A tálalószekrényes falra graffiti került hála Nikon One-nak. A graffiti készítéséről ITT találtok egy jó kis cikket (nagyon jó volt nézni, ahogy készül, nektek is tetszeni fog), a dühöngő tv nézős részéről pedig ITT mutattam képeket.

letti uj szobaja kristalycsillar 13a

A szalon varrógépes részéből pedig lefalaztunk egy gyerekszobát. Ez lett Alex fiunk birodalma, míg Letti az Ő földszinti nagy szobájába került, a mi dolgozónk pedig az emeleti kisszobába Alex mellé. 2014 Karácsonyán adtuk át Lettinek a fenti kisdolgozót Alex mellett, mi meg pár napja beköltöztünk végre a 80%-os készültségű lenti irodába. Folyton zajlik az élet itt nálunk, de reméljük, most már minden a végső helyére került és nem lesz több változás ilyen szempontból az otthonunkban egyhamar.
Alex szobáját ITT mutattam meg nektek,az újságmegjelenését pedig ITT találjátok.
Azóta a kalóz dekorok helyére angol cuccok és zászlók kerültek, beleértve a szőnyeget is, egyszóval semeddig sem tart egy tematikus gyerekszoba átalakítása, más témába úsztatása, higgyétek el nekem, nem kell tőle félni (és főleg szidni meg gagyizni nem kell a tematikus gyerekszobákat)!

letti uj szobaja kristalycsillar 13b

Íme a néhai szalonból, jelenlegi dühöngőből leszerelt, pincében tartogatott csillárunk, ami végre tényleg révbe ért. Reméljük legalábbbis!

letti uj szobaja kristalycsillar 14

Előszedtem a régi tányérkákat is, és addig nem nyugodtam, míg meg nem ragasztottam az eltört darabot.

letti uj szobaja kristalycsillar 15

Ezeket is szépen megpucolgattam, és rárakosgattam őket a csillárra. Milliószor szebb lett!

letti uj szobaja kristalycsillar 16

A falikarokat is felhoztuk a pincéből, de sajnos csak egynek volt hely Letti picike új szobájában.
Persze ezeket is átfújtam anno matt aranyra.

letti uj szobaja kristalycsillar 17

Gyors fotó még egy átmeneti izzóval.

letti uj szobaja kristalycsillar 18

Újabb gyors fotók a csillárról is.
A díszeket egyébként karácsony tiszteletére tettem fel, de annyira szépek, hogy végleg ott maradtak. Annyira illenek Letti személyiségéhez és szobájába, hogy nincs értelme eltüntetni őket onnan.

letti uj szobaja kristalycsillar 18a

A szépséges díszeket egyébként a budaörsi Sentiments üzletből szereztem, ahol millió kis csoda található egy picinyke kis üzletben.

letti uj szobaja kristalycsillar 18b

Végül pedig a végeredmény, ami már a befotózáskor készült szép, energiatakarékos egyen izzókkal, kristály tányérokkal, karácsonyfa függőkkel.

letti uj szobaja kristalycsillar 19 letti uj szobaja kristalycsillar 20

Reméljük hasznosnak találtátok a bejegyzést! Ha igen, kövessetek minket a továbbiakban is a blogon és a Facebook oldalon!

Fotók: Hujber-Nagy Aletta

LETTI ÚJ SZOBÁJÁVAL KAPCSOLATOS TOVÁBBI CIKKEK:

Letti új szobája 1. – INSPIRÁCIÓ ÉS FALFESTÉS

Letti új szobája 2. – RUHÁSSZEKRÉNY DIY

Letti új szobája 3. – BALDACHIN

Letti új szobája 4. – KÉPKERET CSIPKÉVEL, MASNIVAL

Letti új szobája 5. – BABADEKOR

Letti új szobája 6. – THONET SZÉK

Letti új szobája 7. – DÍSZPÁRNÁK

Letti új szobája 8. – KRISTÁLYCSILLÁR

Letti új szobája 9. – ÁGY DIY

Letti új szobája 10. – KARNIS ÉS FÜGGÖNY

Letti új szobája 11. – ALVÓKATARTÓ

Letti új szobája 12. – FALI KOMPOZÍCIÓ

Letti új szobája 13. – KISTÁSKA MEGMENTÉSE

Letti új szobája – FOTÓK

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban