Blog

Letti új szobája 7. – DÍSZPÁRNÁK

Hogyan csináljuk: díszpárna készítése

Lehet, hogy sok olvasónknak újat mondok, de 10 évvel ezelőttig ruhatervezéssel foglalkoztam, így több köbméternyi textilt rejt a padlásunk. Ennek egy jó része esküvői anyag- és csipkemaradék, amiket vétek lett volna nem felhasználni Letti új szobájához. Szerencsés helyzetben voltam, mert a legtöbb maradék pont olyan színű, ami ideális a púderes, rózsás, barackos, krémszínű, néhol zölddel tarkított királylány szobába. Sokkal inkább az volt a kérdés, hogy melyik csodás anyagot ne használjam fel. Nehéz döntés volt, de végül megszületett az 5 selyem- és csipkepárna, amiket homályosan láthattok is a nyitókép hátterében. A párnák közül 4 készítését végig fotóztam, így ezeket meg is tudom mutatni, és el is tudom mesélni, hogyan készültek.
Letti szobájának DIY cikkeit a bejegyzés végén találjátok. Nézzétek meg őket, hátha ti is kedvet kaptok és belevágtok valamilyen bútorfelújításba vagy dekorálásba!

letti uj szobaja parnak 0

Ez csak egy kis részlet a sok gyönyörű anyag maradékából, amelyeket mind átvasaltam lepedőn keresztül, hogy tervezni, dolgozni tudjak velük, kedvemre rendezgetni tudjam őket. A rózsákat persze nem lapítottam ki…

letti uj szobaja parnak 1

1. PÁRNA patchwork technikával, dísz szegéllyel, masnival, patent záródással készülő kerek párna

Elsőként a kerek párna lekészítését mutatom be, mert látni fogjátok, hogy kicsit sem kell megijedni tőle. Na nem mondom, hogy nem kell hozzá némi varrás tudás és türelem, de ahogy az első képen is láthatjátok, simán lehet otthon egy 50×50-es négyzet alakú IKEA párnabelsőből keret párnabelsőt készíteni. Ehhez én az egyedileg gyártott szennyes tartóm állványát hívtam segítségül, de körző, serpenyő, fazék, vagy bármi más is megteszi. Nekem ez volt kéznél, mivel a varróműhelyem a mosókonyhámban van.

letti uj szobaja parnak 2

Miután a párnabelső anyagából kivágtam a kört, már meg is volt a sablonom a darabokból készülő huzat részekhez. Pár perc türelemjáték, és mérlegelés, hogy melyik anyagból jusson több, illetve kevesebb, és már készen is volt a koncepció.
Mint látjátok, a csipkék alá érdemes sűrű szövésű textilt is tenni, így egyrészt nem a párnabelső látszik át, másrészt tartósabb is a párnahuzat.

letti uj szobaja parnak 3

A darabokat egymáshoz varrtam, ellockoltam, 1 mm-esen visszatűztem színoldalról. Mindig arra hajtottam el a varrásszélt, amerre az anyagvastagságok kívánták.
A gyöngy rátétes anyagokkal vigyázzunk, mert eltörhet a varrógéptű, ha meg levagdossuk a gyöngyöket, akkor eldolgozás nélkül a többi, megmaradó gyöngy is leeshet.

letti uj szobaja parnak 4

Ezek után a sablon segítségével kivágtam a párnahuzat egyik oldalát. Ez lett a szín oldala. Jöhetett a másik, amihez az első számút használtam fel félbehajtva.

letti uj szobaja parnak 5

A fele huzatnál kb. 3-3 cm-rel nagyobbra szabtam a két hátsó alkatrészt, mert az átfedésnek, és egy patentnek köszönhetően nem kellett bajlódni a cippzárral és egyéb záródási megoldással.

letti uj szobaja parnak 6 letti uj szobaja parnak 7
Itt az látható, amint az egyik hátsó alkatrészt vasalom, ami két rétegű. Én megtehetem, hogy pamut anyag nélkül vasalom a kényes anyagokat, mert ipari vasalóm van, de otthon ti ezt ne csináljátok utánam, mert hamar a vasalóra ragadnak a kényes anyagok.

letti uj szobaja parnak 8

A két hátsó alkatrészt szatén ferde pánttal elszegtem.

letti uj szobaja parnak 9 letti uj szobaja parnak 10

Majd egymáshoz gombostűztem az alkatrészeket.

letti uj szobaja parnak 11 letti uj szobaja parnak 12

Felvarrtam a styloveyou ruhacimkémet.

letti uj szobaja parnak 13

Összevarrtam a hátsó alkatrészeket.

letti uj szobaja parnak 14

Ahhoz, hogy összeállítsam az elejét és hátát, sajnos elég sok gyöngyöt el kellett távolítanom, és sok helyen el kellett csomózgatni, varrogatni a cérnákat, gyöngyöket a hátoldalon.

letti uj szobaja parnak 15 letti uj szobaja parnak 16

Ezek után viszont már könnyen körbe tudtam varrni és gombostűzni a két oldalát a párnahuzatnak. Kevésbé gyakorlottak feltétlenül gombostűzzék körbe a munkadarabokat, mikor egymáshoz rögzítik!

letti uj szobaja parnak 17

Így nézett ki kifordítás után a huzat.

letti uj szobaja parnak 18

Amit aztán 3,5 mm-es szélességben körbetűztem. Én szemre tűzök, hiszen kb. 33 éve varrok, de remek tűzőtalpakat és mágneseket lehet kapni erre a célra.

letti uj szobaja parnak 19

Ezek után rávarrtam egy ezüst zsinórt a huzatra, körben.

letti uj szobaja parnak 20

Majd a két oldalra egy-egy masnit is. Erre azért volt szükség, mert a szegő zsinór vastag is volt, és szélei nehezen eldolgozhatóak, így egyszerre oldottam meg az elszegést és a csúnya részek eltakarását.

letti uj szobaja parnak 21

Patent varrása a huzat hátuljára, majd egy utolsó vasalás rongyin keresztül.

letti uj szobaja parnak 22

És készen is van a párnahuzat!

letti uj szobaja parnak 23

Ezek után már csak körbevarrtam a bélés anyagát, lyukat hagytam rajta, átfordítottam színére, beletömtem a tömőanyagot és szín oldalról bevarrtam a kb. 12-15 cm-es lyukat a bélésen, majd végül beletettem a párnabelsőt a huzatba.
A végeredményt a következő párna leírása után láthatjátok, mert az első két párnát együtt fotóztam le.

letti uj szobaja parnak 24 letti uj szobaja parnak 25

2. PÁRNA: csipke és bársony rátétes, kötős záródással készülő henger díszpárna

Ennek a párnának a bélését egy kiszuperált spongyabobos díszpárna párnabelsője szolgáltatta, így annak méretével megegyező párnahuzatot kellett varrni. Miután lemértem a párnabelet, kiszabtam a huzat alapanyagát és csipkéjét.
A csipke egyébként elég drága volt, pár éve vettem azzal a céllal, hogy Lettinek ruhát varrok majd belőle. Aztán meggondoltam magam, mivel Letti elég gyorsan nő, így vettem neki két másik olcsó poliészter csipkét, amit rendszeresen fátyolnak használ, így ezt az anyagot egy időtállóbb területen tudtam hasznosítani szerencsére.
A képen látszik, hogy a csipkét egyik végén hullámosra vágtam, mert így ki tudtam kerülgetni a gyöngyöket, könnyebb volt összevarrni a két anyagot. A másik oldalon pedig átlapolással terveztem összeállítani az anyagokat. A gyöngyös anyagoknál egyébként mindig ügyeljünk arra, hogy a gyöngyök a szélektől minél távolabbra kerüljenek. ha lehet, legalább 2-3 cm-re. Nekem itt nem volt ilyen szerencsém, mert 1,5 cm-re is kerültek gyöngyök, de óvatos munkával végül is sikerrel jártam és a sok gyöngyöt sem kellett visszaöltögetnem, elerősítgetnem.

letti uj szobaja parnak 25a

Itt szabom méretre az alátét anyagot.

letti uj szobaja parnak 25b

Itt már rávarrtam az egyik szélére hullámosan a csipkét és összeállítottam a huzat két hosszanti szélét.

letti uj szobaja parnak 25c

Amit utána el is szegtem.

letti uj szobaja parnak 25d

Itt a két nyitott szélén varrom rá a csipkét az alátét anyagra.

letti uj szobaja parnak 25e

Így lapoltam rá a csipke gyári, bordűrös, hullámos szélét a hullámosan felvarrt szélre, így eltakarja a bordűr az itt-ott kivillanó alátét anyagot.

letti uj szobaja parnak 25f

Visszatűztem a varrásszélességet az alátét anyag összeállító varrásánál talpszélesen, hogy jobb tartása legyen a párnahuzatnak.

letti uj szobaja parnak 25i

Az alátétanyag varrása nem tetszett, ahogy kikandikál a csipke alól, így rávarrtam egy remek kis libafos zöld bársonyt, ami évek óta kereste helyét a lakásban.

letti uj szobaja parnak 25h

A másik szélét már csak féltalppal tudtam felvarrni, mert különben beletört volna a tűm a gyöngyökbe.

letti uj szobaja parnak 25j

Majd elszegtem interlockkal a két nyitva maradt oldalt.

letti uj szobaja parnak 25k

A gyöngyök miatt féltalppal visszavarrtam a két nyitva maradt oldal varrásszélességét, egy-egy kis rést hagyva, ahol majd be tudom fűzni a kötözésre szánt zsinórt.

letti uj szobaja parnak 25l

Mivel kis „gumiházat” hagytam, hogy szép legyen a párna, így biztosítótű nem fért bele a házba. Erős farmervarró cérnát és nagy lyukú tűt használtam a patkányfarok áthúzásához. Ezzel el is készült a huzat, már csak bele kellett tenni a párnabelet, amennyire lehet szorosra húzni és megkötni a patkányfarkat. Készen is lett a hengerpárna.

letti uj szobaja parnak 25m

Az 1. és 2. PÁRNA végeredménye az egyedileg horgolt békakirályunkkal.

letti uj szobaja parnak 23a

3. PÁRNA: kínai selyem szövetből, rejtett cippzárral készülő egyszerű szögletes párna

Ennek a díszpárnának az anyagát még két éve vettem a Design+ 2013-on, a Mac Cityben. A kiállításbeszámolóm utolsó képén ott van a 3 éves kis Lettike ezzel a szövettel betakargatva. Ez a csodaszép anyag azóta várta a jobb sorsát.
Mivel a kínai selymek szélessége elég keskeny, és a szövet is elég drága, így igyekeztem keveset venni belőle, és minél inkább kihasználni a teljes szövetszélességet, így történt, hogy itt is át kellett alakítanom egy 40×60 cm-es IKEA párnabelet 28×68-asra, mert ennyire jött ki végül a szövet mérete és ennyit engedett a párnabelső is átszabás után.

letti uj szobaja parnak 26

A selyem csúszós, foszlós anyagfajta, így 1 cm-es vetexcsíkokkal körberagasztottam vasalóval (ti lepedőn keresztül vasaljátok fel!). A vetexet boltban 1 cm-es szélességben is megkaphatjátok, de sokkal olcsóbb méterbe venni és felszeletelni.

letti uj szobaja parnak 27

Összeállítás előtt a széleket el is szegtem.

letti uj szobaja parnak 28

Ahová a cippzárt terveztem bevarrni, oda is ragsztottam vetexet, hiába volt ott az anyag szegett, gyári széle. Ez azért fontos, mert a selyem szövetnél a tűnyomok is nagyon meglátszanak, kitágulhatnak a szálak szétcsúszása miatt. Jobb a békesség, szánjátok rá ezt a plusz pár percet a dologra!

letti uj szobaja parnak 29

A párnahuzat a tetején hajtott élű, három oldalán körülvarrt. A cippzár az egyik oldalára került, és mindig úgy varrom be, hogy a rejtett cippzár húzókája a párna aljára essen. Ezzel szemben a cimke mindig a másik oldalára, a párna alsó szakaszára kerül. Az anyagot mindenképpen gombostűzzétek össze, mert csúszik, és lehetőleg menet közben is húzzátok, tartsátok együtt az anyagokat!

letti uj szobaja parnak 30

A sarkokon én egyébként oda-vissza öltésekkel el szoktam erősíteni a varrást.

letti uj szobaja parnak 31

Végül a narancs cippet választottam, ami ugyan rövidebb volt, mint kellett volna, de úgy voltam vele, hogy inkább szenvedek a párna bélésének berakásával, mint hogy feltűnő legyen a cippzár.

letti uj szobaja parnak 34

A rejtett cippet először mindenképpen gombostűzzük a helyére és sima talppal rögzítsük a helyére.

letti uj szobaja parnak 35

Csak eztán menjünk rajta végig a rejtett cippzár bevarró talppal a fogak tövében. Ha készen van, a cipp végeit én mindig oda-vissza elöltögetem és a varrásszélekhez varrom, így a cipp húzogatásakor nem tépi szét az ember a párnahuzatot a cippek tövénél és a cipp sem szakad ki, bomlik szét (ezek a rejtett cippzárok ugyanis nem javíthatóak, és kibontani, újra bevarrni nagyon sok idő).

letti uj szobaja parnak 36

Kifordításkor egy átlagos anyagnál mindig levágom a varrásszélességek feleslegeit (2-3 mm-re megállva a varrástól), de ebben az esetben nem mertem, nehogy kifoszoljon később a sarok. A művelet nem volt egyszerű, nehéz szépen átforgatni több réteg, vetexszel megerősített anyagot, de végül sikerült.

letti uj szobaja parnak 32

Ha nem így, akkor úgy…

letti uj szobaja parnak 33

Kifordítás utáni állapot.

letti uj szobaja parnak 37

4. PÁRNA: csipke rátéttel, rejtett cippzárral készülő szögletes párna

Számomra elképzelhetetlen lett volna, ha az esküvői ruhám csipkéjének maradéka nem képezi Letti új szobájának a részét, így természetesen azt is elővettem és megvasalgattam egy ecrü színű düftin anyaggal együtt.

letti uj szobaja parnak 38

Méretre szabtam a párnát, ami ez esetben egy szabvány 40×60-as méretet jelentett.

letti uj szobaja parnak 39

A csipke a huzat felső harmadára volt elegendő, de nem is bántam, mert a szép kis rojtjai így akkor is szépen látszanak majd, ha hegybe-halomba állnak a párnák az ágyon. A csipke púder színű hímzése amúgy csodásan illik Letti új szobájához.

letti uj szobaja parnak 40

A csipkét egy menetben, egyből interlockkal rögzítettem a fő anyaghoz. Érdemes előtte sima varrattal is, de én már türelmetlen voltam és bíztam az években meg a rutinban.

letti uj szobaja parnak 41

Majd körbeszegtem a két oldal még szegetlen széleit.

letti uj szobaja parnak 42

A lock varratot én mindig ipari gyorsvarróval (egyenes varrattal, mezei géppel pont ugyanúgy jó) is eldolgozom, így később biztosan nem indul meg a lock varrat.

letti uj szobaja parnak 43

Mivel minden csúszott és mászott, így kivételesen csak most rögzített fel a csipkét az alapanyagra, de természetesen a két szélen ugyanabba a magasságba érkezik, különben ferde lenne a széle.
Nagyjából úgy képzeljétek el a folyamatot, mint mikor gyerekkorunkban azzal a toklászos búzanövénnyel a tenyerünkben játszottunk, ami ha összedörzsöltük a tenyerünket, egyszer csak kimászott az ujjaink között. Na ezek az esküvői anyagok pont ugyanígy viselkednek, magyarul nem mindig arra mennek, amerre mi szeretnénk vagy gondoljuk.

letti uj szobaja parnak 44

Felvarrtam a styloveyou ruhacimkét.

letti uj szobaja parnak 45

Összeállítottam a párna oldalait, lyukat hagyva a rejtett cippzárnak.

letti uj szobaja parnak 46 letti uj szobaja parnak 47 letti uj szobaja parnak 48

Először lazán varrtam fel a cippet, az anyagszélesség széléhez közel (lustaságból egyből rejtett cippbevarró talppal).

letti uj szobaja parnak 49 letti uj szobaja parnak 50

Majd a fogakhoz közel is bevarrásra került a cipp.

letti uj szobaja parnak 51

A cipp végeit elvarrtam, varrásszélességhez rögzítettem.

letti uj szobaja parnak 52

Itt sem mertem visszavágni a varrásszélesség csücskeit, így némi türelemjátékkal, de átfordítottam a huzatot végül szép sarkosra, kisolló segítségével. A kisollóval vigyázzatok, ne akkor szúrjátok ki a párna sarkát, mikor éppen elkészültetek vele!

letti uj szobaja parnak 53

Átfordítás utáni állapot.

letti uj szobaja parnak 54

Ugye szép lett?

letti uj szobaja parnak 56letti uj szobaja parnak 55

A 3. PÁRNA és a 4. PÁRNA együtt.

letti uj szobaja parnak 57

5. PÁRNA: patchwork technikával, kötős záródási megoldással készülő szögletes párna

Ez a párna szintén 40×60-as alapra készült, mert ekkor már fáradtam.
Az 1. PÁRNA módszerével fogtam az annak idején mintának vásárolt 10 cm-es esküvői szöveteimet és addig rendezgettem őket, míg szemet gyönyörködtetőnek nem találtam a látottakat. Itt ugyan nem látszik, de az egyik csík például egy színjátszó organza egy szatén anyagon, tehát itt is alkalmaztam a két réteg egyesítése technikát, mint a csipkés párnáknál, de ehhez a párnához már direkt nem használtam csipkét.

letti uj szobaja parnak 58

Bő centis varrásszélességgel összeállítottam a párna csíkjait. Úgy terveztem, hogy felül csak hajtott él lesz, így csak alul szükséges egy összeállító varrás, felül nem.

letti uj szobaja parnak 59

Ellockoltam a varrásszéleket, és vetex csíkokat ragasztottam azokra a szélekre, amik nem gyáriak.

letti uj szobaja parnak 64letti uj szobaja parnak 63

Majd színoldalról milisen megtűztem mindent. A varrásszéleket arra hajtottam, amerre kívánkoztak, hisz jelen esetben ahány anyag volt annyiféle volt a vastagságuk.

letti uj szobaja parnak 60

Átvasaltam a párnahuzatot (ti használjatok lepedőt!).

letti uj szobaja parnak 61

Ennél a párnánál azt a megoldást választottam, hogy a két gyári szélt egyszerűen szín oldalon hagytam, és csak lapjával varrtam, illetve kötöttem össze őket az oldalakon. Ha megfigyelitek, a magában hímzett anyag hímzőcérnájának öltései egy kicsit összehúzzák az anyagot, így a gyári szélek kissé hullámosak, fodrosak. Ezt a „jelenséget” mindenképpen ki akartam aknázni, szerettem volna, ha látszódnak a végeredménynél.

letti uj szobaja parnak 62

Ellockoltam a varrásszélességeket. Hogy miért itt és nem vasalás előtt, azt ne kérdezzétek, de végül is mindegy…

letti uj szobaja parnak 65

Felvarrtam a styloveyou ruhacimkét.

letti uj szobaja parnak 66

Összevarrtam a párna alját és eldolgoztam a varrásszélességeket, hogy véletlenül se kandikáljanak majd ki, hiszen most tulajdonképpen a párna oldalain az anyag eredeti széle megmarad, kilátszik majd.

letti uj szobaja parnak 67 letti uj szobaja parnak 68

Majd összevarrtam a párna bal szélét, de nyitva hagytam a jobbat. Fonákot fonákra fektetve, egyszerűen színoldalon 4 cm-es varrásszélességgel összevarrtam a párna bal oldalának alkatrészeit.

letti uj szobaja parnak 69

A jobb oldala nyitva maradt. Erre patkányfarkakat varrtam, melyek mindkét végeire csomót kötöttem. Nem csak csipkék és szövetek maradtak a régmúltból, hanem szerencsére egyéb ilyen apróságok is dögivel.

letti uj szobaja parnak 70

Felvarrtam őket fonák oldalra, 4 cm-re a szélektől, arányosan elosztva.

letti uj szobaja parnak 71

Majd szép masnit kötöttem belőlük, és már készen is voltam.
Bevallom, keveselltem a rózsákat, így boltban még szereztem púderszínűeket, és azokat ráöltögettem a rózsaszínek közé. Ekkor éreztem igazán, hogy kész vagyok. Ezt az utolsó két képen láthatjátok, mert csak a befotózás előtti percekben varrtam fel a plusz rózsákat.

letti uj szobaja parnak 72

Íme a 2. 3. és 4. PÁRNA!

letti uj szobaja parnak 73

Ezek a fotók pedig már a befotózás napján készültek. Mi Lettivel rettentően boldogok és elégedettek vagyunk a végeredménnyel és csak remélni tudom, hogy ti is, és hogy örültök, hogy mindezt megosztottuk veletek!

letti uj szobaja parnak 74 letti uj szobaja parnak 75

Reméljük hasznosnak találtátok a bejegyzést! Ha igen, kövessetek minket a továbbiakban is a blogon és a Facebook oldalon!

Fotók: Hujber-Nagy Aletta

LETTI ÚJ SZOBÁJÁVAL KAPCSOLATOS TOVÁBBI CIKKEK:

Letti új szobája 1. – INSPIRÁCIÓ ÉS FALFESTÉS

Letti új szobája 2. – RUHÁSSZEKRÉNY DIY

Letti új szobája 3. – BALDACHIN

Letti új szobája 4. – KÉPKERET CSIPKÉVEL, MASNIVAL

Letti új szobája 5. – BABADEKOR

Letti új szobája 6. – THONET SZÉK

Letti új szobája 7. – DÍSZPÁRNÁK

Letti új szobája 8. – KRISTÁLYCSILLÁR

Letti új szobája 9. – ÁGY DIY

Letti új szobája 10. – KARNIS ÉS FÜGGÖNY

Letti új szobája 11. – ALVÓKATARTÓ

Letti új szobája 12. – FALI KOMPOZÍCIÓ

Letti új szobája 13. – KISTÁSKA MEGMENTÉSE

Letti új szobája – FOTÓK

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban