Blog

Letti új szobája 6. – THONET SZÉK

Hogyan csináljuk: Thonet szék felújítása

Ha már olvasgattátok Letti új szobájának alakulását, akkor úgy tűnhetett, hogy rengeteg tervezés előzte meg a szoba berendezését és elkészítését, de higgyétek el, hogy nem így volt. Egyrészt mert az ügyfeles munkák tervezésére fordítottuk a munkaidőnket, másrészt mert úgysem tudhattuk, hogy milyen tárgyak jönnek majd szemben a vaterán és a boltokban, amik majd a szoba berendezését képezik. A koncepciót természetesen kitaláltuk Pepével és Lettivel, de utána már szinte minden percek alatt dőlt el attól függően, hogy mikor mibe botlottunk bele és esténként vagy hétvégén a szabadidőnkben készült csak úgy érzésre minden. Ebből kifolyólag a bejegyzés főszereplőjét, egy csodás Thonet széket is akkor vettük, mikor épp Letti vaterán lőtt ágyát hoztuk el, és megláttuk az eladó szobájában ezt a szintén eladásra szánt gyönyörűséget (na meg egy fotelt is, amit a következő képen láthattok majd). Semmi szükség nem volt rá, de addig rágtam Pepe fülét, míg megadta magát. Szerencsére, mert természetesen megoldottam, hogy maradjon neki egy üres sarok a szobában…
Amennyiben még szeretnétek Letti szobájának további apróságaiban is gyönyörködni, akkor a bejegyzés végén megtaláljátok a többi DIY cikket is!

letti uj szobaja thonet nyito

Így nézett ki tehát a csillag alakban perforált ülőfelületű Thonet szék eredetileg. Ütött-kopott, de még sok helyen sötét, szóval nem eléggé kopott, így mindenképpen a visszacsiszolása mellett döntöttünk. Akkor még nem tudtuk ez mekkora munka, és egy azóta, az irodába vásárolt Thonet szék emiatt el sem készült, hónapok óta vár sorára szegény szépen, csendben…
A szék mögött a leendő olvasófotelünk (természetesen majd arról is posztolunk), illetve Letti ágya látható, aminek kicsinosítása egy újabb Letti új szobája bejegyzésben kerül majd bemutatásra.

letti uj szobaja thonet 20letti uj szobaja thonet 2letti uj szobaja thonet 3

Itt már egy picit megcsiszolgattuk 80-as durva csiszolópapírral a széket, csak hogy lássuk, mennyire kötődik hozzá a festék. Sajnos hamar kiderült, hogy nagyon, így kromofággal próbálkoztunk tovább.

letti uj szobaja thonet 1

Fogtuk hát a kromofágot, alaposan lekentük vele a széket, minek következtében szinte semmi nem oldódott le a székről. Az eredeti színből olyan vékony réteg maradt rajta, és az is annyira beszívódott a fába, hogy rá kellett jönnünk, valószínűleg itt csak a csiszolás segít majd.

letti uj szobaja thonet 4 letti uj szobaja thonet 5 letti uj szobaja thonet 6

Többször kentük át azért a biztonság kedvéért kromofággal a széket, végig reménykedve, hogy egyszer csak jobb lesz és könnyebb az élet, de semmi.
Itt már az látszik, hogy szimultán kenjük, kaparjuk és csiszoljuk és a szín csak nem akar tovatűnni. Ráadásul jó darabig nem hittem benne, hogy ha szétszerelem a széket, akkor az egész sokkal könnyebben is menne. Valamiért attól tartottam, hogyha szétszedem, utána már sosem lesz a régi, nem lesz elég masszív, stabil, de tévedtem. Ezeket a bútorokat még jól megcsinálták, és a szék végül jobb lett, mint új korában, nem csak szépségét, hanem a stabilitását tekintve is.

letti uj szobaja thonet 7

Alex is becsatlakozott komoly védőmaszkban.

letti uj szobaja thonet 8

Az ülőfelületet 180-as papírral csiszoltuk (2 perc után) szigorúan szálirányban, mert különben ronda karcos lett!

letti uj szobaja thonet 9 letti uj szobaja thonet 10 letti uj szobaja thonet 11

A folyamat lassú volt és nehézkes. Sok erő kellett volna hozzá, de hiába vetettem be mindent, nagyon gyengén muzsikáltam. Az első délután három óra alatt mindössze eddig jutottam, főleg, hogy ekkor még egy darabban volt a szék. Nehezen vagy egyáltalán nem fértem hozzá bizonyos részekhez.

letti uj szobaja thonet 12

Másnap sem voltam sokkal hatékonyabb. A szék még mindig egyben. Az viszont már tisztán látszik, hogy a szék eredeti faanyaga egy nagyon kellemes púderes színnel rendelkezik, így az érzésem azt súgta, viaszolás után csodaszépen illik majd Letti szobájába. Gyönyörű rezes színe lett végül.
Nagyjából egyébként ez volt az a pillanat, ahol Pepe kivette a kezemből a Bosch sarokcsiszolót, és átvette az irányítást, minek következtében a két fél nap után egy újabb fél nap alatt el is készült a komplett csiszolás szét- és összeszereléssel egyetemben.

letti uj szobaja thonet 13

Ez volt az a fázis, ameddig megtaláltam a fotókat. Több heti keresgélés után egyelőre homály fedi, hova lettek azok a képek, amiken szét- és összeszereljük a széket, csiszolgatjuk nonstop, és a nyers fát Annie Sloan SOFT WAX-szal kenegetjük le puha pamut rongyi segítségével a folyamat lezárásaként. Remélem jó a képzelőerőtök és így is el tudjátok képzelni a folyamatot, és akár reprodukálni is tudjátok otthon, ha akarjátok. Bízom benne legalább is nagyon. Aki rendszeresen olvas, tudja jól, hogy akkor is fotózok, amikor nem kéne, így valóban érthetetlen, hogy azon a harmadik estén készült fotók hova tűnhettek el, mert hogy fotóztam, az tuti.
Cserébe itt egy waxolós kép, ami Letti szekrényének felújításakor készült. Az egész szekrény sztori ITT olvasható.

letti uj szobaja thonet 14

FEJLEMÉNY! 2015. augusztus 23-án következett be az a történelmi pillanat, amikor is a „C” meghajtóról (mindent a „Z” meghajtón tárolunk…) előkerültek a hiányzó fázisfotók, így végere kiteljesedhet a cikk!

Nagyon szuper, hogy előkerültek a fotók, mert itt látható például, hogy az ülőlap alatt milyen csuda egy csavarfej található. Szemfülesek már a cikk elején észrevehették, mikor a bútor cimkéjének közeli fotóját mutattuk.
Nem kell megijedni, ha az ember ilyet lát, mert ha van olyan csavarkulcsunk, amelynek vannak párhuzamos oldalai a megfelelő méretben, akkor könnyen ki tudjuk el tudjuk őket távolítani, de ha így nem, akkor egy kombinátfogóval biztosan.

letti uj szobaja thonet 27

A többi csavar hagyományos volt, ezeket könnyebben eltávolítottuk.

letti uj szobaja thonet 26 letti uj szobaja thonet 22 letti uj szobaja thonet 23

Íme a szék darabokban!

letti uj szobaja thonet 24

Úgy tűnik Lettivel viaszoltattuk le az egész széket…
Nem, ez nyilván csak valami vicc. Valószínűleg négyen négy irányból waxoltunk, hogy elkészüljünk a nagy művel.

letti uj szobaja thonet 25letti uj szobaja thonet 32

Itt láthatóak a kis kannás színtelen és barna Annie Sloan waxunk, illetve az öregfehér Annie Sloan Chalk Paint festék, amit Letti ágyánál, karnisánál és szekrényénél használtunk.
A cikkeket az ágyról ITT, a karnisról ITT, a szekrényről pedig ITT találjátok.

letti uj szobaja thonet 21

Itt pedig már gőzerővel összeszerelünk.

letti uj szobaja thonet 28 letti uj szobaja thonet 29 letti uj szobaja thonet 30 letti uj szobaja thonet 31

Íme a végeredmény! Ugye milyen gyönyörű? Hittétek volna, hogy ennyire csodás a fa igazi színe? Rá sem lehet ismerni a székre, nem igaz?

letti uj szobaja thonet 15 letti uj szobaja thonet 16 letti uj szobaja thonet 17 letti uj szobaja thonet 18

Ez a kép pedig már Letti szobájának befotózásakor készült. A kis szépségeket a Sentiments-ben vettük Budaörsön, az ezüstös holmikat meg az Antiklaedle-ben, szintén Budaörsön. Imádjuk ezt a sarkot Lettivel.

letti uj szobaja thonet 19

Reméljük hasznosnak találtátok a bejegyzést! Ha igen, kövessetek minket a továbbiakban is a blogon és a Facebook oldalon!

Fotók: Hujber-Nagy Aletta

LETTI ÚJ SZOBÁJÁVAL KAPCSOLATOS TOVÁBBI CIKKEK:

Letti új szobája 1. – INSPIRÁCIÓ ÉS FALFESTÉS

Letti új szobája 2. – RUHÁSSZEKRÉNY DIY

Letti új szobája 3. – BALDACHIN

Letti új szobája 4. – KÉPKERET CSIPKÉVEL, MASNIVAL

Letti új szobája 5. – BABADEKOR

Letti új szobája 6. – THONET SZÉK

Letti új szobája 7. – DÍSZPÁRNÁK

Letti új szobája 8. – KRISTÁLYCSILLÁR

Letti új szobája 9. – ÁGY DIY

Letti új szobája 10. – KARNIS ÉS FÜGGÖNY

Letti új szobája 11. – ALVÓKATARTÓ

Letti új szobája 12. – FALI KOMPOZÍCIÓ

Letti új szobája 13. – KISTÁSKA MEGMENTÉSE

Letti új szobája – FOTÓK

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban