Blog

Letti új szobája 5. – BABADEKOR

Hogyan csináljuk: régi porcelánbabák újrahasznosítása

Letti lányunk igazi királylány, így nyilván babákkal szeret leginkább játszani. Szobájába nem terveztem régi babákat betenni, de egy ízben úgy alakult, hogy az egyik turiban Letti nagymamája régi babákra akadt és felhívott, hogy nézzem meg őket. El is mentünk együtt kicsi mamával és végül választottam is két szép, ámbár igen koszos babát. Az egyiknek apró fonatok tarkították a fejét, a másikról pedig utólag derült ki, hogy valószínűleg két babából keletkezett egy harmadik. Semmi vész, gondoltam, és cselekedtem is rögtön, minek következtében kisvártatva igazán mutatós babákká váltak az új szerzemények.
A bejegyzésben megmutatom, miként újítottam fel egy korábban meglévő, de nem igazán szép ruhája miatt háttérbe szorított, és a frissen vásárolt két „új” porcelánbabát.
A bejegyzés végén pedig megtaláljátok a többi Letti szobájával kapcsolatos DIY cikket!

letti uj szobaja babak 52

Íme a turi felhozatala. Nem volt könnyű, de végül ráleltem a két gyöngyszemre.

letti uj szobaja babak 1 letti uj szobaja babak 2

Őket hoztam haza Lettinek. Darabja 2490.- volt. Sajnos nem tudom, hogy hány éves babák lehetnek, és hogy értékesnek minősülnek-e egyáltalán, de az egyik szép, a másik meg bájos, így nem foglalkozom különösebben a kérdéssel.

letti uj szobaja babak 3

A kiválasztottak levetkőztetve.

letti uj szobaja babak 4

Készen állnak a fürdésre és a fodrászkodásra.

letti uj szobaja babak 5

Némi mosdatás után a frizura következett. Potom 3 óra és készen is volt. Befonva nem látszik, de a kibontott hajszálak között 8-10 cm különbség volt, így jó sokat le kellett vágni belőle végül körben.

letti uj szobaja babak 6 letti uj szobaja babak 7 letti uj szobaja babak 8 letti uj szobaja babak 9 letti uj szobaja babak 9a letti uj szobaja babak 9b letti uj szobaja babak 9c

Aztán a két baba ruháját mostam ki lágyan, nem túl meleg vízben, kézzel, és egy kosárba applikálva, hajszárítót irányítottam rájuk, hogy hamar megszáradjanak. Türelmetlen voltam na.
Egyébként mielőtt bárki meglepődne, azért mertem összemosni a fehéret a sötéttel, mert a babaruhák 100% műszálból vannak.

letti uj szobaja babak 10 letti uj szobaja babak 11 letti uj szobaja babak 12

A fehér menyasszonyi ruha sok helyen feslett, így azt meg-megvarrogattam. A másik baba ruhájának bársonyos flokkolása néhol eltünedezett, de szerencsére nem az elején, látható helyen, így ez a két baba készen is állt a beköltözésre. A bejegyzés végén láthatjátok a végeredményt, de előtte még gyorsan nézzük meg, mit műveltem a harmadik, régebb óta meglévő babával. Igen, azzal, akinek csúf ruhácskája miatt eddig nem volt helye a szobában. Legalábbis szem előtt nem.

letti uj szobaja babak 13

A következő képen a már meglévő babánk ruhája látható. Egyszerűen nem illett volna a baba Letti új, királylány szobájába, emiatt úgy döntöttem, hogy meglévő, púder és ekrü színű fonalamból, anyagmaradékaimból horgolok, varrok neki új ruhát. A folyamat tök spontán volt, semmi terv, csak érzések, és sok-sok munka.
A harmadik kép után már ne keressétek a baba egyik szempilláját, mert egy nagyobbacska szél elfújta a házunk előtt, és azóta sem sikerült pótolni, de ha bárkinek van hasonló, szóljon nyugodtan!

letti uj szobaja babak 57

Kardigán elkészítése horgolással plusz gépi és kézi varrással.

letti uj szobaja babak 14 letti uj szobaja babak 15 letti uj szobaja babak 16 letti uj szobaja babak 17 letti uj szobaja babak 18 letti uj szobaja babak 19 letti uj szobaja babak 20 letti uj szobaja babak 21 letti uj szobaja babak 22 letti uj szobaja babak 23 letti uj szobaja babak 23a letti uj szobaja babak 24 letti uj szobaja babak 25letti uj szobaja babak 32letti uj szobaja babak 34letti uj szobaja babak 46 letti uj szobaja babak 47 letti uj szobaja babak 48

Alsószoknya elkészítése gépi- és kézi varrással.

letti uj szobaja babak 26 letti uj szobaja babak 28 letti uj szobaja babak 29   letti uj szobaja babak 33letti uj szobaja babak 41 letti uj szobaja babak 42

Felső-, csipkeszoknya és kötény elkészítése gépi varrással.

letti uj szobaja babak 27letti uj szobaja babak 35 letti uj szobaja babak 36 letti uj szobaja babak 37 letti uj szobaja babak 38 letti uj szobaja babak 39 letti uj szobaja babak 40  letti uj szobaja babak 43 letti uj szobaja babak 44 letti uj szobaja babak 45

Végül a munka és a baba megkoronázása. A koronát, vagyis a csipkét vetexszel merevítettem.

letti uj szobaja babak 49 letti uj szobaja babak 50

Íme a végeredmény! Babák a végső helyükön, a játékos polc tetején, illetve Letti ágyában.

letti uj szobaja babak 51 letti uj szobaja babak 52

Rajtuk kívül még sok-sok baba bekerült a szobába. Ezek közül néhány képet még megmutatnék nektek. Remélem tetszenek!

letti uj szobaja babak 53 letti uj szobaja babak 54 letti uj szobaja babak 55 letti uj szobaja babak 56

Reméljük hasznosnak találtátok a bejegyzést! Ha igen, kövessetek minket a továbbiakban is a blogon és a Facebook oldalon!

Fotók: Hujber-Nagy Aletta

LETTI ÚJ SZOBÁJÁVAL KAPCSOLATOS TOVÁBBI CIKKEK:

Letti új szobája 1. – INSPIRÁCIÓ ÉS FALFESTÉS

Letti új szobája 2. – RUHÁSSZEKRÉNY DIY

Letti új szobája 3. – BALDACHIN

Letti új szobája 4. – KÉPKERET CSIPKÉVEL, MASNIVAL

Letti új szobája 5. – BABADEKOR

Letti új szobája 6. – THONET SZÉK

Letti új szobája 7. – DÍSZPÁRNÁK

Letti új szobája 8. – KRISTÁLYCSILLÁR

Letti új szobája 9. – ÁGY DIY

Letti új szobája 10. – KARNIS ÉS FÜGGÖNY

Letti új szobája 11. – ALVÓKATARTÓ

Letti új szobája 12. – FALI KOMPOZÍCIÓ

Letti új szobája 13. – KISTÁSKA MEGMENTÉSE

Letti új szobája – FOTÓK

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban