Blog

Letti új szobája 4. – KÉPKERET CSIPKÉVEL, MASNIVAL

Hogyan csináljuk: képkeret csipkével, masnival

A Letti új szobája sorozat ezen bejegyzésében egy jópofa dekorációs ötletet mutatunk meg.
A projekthez nem kell más, mint egy régi képkeret, egy A/3-as műszaki rajzlap, némi csipke, egy szép szalagocska, továbbá ceruza, olló, vonalzó, ragasztó és varrógép (vagy tűzőgép).

letti uj szobaja kepkeret csipkevel 13

A képkeretet a budaörsi Antiklaedle régiségboltban szereztük. Az alatta látható fémdoboz is onnan van, de az a dolgozóba került, Letti a filceit tartja benne.

letti uj szobaja kepkeret csipkevel 18

A bejegyzés végén találhatóak a sorozat további részei. Ezekben már több helyen olvashattatok arról, mi mindent fújtunk le rézszínű festékszóróval. Ez esetben, mint látható jelen bejegyzés főszereplőjét, az antik képkeretet és egy szív alakú, koptatott szürke képkeretet, amit szintén Budaörsön vásároltunk, a Sentiments üzletben.

letti uj szobaja kepkeret csipkevel 15

A  képkeret sérüléseit, repedéseit a spray ügyesen eltüntette. A garázs fényei mellett egészen arany színűek a keretek, de igazából a szobában készült képek a színhelyesek.

letti uj szobaja kepkeret csipkevel 16 letti uj szobaja kepkeret csipkevel 17

Ugyan nincs róla képem, de remélem mindenki el tudja képzelni, hogy a maradék csipkét lepedőn, vagy vékony pamut rongyon át meg kell vasalni, a képkeret hátuljának méreténél körben fél-fél centivel kisebbre körbe kell vágni, majd egy szép szalagocskából csinos masnit kell kötni, és tűvel, cérnával rá kell öltögetni a masnit a csipkére. A szalagocska végét „V” alakban érdemes bevágni, úgy sokkal csinosabb.

letti uj szobaja kepkeret csipkevel 1

Miután a képkeretbe készített „kép” elkészült, mérjük le a képkeret hátulját, lehetőleg azt a felületet, ami sík. Jelen esetben ez a papírral borított terület.
A képekhez, keretekhez egyébként mindig szaggatott hátoldallal tudunk csak hozzájutni, mert mindenki kincset, pénzt keres a kép és a hátlap között.

letti uj szobaja kepkeret csipkevel 2

A képkeret belső vonalát is mérjük le és ezt is rajzoljuk fel a papírra, majd vágjuk ki a papírok közepét. A műveletet háromszor ismételjük meg.

letti uj szobaja kepkeret csipkevel 3 letti uj szobaja kepkeret csipkevel 4 letti uj szobaja kepkeret csipkevel 5

Ha kész vannak a papír keretek, varrjuk hozzá az egyikhez a csipkét (vagy tűzzük rá tűzőgéppel). A művelet nem egyszerű. Valószínűleg kézzel, nagy öltésekkel hamarabb végez az ember, mert egy átlagos varrógép alsó továbbítása gyorsabb, mint a felső, és ezért a csipke mikor felül van megnyúlik (ha alul van, akkor meg nem látszik, hogy jó helyre varrjuk-e, hiszen körben fél centivel kisebb, mint a papír). Sajnos többször vissza kellett bontani a varratot emiatt, gombostűzni a papírt pedig nem könnyű – persze bontani sem, mert elszakadhat -, így csak többedik nekifutásra sikerült végül felvarrni a csipkét a papírra.

letti uj szobaja kepkeret csipkevel 6 letti uj szobaja kepkeret csipkevel 7

Ha kész a varrás, akkor előre és hátra is ragasztunk egy-egy papír keretet. Ez már elegendő merevséget ad neki.

letti uj szobaja kepkeret csipkevel 8 letti uj szobaja kepkeret csipkevel 9 letti uj szobaja kepkeret csipkevel 10 letti uj szobaja kepkeret csipkevel 11

Majd a kész „képet” ráragasztjuk hátulról a képkeretre. Vigyázzunk, hogy a masni lefelé álljon!

letti uj szobaja kepkeret csipkevel 12

Készen is vagyunk!

letti uj szobaja kepkeret csipkevel 13

Így néz ki végső lakhelyén a képkeret a csipkével és masnival. A fénykép a szoba befotózásakor készült.

letti uj szobaja kepkeret csipkevel 14

Reméljük hasznosnak találtátok a bejegyzést! Ha igen, kövessetek minket a továbbiakban is a blogon és a Facebook oldalon!

Fotók: Hujber-Nagy Aletta

LETTI ÚJ SZOBÁJÁVAL KAPCSOLATOS TOVÁBBI CIKKEK:

Letti új szobája 1. – INSPIRÁCIÓ ÉS FALFESTÉS

Letti új szobája 2. – RUHÁSSZEKRÉNY DIY

Letti új szobája 3. – BALDACHIN

Letti új szobája 4. – KÉPKERET CSIPKÉVEL, MASNIVAL

Letti új szobája 5. – BABADEKOR

Letti új szobája 6. – THONET SZÉK

Letti új szobája 7. – DÍSZPÁRNÁK

Letti új szobája 8. – KRISTÁLYCSILLÁR

Letti új szobája 9. – ÁGY DIY

Letti új szobája 10. – KARNIS ÉS FÜGGÖNY

Letti új szobája 11. – ALVÓKATARTÓ

Letti új szobája 12. – FALI KOMPOZÍCIÓ

Letti új szobája 13. – KISTÁSKA MEGMENTÉSE

Letti új szobája – FOTÓK

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban