Blog

Kiránduljunk: Zsámbék, Esztergom, Visegrád

Szombaton eseménydús napunk volt. Zsámbékon, Esztergomban és Visegrádon múlattuk az időt és igyekeztünk annyi dolgot megnézni, amennyi csak beleférhet egy napba két kisgyerekkel.

Elsőként a csodálatos Zsámbéki Romtemplomot tekintettük meg. Lenyűgözve álltunk nagysága és szépsége előtt. Építészeknek különösen érdekesek lehetnek a téglakötésekről készített fotóim.
Aki még nem látta élőben, feltétlenül nézze meg, mert valóban lenyűgöző!

zsambek esztergom visegrad 1 zsambek esztergom visegrad 2 zsambek esztergom visegrad 3 zsambek esztergom visegrad 4 zsambek esztergom visegrad 5 zsambek esztergom visegrad 6 zsambek esztergom visegrad 7 zsambek esztergom visegrad 8 zsambek esztergom visegrad 9 zsambek esztergom visegrad 10 zsambek esztergom visegrad 11 zsambek esztergom visegrad 12 zsambek esztergom visegrad 13 zsambek esztergom visegrad 14 zsambek esztergom visegrad 15 zsambek esztergom visegrad 16 zsambek esztergom visegrad 17 zsambek esztergom visegrad 18 zsambek esztergom visegrad 19 zsambek esztergom visegrad 20 zsambek esztergom visegrad 21 zsambek esztergom visegrad 22 zsambek esztergom visegrad 23 zsambek esztergom visegrad 24

Olyan mázlink volt, hogy ezen a hétvégén egy jeggyel három zsámbéki nevezetességet nézhettünk meg, így kötöttünk ki hát a Lámpamúzeumban is. Borus Ferenc csodálatos, 1000-1100 darabból álló gyűjteménye úgy érzem méltó helyet kapott ebben a kis parasztházban. Az udvarban a szép idő örömére Feri bácsi is ott üldögélt. Az általa tökéletesen restaurált lámpák mellett további érdekesség volt még az udvarban sétálgató páva.
Bár a múzeumban fotózni nem szabad, nekem a Művelődési házban megengedték, hogy pár képet betegyek mutatóba egy népszerűsítő cikkbe. Bízom benne, hogy felkeltettük az olvasóink kíváncsiságát ezekkel a fotókkal!

zsambek esztergom visegrad 25 zsambek esztergom visegrad 26 zsambek esztergom visegrad 27 zsambek esztergom visegrad 28 zsambek esztergom visegrad 29 zsambek esztergom visegrad 30 zsambek esztergom visegrad 31 zsambek esztergom visegrad 32 zsambek esztergom visegrad 33

A harmadik állomás a Zsámbéki Tájház volt. Bár Letti a napszemüvegét itt felejtette, ezért az út további részében sokat pityergett, de a jó hír, hogy a napszemüveg is meglett és a tájház is nagyon tetszett neki, és persze az egész családnak is. Letti kedvence a bölcsőben alvó játékbaba és az ágy volt, amelynek ágyneműtartójában aludtak anno a gyerekek. Az én kedvencem a konyhapadló virágos burkolata volt és a dombormű a ház utcai homlokzatán.
Itt szintén nem szabad fotózni, ezért csak pár részletfotót mutatunk meg a felcsigázás kedvéért!

zsambek esztergom visegrad 34 zsambek esztergom visegrad 35 zsambek esztergom visegrad 36 zsambek esztergom visegrad 37 zsambek esztergom visegrad 38 zsambek esztergom visegrad 39

Zsámbék után Esztergom következett.

zsambek esztergom visegrad 41

Természetesen az Esztergomi Bazilikát néztük meg. A fiúk bátrak voltak és a kupola peremén sétálgattak 100 méter magasan, míg mi lányok a földszintet vettük inkább célba. A kávézó kilátása bátortalanoknak is tökéletes terep a táj szemléléséhez. Építészeknek a kupola szerkezeti modelljeit, pár érdekes belső részletfotót fal- és mennyezetkapcsolatokról, csigalépcsőkről és a Bazilika és a Várhegy makettjét ajánljuk!
A Bazilika honlapja egyébként meglepően igényes, vakbarát verzióval is rendelkezik. Mindenkinek javasoljuk megtekintésre!

zsambek esztergom visegrad 42 zsambek esztergom visegrad 43 zsambek esztergom visegrad 44 zsambek esztergom visegrad 45 zsambek esztergom visegrad 46 zsambek esztergom visegrad 47 zsambek esztergom visegrad 48 zsambek esztergom visegrad 49 zsambek esztergom visegrad 50 zsambek esztergom visegrad 51 zsambek esztergom visegrad 52 zsambek esztergom visegrad 53 zsambek esztergom visegrad 54 zsambek esztergom visegrad 55 zsambek esztergom visegrad 56 zsambek esztergom visegrad 57 zsambek esztergom visegrad 58 zsambek esztergom visegrad 59 zsambek esztergom visegrad 60 zsambek esztergom visegrad 61 zsambek esztergom visegrad 62 zsambek esztergom visegrad 63 zsambek esztergom visegrad 64 zsambek esztergom visegrad 65 zsambek esztergom visegrad 66 zsambek esztergom visegrad 67 zsambek esztergom visegrad 68

Végül megérkeztünk Visegrádra, ahol épp hogy csak beestünk a 14.00-ás Visegrádi Várjátékokra. Már nem először voltunk itt és azt gondolom, hogy nem is utoljára. Amíg Alex igényli, addig akár minden évben ellátogatunk ide, Magyarország legnagyobb nemzetközi lovagi várjátékára, ahol most testközelből élvezhettük a solymászt és csodaszép sólymát. Gyerekeknek külön érdekesség, hogy az apródképző apródjai az éves vizsgájukat ezen alkalommal tették le. Ők a 4. képen láthatóak fekvő helyzetben, kis kék-piros ruhákban.
A Várjátékok után végigmentünk a vásári forgatagon, lovacskáztunk, vásárfiát vettünk, majd a szép magyar tájon keresztül hazavezettünk.
Természet- és műemlékjáróknak örömmel javasoljuk ezt az egy napos kirándulást!

zsambek esztergom visegrad 69 zsambek esztergom visegrad 70 zsambek esztergom visegrad 71 zsambek esztergom visegrad 72 zsambek esztergom visegrad 73 zsambek esztergom visegrad 74 zsambek esztergom visegrad 75 zsambek esztergom visegrad 76 zsambek esztergom visegrad 77 zsambek esztergom visegrad 78 zsambek esztergom visegrad 79 zsambek esztergom visegrad 80 zsambek esztergom visegrad 81 zsambek esztergom visegrad 82 zsambek esztergom visegrad 83 zsambek esztergom visegrad 84 zsambek esztergom visegrad 85 zsambek esztergom visegrad 86ú zsambek esztergom visegrad 87

Úton hazafelé…

zsambek esztergom visegrad 88

Fotók: Hujber-Nagy Aletta, belsőépítész és környezettervező művész.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a hna design Facebook táborához ITT, hogy minden új cikkünkről és munkánkról értesülhess.

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre ITT, illetve ha az online vagy személyes tanácsadás érdekelne, akkor nézz körül ITT.

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban