Blog

ROBOTANIKA – egy növény inspirálta robotlény

Formaterv készítése a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának belsőépítész és környezettervező mesterszakára

A Formatervezés 2. tantárgy keretében az első év második szemeszterében egy robotlény tervezését kaptuk feladatul. Mindenkinek választania kellett egy növényt, melyet addig-addig redukál, míg végül egy mozgó alkatrészekkel kialakított mechanikus szerkezet, robot nem lesz belőle. Fontos elvárás volt, hogy a makett fából készüljön és semmiképpen se legyen klasszikus értelemben vett talapzata, lába, tehát kellőképpen mobilis legyen a kis lény.
Én a mezei zsurlót választottam, mert bájos, szimmetrikus és a természetben fellelhető sok szabályosság fedezhető fel rajta.
Szándékaim szerint a robotlény egy kétéltű kutató robot, ami a természetes vizek élővilágát és a levegőt térképezi fel. A mintavételek után az adatok kinyerhetők belőle környezettudatos kutatók által a Föld jobbá tételének érdekében. Az egyéb tudnivalókat az egyes tervlapokon olvashatjátok.
Gyönyörködjetek a robotlényről készített animációban, a 7 leadott tervlapban a tervekkel, makettfotókkal, és kézi rajzommal, végül pedig a makettkészítés fázisfotóiban!

ZSUZSU_GIF

TERVLAPOK

hna targytervezes 2015 05 17 1targytervezes 2015 05 17 hna targytervezes 2015 05 17 3hna targytervezes 2015 05 17 4hna targytervezes 2015 05 17 5hna targytervezes 2015 05 17 6hna targytervezes 2015 05 17 7

Mutatok pár munkaközi rajzot a zsurló szabadkézi rajzáról.

hna robotanika rajz 1 hna robotanika rajz 2 hna robotanika rajz 3

Végül a makettkészítés folyamatát láthatjátok!
A makettet a limes model vágta ki lézerrel 1 és 2 mm vastagságú balzafákból.
Bár a végeredmény nagyon jópofa lett, de több szempontból is tanulságos a történet.
Először is ahogy az utolsó képen látható lesz, a gondos felfektetési rajz ellenére is igen sok hulladék keletkezett.
Másodszor pedig a robotlény evezőlapátjai sajnos túlságosan törékenyek lettek, így csak egy-két fotó erejéig voltak mozgathatóak, idővel fixálni kellett azokat ragasztóval, de remélem, a bejegyzés elején látható animáció kárpótol érte benneteket.

hna robotanika makett 1        hna robotanika makett 2hna robotanika makett 3hna robotanika makett 4hna robotanika makett 5hna robotanika makett 6hna robotanika makett 7hna robotanika makett 8hna robotanika makett 9hna robotanika makett 10

Fotók: Hujber-Nagy Aletta

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban