Blog

ELECTROLUX DESIGN LAB 2015/8. – mini interjú Telegdi Balázzsal

Ma Telegdi Balázzsal készített mini interjúmat olvashatjátok a bejegyzésben. Balázs szintén a 100 legjobb közé jutott az EDL-en, azaz Electrolux Design Lab nemzetközi formatervező versenyen. A  másik 6 versenyzővel készített mini interjúimat, és a témával kapcsolatos további cikkeket a bejegyzés végén találjátok.
Szavazni a versenyzőkre a 7 versenyzőt bemutató cikkemben a versenyzők neveire kattintva lehet. A cikket ITT találjátok. Szavazzatok Balázsra, és a többi magyar versenyzőre, hajrá!

TELEGDI BALÁZS (MOME) – WaterLeaf – levegőtisztítás kategória

Az apró készülék nem más, mint egy csöpögő csapvízből oxigént kivonó eszköz, ami ha megtelt oxigénnel jelez. Ekkor például a gyerek ceruzájának végére tehetjük a szirmocskákat, így a továbbiakban a gyermek agya plusz oxigénhez jut.

Electrolux_Design_Lab_Telegdi_Balazs

Mi inspirálta a tervedet? Mi volt az a gondolat, tapasztalat, bármi, amiből az ötlet született?

Az ötlet hosszan alakult olyanná, amilyen most. A legelső gondolatom abból fakadt, hogy minden egyes lélegzetünkkel penészgombák spóráit juttatjuk be szervezetünkbe, melyek károsan hatnak ránk, sőt Magyarországon kb. 50-60%-a lakásoknak erősen dohos, penészes, még akkor is, ha nem látszik. Sok gyermek- és felnőttkori betegség gyökere a penészes házak, lakások. Ebből a problémából indultam ki és eleinte egy ózonos fertőtlenítőt szerettem volna tervezni, mert az feltölti az egész házat és gyorsan elpusztít minden organizmust. Azon gondolkodtam, hogy honnan tudnék egy átlagos háztartásból annyi oxigént kinyerni, ami elegendő az ózonos fertőtlenítéshez; és itt ugrott be, hogy a vízben hatalmas mennyiségben van oxigén. A következő lépés az volt, hogy olyan helyzeteket kerestem, mikor a víz úgymond feleslegesen folyik, ill. nem fontos az oxigéntartalma. Ilyen a WC öblítés, a zuhanyozás, a gyors mosogatás és a csöpögő csapok. A legkézenfekvőbb és leginkább praktikus elhelyezés a csap volt. Beleástam magam az ózon tulajdonságaiba és rá kellett jönnöm, hogy több a hátránya, mint előnye. Mivel minden organizmust percek alatt elpusztít, az emberi szervezetre is káros. Ekkor ott tartottam, hogy tudtam, a feleslegesen elhasznált víz oxigéntartalmát szeretném hasznosítani, maga a termék a csapok végén helyezkedne el és a működéshez szükséges energiát a folyó víz biztosítaná. Mit lehet még kezdeni az oxigénnel? Köztudottak a pozitív és – nagy mennyiségben – a negatív hatásai is. Azokra az értékekre voltam kíváncsi, melyek a légszennyezéssel és az emberi szervezet teljesítőképességével vannak kapcsolatban. Nem kellett sokat kutatnom, hogy megtaláljam ezeket az adatokat. A legfontosabb tény talán az volt, hogy milyen érzékenyen reagál a szervezetünk az oxigénszint ingadozására és, hogy mennyivel hatékonyabban dolgozik oxigéndús környezetben. Emlékszem, hogy kisgyerekkoromban és a gimnáziumban is mennyire nem szerettem tanulni és minél hamarabb le akartam tudni a napi adagot, ami sokszor a minőség rovására ment. Biztos vagyok benne, hogy a mai gyerekek sincsenek oda a sok tanulásért, főleg azokon a területeken, melyek nem is érdeklik őket, és ez egy ördögi kört szül, mert nem kapnak pozitív visszajelzést az iskolában, ami még jobban elveszi a kedvüket a tanulástól, a rossz eredmények pedig sokszor családi perpatvarokba torkollanak. Ha az oxigéndús levegő segít, hogy a tanulás ne legyen kín, úgy ez egy jó irány, amin folytathatom a tervezést. Nem mellesleg az oxigéndús levegő pozitív mellékhatásai az erősebb immunrendszer, gyorsabb regenerálódás és a pihentetőbb alvás is.

Meg van az ötlet, a cél és a technológia egy része is. A formai megjelenés még tervezés alatt van, de az biztos, hogy a „levelek” maradnak. Hogy miért a tollvég-díszt választottam, arra egyszerű a válasz: a gyerekek nagyon szeretik az ilyen díszeket, radírokat, a ceruza/toll az a tárgy, ami biztosan megjelenik tanulás közben és viszonylag közel van az arcunkhoz, így nem kell az egész szobát feltölteni oxigéndús levegővel.

Bizonyára megnézted a versenytársak ötleteit? Mit gondolsz róluk? Kiét tartod különösen érdekesnek, ötletesnek? Miért?

Természetesen nagyon kíváncsi voltam, hogy milyen tervek jutottak még be a 100 közé. Sokat nagyon jónak tartok és nehéz választani, de talán Tomy Moyano Pure Life tervét tudom kedvencemnek mondani és szerintem nem vagyok egyedül, hiszen a szavazás kezdete óta a legnépszerűbbek közt van. Olyan szépséget látok ebben az ötletben, ami talán nincs semelyik másikban – az enyémben sem. Egy nagyon egyszerű gesztussal hihetetlen hatásosan és érthetően tanítja a gyerekeket szociális és természettudatos érzékenységre. Mind emellett nagyon tetszenek Lakatos Botond Magic Wand és Camila Garrido Draw To Clean ötletei. Mindkettő egyazon okból: nagyon játékosak és egyenesen a gyerekek legkedveltebb és hétköznapibb tevékenységeire épülnek, a csínyekre, játékokra.

Összességében egy nagyon erős ötletarzenál van felsorakoztatva idén az EDL 100 legjobbja közt és nagyon örülök, hogy az én ötletem is köztük van.

TOVÁBBI CIKKEK A 2015-ÖS EDL-LEL KAPCSOLATBAN:

ELECTROLUX DESIGN LAB 2015/1. – elindult a regisztráció

ELECTROLUX DESIGN LAB 2015/2. – 40 magyar nevezés

ELECTROLUX DESIGN LAB 2015/3. – 7 magyar a legjobb 100-ban

ELECTROLUX DESIGN LAB 2015/4. – mini interjú Aba Róberttel

ELECTROLUX DESIGN LAB 2015/5. – mini interjú Erdős Nórával

ELECTROLUX DESIGN LAB 2015/5. – mini interjú Jakab Anettel

ELECTROLUX DESIGN LAB 2015/5. – mini interjú Lakatos Botonddal

ELECTROLUX DESIGN LAB 2015/5. – mini interjú Telegdi Balázzsal

ELECTROLUX DESIGN LAB 2015/5. – mini interjú Wágner Ákossal

ELECTROLUX DESIGN LAB 2015/5. – mini interjú Tobias Tsamisissal

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban