Blog

ELECTROLUX DESIGN LAB 2015/6. – mini interjú Jakab Anettel

Ma Jakab Anettal készített mini interjúmat olvashatjátok a bejegyzésben. Anett szintén a 100 legjobb közé jutott az EDL-en, azaz Electrolux Design Lab nemzetközi formatervező versenyen. A  másik 6 versenyzővel készített mini interjúimat, és a témával kapcsolatos további cikkeket a bejegyzés végén találjátok.
Szavazni a versenyzőkre a 7 versenyzőt bemutató cikkemben a versenyzők neveire kattintva lehet. A cikket ITT találjátok. Szavazzatok Anettre, és a többi magyar versenyzőre, hajrá!

Electrolux_Design_Lab_Jakab_Anett

JAKAB ANETT (BME) – Levitating Litter Bin – főzés kategória

Az újrahasznosítás az egyik témám, így evidens, hogy ez a levitáló komposztáló nagy kedvencem lett a mezőnyben. A hulladékból keletkező “táplálékot” egy kiskert növényei hasznosítják.

Jakab_Anett_01 Jakab_Anett_02

1. Mi inspirálta a tervedet? Mi volt az a gondolat, tapasztalat, bármi, amiből az ötlet született?

A három megadott témakör közül számomra inkább csak a konyhai eszköz tervezése állt közel az elképzeléseimhez. Úgy gondoltam, hogy a másik két témában nem tudnék olyan komplex eszközt tervezni, amely több funkciót is ellát. A háztartási hulladék csökkentése és a természet megóvása pedig mindig is valamilyen szinten bennem volt/van. Például édesanyámat folyamatosan azzal nyaggatom, hogy a konyhában ne papírtörlőt használjon. Alapvetően faluról származom, 6 éve tartózkodok Budapesten és sokszor érzem magamon, hogy hiányzik a természet, a minket körülvevő növényvilág, friss levegő, a nagyszüleim kertjében elfogyasztott friss napsütötte paradicsom, az hogy megcsípjen egy csalán a délutáni séta során. Így gondoltam, kicsit a mai világon túlmutató olyan terméket tervezek, amely nemcsak a konyhai hulladék kezelésére ad választ, hanem a természet újrateremtésében is szerepet játszik. Ebből jött az ötlet, hogy az évek óta emlegetett bioprinting elven a feldolgozott hulladékból élő növényt teremtsen a termékem. A dizájn eredetileg egy falra vagy konyhapult végére felcsavarozható kivitel volt, azonban úgy gondoltam, hogy sokkal érdekesebbé teszi a terméket, ha nem hétköznapi megoldásokat alkalmazok, ezért lett lebegő kuka.

2. Bizonyára megnézted a versenytársak ötleteit? Mit gondolsz róluk? Kiét tartod különösen érdekesnek, ötletesnek? Miért? Melyik a kedvenc magyar és külföldi pályamunkád?

A beadott pályamunkák nagy részét érdekesnek találom, hiszen sok ötletben van inspiráló, manapság még nem megszokott vagy a technológia kiforratlansága miatt még nem létező megoldás. Géptervezőként csak olyan problémákkal találkozom, amelyek reális, jelenleg megvalósítható technológiákkal oldhatóak meg. A beadott pályaművek viszont inspirálják a hasonló reál gondolkodású embereket a fejlődésre, gondolkodásra és a kihívások megoldására.

A kedvenc magyar pályamunkám Wágner Ákos által tervezett A L A légtisztító mivel ő nem csak egy általános problémára kereste a megoldást, hanem külön egy speciális felhasználói körnek tervezett. A mai fejlett világban még mindig jellemző, hogy egy termék csak az átlagos felhasználásra van kifejlesztve így az átlagtól valamiben eltérő (eltérő antropometriai méretek, egészségügyi állapot) embertársunk már nem élvezheti az előnyét ugyanennek a terméknek.

A külföldi pályamunkák közül első ránézésre nagyon megfogott a „Kid Guardian – Magna” légtisztító, amelyet Muhamad Ghiantara tervezett. A dizájn miatt tetszik, hiszen nagyrészt az ilyen eszközök igencsak ipari kinézetűek, ellentétben a Magna formavilágával.

TOVÁBBI CIKKEK A 2015-ÖS EDL-LEL KAPCSOLATBAN:

ELECTROLUX DESIGN LAB 2015/1. – elindult a regisztráció

ELECTROLUX DESIGN LAB 2015/2. – 40 magyar nevezés

ELECTROLUX DESIGN LAB 2015/3. – 7 magyar a legjobb 100-ban

ELECTROLUX DESIGN LAB 2015/4. – mini interjú Aba Róberttel

ELECTROLUX DESIGN LAB 2015/5. – mini interjú Erdős Nórával

ELECTROLUX DESIGN LAB 2015/5. – mini interjú Jakab Anettel

ELECTROLUX DESIGN LAB 2015/5. – mini interjú Lakatos Botonddal

ELECTROLUX DESIGN LAB 2015/5. – mini interjú Telegdi Balázzsal

ELECTROLUX DESIGN LAB 2015/5. – mini interjú Wágner Ákossal

ELECTROLUX DESIGN LAB 2015/5. – mini interjú Tobias Tsamisissal

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban