Blog

Living Kitchen konyhakiállítás egy konyhabútor asztalos szemszögéből

Az alábbi cikket Macsali Zsolt, a macsali the kitchen of tomorrow vezető tervezője írta:

„2014. Január 19-25. között rendezték meg az IMM COLOGNE, vagy ahogy a legtöbben ismerik a kölni nemzetközi bútor szakvásárt, melynek minden páratlan évben betétkiállítása a LIVING KITCHEN elnevezésre hallgató tematikus konyhakiállítás.
Az itt megjelenő újdonságok lesznek a követendő trendek a 2015-ös évben.

KONYHÁK

Színeket illetően a fehér, mint örök szín és mellette sok szürke árnyalatú konyhát láthattunk, de megjelentek egészen színes – sárga, zöld, piros konyhák is.

living kitchen 2015 3
Az egy általános észrevétel volt, hogy a modern minimalista konyhák frontjainál sokszor előfordul két különböző anyag (festett Mdf-Fa, festettüveg-fa ), szín (világos-sötét) vagy akár felület (fényes-matt) kombinációja.
Festett Mdf frontoknál a matt és az extra matt felületek voltak a jellemzőek.
A fa szintén megjelenik szinte minden konyhában, legyen az front, polc vagy akár fiókbetét.

living kitchen 2015 2
Fa felületeknél szinte csak matt lakkal felületkezelt vagy bio trendek szerinti olaj/viaszolt felületekkel találkozhattunk. A tölgyfa örök sláger, idén is rengeteg helyen találkozhattunk vele. Többfelé láttunk öreg tölgy felületeket néha egészen extrém göcsös, repedt verzióban is.
Konyhai munkafelületeknél a pár évvel ezelőtt divatba jött vékony 10 mm-es vagy még vékonyabb pultok domináltak, persze akadt jó néhány egészen vastag 80 – 120 mm konyhai munkafelület is.
Sok olyan konyhával találkoztunk ahol a munkafelület volt változtatható magasságú, vagy különféle magasságú elemekből állt össze a konyha.
Munkapultok anyagát tekintve szinte már nyomasztó volt a sok kvarcit alapanyagú munkapult, Corian és társai az íves konyháknál szinte egyeduralkodók lettek. Üvegből viszont kevesebbet láttunk, mint két éve, visszatérő elemként viszont meglepően sok volt a rozsdamentes munkafelület.

living kitchen 2015 4
A pár éve elkezdődött beton felületek térhódítása folytatódik és a pult mellett már frontok is megjelentek betonból.
Frontoknál szintén újdonságként megjelentek a fém frontok és itt nem csak az egyszerű rozsdamenetes fiókelőkre, ajtófrontokra gondolok, hanem egészen szélsőségesnek ható krómozott keretben lévő szálcsiszolt rozsdamentes betéttel ellátott ajtókra is. Egyszóval a fém felületekhez jobb, ha hozzászokunk.
Több standon láttunk szétvágott konyhabútorokat, amivel a gyártók azt próbálták demonstrálni, hogy az ő bútoraik miben mások a konkurenciákhoz képest ilyen pl. hogy belül is tömör fából volt készítve a lamináltnak tűnő bútor. Érdekesség volt még az akváriumba belehelyezett konyhai felső szekrény, ami azt mutatta meg, hogy az adott cég termékei még az extrém trópusi páratartalmat is kibírják.

living kitchen 2015 1
A kiállítás legnagyobb nyertesei a vasalatgyártók voltak, sehol nem hirdették magukat, de mindenütt ott voltak. A legtöbb konyhabútorgyártó a Blum újdonságával a Legraboxal, vagy a Legrabox Free fiókrendszerrel szerelte fel termékeit. A legmagasabb árkategóriában lévő gyártóknál jellemezően Hettich, vagy Grass vasalatokkal találkozhattunk. A rejtett kamraszekrények szinte kivétel nélkül Kesseböhmer vagy Peka márkájúak.
Az exkluzív konyháknál sokszor láttunk tömörfa fiókot, tradicionális fakötésekkel összeállítva.

living kitchen 2015 8
A tömörfa fiókoknál a korábbi években elterjedt egyenes csapozás mellet megjelentek a fecskefarkú kötéssel összeállított sarok megoldások is.
Megmaradt a korábbi évek azon trendje, hogy a konyha a nappali szerves része és ezáltal minél jobban kíván beleolvadni a nappali bútorzatába a különféle ajtó megoldásokkal (az egyszerű tolóajtóktól a legbonyolultabb nyíló tolóajtós szerkezetekig) eltakart sütő, mikró, gőzpároló.

living kitchen 2015 7

Emellett észrevehető volt egy olyan irányzat is – az egyre divatosabbá váló gasztrokultúrának – ahol egyáltalán nem a háztartásai gépek eltakarása, hanem annak a minél jobban való kiemelése megmutatása kezd divatosabbá válni. A hagyományos értelemben vett oldalnyíló felső szekrények kezdenek eltűnni, helyüket átvették a felfelé nyíló szekrények, motoros redőnyök és a különféle nyitott polcok.

living kitchen 2015 6

GÉPEK

Sok olyan márkát láttunk, amikkel legutóbb a tavalyi müncheni Küchentrend-en találkoztunk.
A gépes kiállítok kínálatát és konyhabútor gyártó cégek standjait megnézve az alábbi észrevételeket tudtam leszűrni: úgy tűnik tőlünk nyugatabbra egy komolyabb konyha már elképzelhetetlen gőzpároló vagy gőzsütő nélkül. Exkluzívabb gasztro körökben a teppan yaki is kötelező alapfelszereltség.
Minden gyártó próbált valami egyedit kiemelni a kínálatából, ami által láthatóan más, mint a többiek.

living kitchen 2015 5
Küppersbush-nak a sütő, mikró, pároló, beépíthető kávéfőző készülékeket eddig is különböző színű, anyagú fogantyúval lehetett rendelni, idén új szín jelentek meg a kínálatban a Hot Chili és a Kupper.
Siemens elektronikai fronton erősített az újdonságok terén és kihozta a Wifi-vel ellátott sütőt, mosogatógépet.
V-Zug Magyarországon egy teljesen ismeretlen márka, a prémium csúcsa. Sütői, gőzpárolói frontfelületei valamilyen teljesen egyedi fekete tükrös üvegből voltak, ha viszont be volt kapcsolva a kijelző vagy a sütőtér világítása, akkor gyönyörűen át lehetett rajta látni.
Úgy tűnik a cooking range divatból a Miele sem akart kimaradni így ők is előrukkoltak egy ilyen készülékkel és persze minden elképzelhető extrát beleraktak 6 égős gázfőzőlap, teppan yaki, 1 gőzsütő-pároló, 1 pirolitikus sütő, edénymelegítő fiók, két színes érintő kijelző, stb.

living kitchen 2015 10
A Panasonicnak a Living Kitchen-en a háztartási gépek terén egyértelmű meglepetései voltak. Gyakorlatilag eddig azt se tudtuk, hogy gyártanak háztartási készülékeket. Készülékeikben egyszerre jelentek meg a legfejlettebb elektronikai megoldások, mint például a 16 millió színes kijelző.
Elszívók – Már a tavalyi Müncheni Küchentrend-den is meglepően sok volt a „fej szabadon” konyhai elszívó, ez a trend idén tovább erősödött.
Az elszívók királya: a Bora. Amikor először láttam kétkedve fogadtam a főzőlapok közé beépített / a legmodernebbeknél a főzőlapba integrált / elszívókat, viszont amióta mi is építettünk be és kipróbáltam, egyértelműen egy zseniális találmánynak tartom, nincs fölfelé szálló, zsírgőz, pára stb.
Csaptelepek: A két éve debütált forró vizes csaptelepek /egy fűtőpatron segítségével 96 °C forró víz nyerhető a csapból / egyre több cégnél kezdenek megjelenni. A másik érdekesség az olyan csaptelepek megjelenése ahol egy csapból lehet engedni a hagyományos vizet a mosogatáshoz, öblítéshez és az extra tiszta szűrt vizet az íváshoz.
A kiállításon rengeteg újdonság volt látható, amikből reméljük a magyar konyhabútor piacon is viszontláthatunk ötleteket, gépeket, és létrehozott konyhákat.”

living kitchen 2015 9

Fotók: Macsali Zsolt
Retus: Hujber-Nagy Aletta

Zsolt további fotói a Pinterestről (az összes kép ITT):

SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES macsali 48 930 SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban