Blog

Letti új szobája 2. – RUHÁSSZEKRÉNY DIY

Hogyan csináljuk: régi ruhásszekrény átalakítása

Régen írtunk már Lettikénk szobájáról. Ennek az az oka, hogy a festés után kicsit lelassultak a folyamatok, hiszen a festést nem mi csináltuk, a bútorok felújítását, átalakítását viszont igen. Karácsonyra ígértük Lettikénknek az új emeleti szobáját és az ígéretünket tulajdonképpen be is tartottuk. Mivel 4,5 éves kislányunk hetekig nagyon türelmesen várta, hogy bemehessen az előle elzárt, új szobácskába, így a 70%-os készültségi foknál, Karácsony este ünnepélyesen átadtuk neki a szobát. Sajnos csak átmenetileg, mert ekkor még hiányzott az ágyrács, a matrac, a díszpárnák, a ruhásszekrény polcai és akasztója, továbbá a modern polcrendszert eltakaró csipkés függöny (bevallom, ez utóbbi és a díszpárnák azóta sincsenek készen, de a többi dolog igen).

Ma a ruhásszekrény átalakításának történetét szeretném elmesélni nektek és első találkozásunkat az Annie Sloan Chalk Painttel, és az Annie Sloan viaszokkal (soft wax), amiket nemiskacat Enikőtől vettünk.

letti szoba szekreny nyito 930

A szekrényt felújított állapotban vettük a vaterán 35.000.-ért, de a színe nem passzolt bele az elképzeléseinkbe, mint ahogy az első részben az inspirációs képeken is láthattátok. A belseje pedig egyáltalán nem volt tetszetős a sötétbarna műanyagokkal, így mindenképpen átalakításra szorult a szekrény, mivel azonban lányos volt és bájos, így muszáj volt megvennünk.

0 letti szoba szekreny diy
1 letti szoba szekreny diy

Az Annie Sloan Chalk Paint nem olcsó mulatság, így a szekrény belsejét, hátulját és tetejét más festékkel alapoztuk és festettük. Alapozáshoz trinát mesteralapozót, a festéshez GENIUS PRO univerzális színes lakkot használtunk. Az Annie Sloan Chalk Paintet a szekrény elejére és oldalaira tartogattuk, illetve Letti ágyára (amit majd később mutatok meg).

2 letti szoba szekreny diy 3 letti szoba szekreny diy

Festés előtt a találkozási pontokat és vonalakat természetesen kimaszkoltuk TESA-val (ahol lehetett, mert ahol bonyi volt, ott nem maszkoltunk).

4 letti szoba szekreny diy 5 letti szoba szekreny diy 7 letti szoba szekreny diy 8 letti szoba szekreny diy

Az alapozót egy rétegben kentük fel, mert gyakorlatilag elfogyott, aztán nekiálltunk a fedőfestésnek ugyan ezeken a szakaszokon.

9 letti szoba szekreny diy

Sajnos erről nincs kép, de el tudjátok gondolom képzelni, ahogy a polcokat (a meglévő egyhez két másikat szabattunk) és a polctartó léceket is lealapoztuk és lefestettük. A festék elég masszív és kemény lett, jól bírja majd a strapát.

12 letti szoba szekreny diy13 letti szoba szekreny diy

A szekrény belsejében a polctartó lécek szélének vonalában húztam egy csíkot TESA-val, és ettől a vonaltól kezdtük el hengerrel felkenni a krétafestéket, amit lakkra is nyugodtan fel lehet hordani, épp csak a felület portalanítását nem szabad elmulasztani.

10 letti szoba szekreny diy 11 letti szoba szekreny diy

Így néz ki Annie Sloan csukott állapotban.

14 letti szoba szekreny diy

Így pedig nyitott állapotban.
Nem kell megijedni, csak össze kell keverni a festéket! További tudnivaló, hogyha nem akartok 2 adag festéket venni, akkor ne hengert, hanem ecsetet használjatok. Mi sajnos ezt nem tudtuk, így mikor félkész volt a szekrény, akkor kellett elrohanni Enikőhöz (Karácsony előtt 2 nappal) még egy kanna festékért és ha már ott voltunk, ecsetet és viaszt is vettünk még. És milyen jól tettük!

15 letti szoba szekreny diy6 letti szoba szekreny diy 16 letti szoba szekreny diy 17 letti szoba szekreny diy 18 letti szoba szekreny diy 19 letti szoba szekreny diy

Az első réteg felfestése után nem voltunk elégedettek a felülettel. Nagyon foltos volt, így megcsiszoltuk szalag- és sarokcsiszolóval a felületeket, ecsettel leporoltuk és lefestettük még egy rétegben, immár Annie Sloan ecsettel.

24 letti szoba szekreny diy20 letti szoba szekreny diy

A második réteg festék és a második óvatosabb csiszolás után jöhetett végre a viaszolás. Az Annie Sloan viaszt puha pamutronggyal kell a felületre dörgölni körkörös mozdulatokkal és lehetőleg egy menetben, mert reggelre a rongyok nekünk mindig megmerevedtek. A festékre először a színtelen viaszt kenjétek!

21 letti szoba szekreny diy

Ha felhordtuk a színtelen viaszt, jöhet a barna, amivel az antik hatást adjuk meg a bútornak. Ez nagyon érdekes élmény, eleinte óvatosan érdemes csinálni, de ne ijedjünk meg, ha túltoljuk, akkor smirglivel csiszoljuk kissé vissza és menjünk a felületre rá újra színtelen vaxszal.

22 letti szoba szekreny diy 23 letti szoba szekreny diy

Mivel a szekrényből leginkább az ajtaja látszik, és ez esetben ez egy elég nagy és sima felület, így extra koptatásokkal igyekeztük megtörni a monotóniát és csak a síkváltásoknál viaszoltunk, mert eléggé megcsúnyult a felület, mikor máshol is antikolni próbáltunk.
Az első képen még barna viasz nélkül látjátok az ajtót, a másodikon antikolás után, a harmadik képen pedig a kettő közti különbséget látjátok.

25 letti szoba szekreny diy 26 letti szoba szekreny diy

Ugye mennyivel izgalmasabb a bal oldali?

27 letti szoba szekreny diy

Ez után felhívtam a szüleimet, hogy ha van kedvük, segítsenek az öcsémmel és juttassuk fel a szekrényt az emeleti szobába. Az udvaron megtisztogattuk a szekrény alját is, mert a garázsban nagyon poros lett ő is és minden más.
A lábrészt szándékosan hagytuk meg eredeti állapotában, mert a szoba többi bútora is kontrasztos és így még különlegesebb lett a szekrény.

28 letti szoba szekreny diy 29 letti szoba szekreny diy

Mindez Karácsony előtt 1 nappal történt, és sajnos csak 2 napja került sor rá, hogy a Marrakeshben vegyek két szép bútorgombot és fel is fúrjuk Pepével őket.

30 letti szoba szekreny diy

Pechünkre a nem működő zárszerkezetnél kellett átvezetni a csavart, így rövid időre likvidáltuk azt, és utána visszaszereltünk mindent a helyére.

31 letti szoba szekreny diy 32 letti szoba szekreny diy 33 letti szoba szekreny diy

A bútorgomb után jöhetett a fogas tartó rúd, amiből sikerült a Baumaxban (ég veled Baumax, pedig milyen közel voltál hozzánk…) szép fehér, elegáns, hosszúkás fém verziót vennem, a régi randa sötét műanyag helyett.

34 letti szoba szekreny diy 35 letti szoba szekreny diy

A rudat méretre kellett vágnunk, a vágott végét pedig szépen elcsiszolnunk.

36 letti szoba szekreny diy 37 letti szoba szekreny diy 38 letti szoba szekreny diy

Egyből utána szerettem volna bepróbálni a fiókok hiányában vásárolt ruharendezőket, de 2 cm híján nem fértek be, így a polctartókat le kellett szerelni (nagyon nehéz volt a régi bútorból a szétnyírt menetekkel rendelkező csavarokat kihajtani) és lejjebb tenni. Még jó, hogy a rudat nem kellett lejjebb szerelni. Szerencsére a ruharendezők eltakarják a festetlen részt…

39 letti szoba szekreny diy 40 letti szoba szekreny diy

Aranyos kis cimke bukkant elő.

41 letti szoba szekreny diy

A ruharendezőkkel egyébként más baj is volt. Itt nem látszik, de gyakorlatilag 2-2 cm hiányzott minden irányban, hogy a nagyobbik beférjen, így elrohantam az IKEA-ba és vettem még pár kisebb SKUBB-ot, a nagyokat meg megpróbálom elsütni majd valahol máshol.

42 letti szoba szekreny diy

A két új polcot felszereltük a szekrény aljába úgy, hogy kényelmesen lehessen ki- és behúzogatni a ruharendezőket.

43 letti szoba szekreny diy

A szekrényhez még kellett egy apróság. Szintén a marrakeshben vettem betűket, amiből az egyiknek a színe nem passzolt a szobához, de lefújtam réz színűre festékszóróval és máris mehetett a helyére.
A rózsás holmiról a következő részben fogok írni, addig nem lövöm le a poént, olvassátok csak a blogot továbbra is!

48 letti szoba szekreny diy 49 letti szoba szekreny diy

Íme a végeredmény belülről!
Ugye milyen szép és rendezett? Sokkal könnyebb így tárolni a ruhákat, mert egyrészt nem látszik, ha Letti kihúzza a középső pólót, másrészt jobban tartja a kupacokat a rendező, kevésbé dőlnek, borulnak a ruhák.
Sajnos fehér gyerekvállfát nem találtam a környéken, de ami késik, nem múlik. Viszont ahogy a képen is látszik, a szépséges növényt, amit direkt ide vettem nem sikerült életben tartani. Azóta voltam a kedvenc virágboltomban, a b67-ben, akik azt mondták, hogy ehhez a régies stílushoz a pálma és a páfrány áll jól, így vettem egy páfrányt. Mindjárt meglátjátok!

44 letti szoba szekreny diy

Tádám! Ugye szép lett?

45 letti szoba szekreny diy 46 letti szoba szekreny diy 47 letti szoba szekreny diyletti uj szobaja fa betuk

Reméljük hasznosnak találtátok a bejegyzést! Ha igen, kövessetek minket a továbbiakban is a blogon és a Facebook oldalon!

Fotók: Hujber-Nagy Aletta

LETTI ÚJ SZOBÁJÁVAL KAPCSOLATOS TOVÁBBI CIKKEK:

Letti új szobája 1. – INSPIRÁCIÓ ÉS FALFESTÉS

Letti új szobája 2. – RUHÁSSZEKRÉNY DIY

Letti új szobája 3. – BALDACHIN

Letti új szobája 4. – KÉPKERET CSIPKÉVEL, MASNIVAL

Letti új szobája 5. – BABADEKOR

Letti új szobája 6. – THONET SZÉK

Letti új szobája 7. – DÍSZPÁRNÁK

Letti új szobája 8. – KRISTÁLYCSILLÁR

Letti új szobája 9. – ÁGY DIY

Letti új szobája 10. – KARNIS ÉS FÜGGÖNY

Letti új szobája 11. – ALVÓKATARTÓ

Letti új szobája 12. – FALI KOMPOZÍCIÓ

Letti új szobája 13. – KISTÁSKA MEGMENTÉSE

Letti új szobája – FOTÓK

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban