Blog

Dizájn a divatban?

Szubjektív értekezés arról, hol is húzódik a dizájn határvonala a divatiparban?
Tanulmány a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai karának belsőépítész környezettervező mesterszakára

A feladatunk Design és művészet társadalomtudományi kérdései tantárgy keretében az volt, hogy teljesen szubjektív alapon állapítsuk meg, mi számít szerintünk az általunk kihúzott témakörök tekintetében dizájnosnak és nem dizájnosnak. Személy szerint A RUHÁZAT – DIVAT témakört húztam, de volt másik 14 is, úgy mint szobrászat, festészet, építészet, lakberendezés, fotózás, textúrák, felületek és még sorolhatnám.

Tulajdonképpen szerencsének gondoltam magam, hogy olyan témát húztam, ami korábbi hivatásom volt (aki esetleg nem olvasta a blogon korábban, ruhaipari mérnökként és ruhatervezőként dolgoztam 10 évig a belsőépítészkedés előtt). Majd rájöttem, hogy nem is olyan könnyű a feladat. Hogy miért nem? Pontosan a szubjektivitása miatt. Előfordulhat, hogy én gondolok valamit, de nem tudom kellően alátámasztani vizuálisan és ezáltal nem hiszi el nekem majd senki az állításomat. Emiatt három estén át böngésztem az internetet, hogy csupa hasonló testalkatú modellen készült kizárólag profi fotón mutassam be elméleteimet, nehogy elvigye a gondolatokat a látvány. Gondoljunk bele, ha mondjuk egy extrémebb, jópofább, színesebb szettet egy molettebb ember vesz fel, mindjárt képesek vagyunk rásütni a bélyeget, hogy egyáltalán nem dizájnos, holott igenis az, csak éppen lehet, hogy előítéleteink vannak a molettebb emberek öltözködési szabadságával és jogaival kapcsolatban.
Ugyanakkor nekem is ez az elgondolás segített egy-egy ruhánál, hogy a határvonalon innen van-e vagy túl, hiszen sokszor én is az alapján döntöttem, hogy mi van, ha az ominózus öltözéket nem egy 45 kilós kisminkelt, megfrizurázott modell vesz fel?
Nevetségessé válik?
Amennyiben igen, akkor az a szett bizony előfordulhat, hogy nem is dizájnos, csak éppen vannak emberek, akiken még egy szelektív szemét elszállítására szolgáló nylon zsák is jól áll, ami pedig valljuk be, nem kimondottan design orientált termék (legalábbis hazánkban nem az).
Abban az esetben pedig, ha már a 45 kilós besztájlingolt modellen is gáz volt a szett, már nem is volt kérdés, hogy a menő vagy a ciki kategóriába kerüljön az öltözet.

hna design divat design nyitokep

Most pedig nézzük azokat a képeket, amik nálam megugrották a szintet design ügyben!

MENŐ ÖLTÖZETEK:

Kezdetnek itt van egy kis helyes utcai viselet, amely gyakorlatilag áll egy szoknyácskából, blúzból, kardigánból, szandiból, táskából és napszemcsiből. Ezeket a ruhadarabokat egy hűvös nyári estén másik pár milliárd ember veszi fel, de mivel a variációk száma végtelen, így semmi perc alatt átcsúszhatunk a menő kategóriából a cikibe. Itt azonban minden a legnagyobb rendben és összhangban van.

0-5

A cipő első pillantásra kilógna a sorból, de ha odatéved a tekintetünk a hölgy nyakláncán a fagolyóra vagy éppen az órájára, minden értelmet nyer. Ez az öltözet szerintem eléggé rendben van. És azok a masnis, patentos gombok…!

0-7

Hasonló színek merészebb összeállításban.

Just-Cavalli-Fall-Winter-2014-2015-Fashion-Trend-Forecasting-1-600x899

Utcai „túlöltözött” ruhácska.

3-copy

Van amikor béna kezeslábas, rövid gatyaszár, boleró, szandál zoknival és egyéb cikis dolog van egy emberen, de az összhatás mégis remek. Íme!

charlotte-taylor-1

Nagyon alkalmi. Vigyázat! Erősebb testalkatúaknak a zokni helyett harisnya javasolt, ha nem akarnak átcsusszanni a ciki kategóriába!

jw1

A Haute Couture ruhák általában dizájnosak (tervezőfüggő), főleg, ha különleges, nemes anyagból vannak, egyedi nyomat is van rajtuk és jó ízléssel ötvözik a különböző stílusokat és anyagokat.

raw2

Vivienn Westwood világhírű divattervező rá a példa, hogy nem a kortól függ, ki a dizájnos. Ha a színek, formák, arányok rendben vannak (természetesen nyaktól felfelé is), akkor minden a legnagyobb rendben van. Nem mellesleg Vivienne ki is megy így az utcára!

Vivienne Westwood by CraigMcDean for Interview-3

Most egy színkombinációkkal kapcsolatos iskolapélda jön (a szó szoros értelmében). Ne higgyetek annak, aki szerint a kék nem illik a zöldhöz! Ez a lemez régen lejárt! Akinek van érzéke a színekhez, meg fogja találni azt a kéket és azt a zöldet, ami megfelelő arányban illik egymáshoz. Ugyanúgy, ahogy megtalálja majd azt a pirosat és rózsaszínt, vagy pirosat és lilát, illetve pirosat és narancssárgát is.

R13754621481539643_3

Az a megállapítás sem állja meg a helyét, amit régen folyton hallgathattunk, hogy nem illik a tarka a tarkához. Illik, csak tudni kell bánni a színekkel, mintákkal, arányokkal, formákkal. Nem mindenkinek sikerülhet magától, de minden szakmában vannak szakemberek, akik segíthetnek ilyenkor.

Just-Cavalli-Fall-Winter-2014-2015-Fashion-Trend-Forecasting-15-600x899

Még egy kis színes, vidám szösszenet.

CHA_0168

Kedvenc kombóm. Színes, vagány, tarka, formás.

stella-jean-spring-2015

A lányok után jöjjenek a fiúk (színes lányok után színes fiúk).

Itt szeretném azt a tévhitet is eloszlatni, hogy aki színes ruhát hord, vagy virágosat, vagy feszeset, az tuti meleg. Van rá esély, nem mondom, de lehet, hogy szimplán csak annyira jó pasi, hogy még ezeket is megengedheti magának. Persze az is lehet, hogy csak kreatív, bátor és jó az ízlése, tudja, mi áll jól neki.

ferragamo-menswear-milan-fashion-week-ss-2013

Férfi példa a tarkát a tarkához kérdéskörben.

Mens-Colorful-Clothes-in-Galliano-Summer-2012-Lookbook-15

Virágos is, kötött is, feszes is, de mégis szuper és férfias, főleg ezzel az övvel és nadrággal!

4a

A következő képekről hihetnénk azt is, hogy csak azért vannak rendben, mert a pasik eléggé rendben vannak, de én azt javaslom, hogy takarjátok le a fiúkák fejét, és úgy is azt fogjátok tapasztalni, hogy a szettek bizony dizájnosak, mondhatni menők!

Az első képen szereplő srác stílusa állítólag punk. Mindegy. Nekem tetszik!

Mens-fashion-sailor-just-cavalli-cardigan-summer-2011-guy

tom-ford-mens-fashion-runway-show-lookbook-the-impression-spring-2015-0131

milan

Tom-Ford-Menswear-Spring-Summer-2015-1

Fogadjunk a csajok nem takarták le a fejeket…

A következő kupac képben arról a határvonalról hoztam pár képet, amin billegő képekről nem tudtam eldönteni, hogy ezek most cikik vagy menők. Leírom, amit gondolok és döntsétek el ti!

DESIGN HATÁRÁN BILLEGŐ ÖLTÖZETEK:

Mivel a fiúkkal fejeztem be és még friss az élmény, ezért most egy fiúval kezdem a sort.

Nagyon csini a fiú, nagyon szép a fotó, de ha megkérdeznénk, hogy kimerne-e menni így az utcára, szerintem nemet mondana. Esetleg fogadásból. Szerintetek ciki vagy menő?

Boglioli-Spring-Summer-2015-Menswear-1

Nem is mutatok több példát, nehogy valaki kitalálja, hogy homofób vagyok. Térjünk is át gyorsan a lányokra.

Első pillantásra arra gondoltam, hogy nem tetszik, pedig egyébként minden rendben van a képen. Nem igazán tudtam megfogalmazni, hogy miért. Gondolkodni kezdtem és arra jutottam, hogy a sztreccsruha minden ezredik nőnek áll jól. Amennyiben ezt még tetézzük nagy mintákkal is, akkor minden tízezrediknek. Kicsit úgy érzem, hogy nem lett volna szabad feltalálni a sztreccsruhát, mert rengeteg olyan nő is felveszi, akinek nem szabadna. És most nem az irigység beszél belőlem (bár nyilván az is).

spring-fashion-trend-2014-spring-summer-teen-fashion-trends---fashion-trend-seeker-picture

Itt van ez a másik szende szett is. Nincs igazán vele baj, viszont itt pont az a bajom, hogyha nem egy modell veszi fel, akkor úgy eltűnik benne a nő, mintha nem is létezne. Egyszerűen jelentéktelenné válik a viselője. Hiába oké rajta minden, valahogy mégsem az igazi.

Maxi-Dresses-for-Teens-1

Így vagyok a kővel mosott farmerrel is. Annyi rondát láttam belőle 20-25 éve, mikor utoljára divat volt, hogy ilyen előzmények után én nem feltétlenül tudom újra megszeretni, befogadni, pedig anno én is imádtam. A gimiben konkrétan 4 évig egy kőmosott lila köpenyben mászkáltam. Ciki, nem ciki, ez van. A kislány végül is oké, de nem hinném, hogy amúgy ez a szett szép vagy dizájnos.

fashion-trends-2014-for-teenagers2014-spring-summer-teen-fashion-trends---fashion-trend-seeker-sm2o5nbs

Ez a ruha tipikusan jó példa arra, mikor a tervező felkiált, hogy most tervezek valami olyat, amit még soha senki! Oké, értem a szándékot, de ezt most konkrétan szerintem kár volt. Hiába érdekes, izgalmas, formatervezett és még pingvinek is vannak rakta, kicsit olyan, mint egy szélben átrendeződött légiutas-kísérő. Persze lehet, hogy menő. Nekem nem sikerült megállapítanom.

charlotte_taylor_8084_1small1

Itt van egy isteni példa arra, amikor egy szett csak itt, csak most és csak ezen a lányon áll jól pont ezen a fotón. Próbálja meg bárki felvenni ezeket a cuccokat, álljon be a tükör elé és hazudja magának azt, hogy hűdecsini!

emma _Louise_RE

Végül egy szuper példa arra, mikor a tervező túltolja.
A kevesebb több és ez inkább több, mint kevesebb, amit erre a bajor vagy vadász, vagy nem is tudom milyen vonalra felfűztek.
Pedig amúgy dizájnos.
Vagy nem?

fall-2012-fashion-trend-equestrian

Végül következzen a szerintem ciki, vagy még inkább gáz kategóriájú rucik tömkelege!

CIKI ÖLTÖZETEK:

Csajok után jöjjenek megint a csajok!

Kifutó modell és mégis gáz. Ha nem egy topmodell lenne benne, egyszerűen snassznak érezném az egészet. Ráadásul a színek és a minták sem jönnek össze nekem. Takarjátok csak le a fejét, ti is meglátjátok!

fall-2012-fashion-trend-tweed-suede

Van olyan is, amikor egy minta annyira elcsépelt vagy annyira máshol szoktuk meg, hogy azért cikis az összkép. Ez a bőrönd huzat teljesen hazavágja az amúgy nem rossz ruhát, ráadásul a színek sem vezetnek át egymásba semmilyen szinten.

Just-Cavalli-Fall-Winter-2014-2015-Fashion-Trend-Forecasting-8-600x899

Ez a helyes skandináv próbálkozás még önmagában akár aranyos is lehetne, de akármennyire is győzködöm magam, ez bizony nem bejövős. Én biztosan nem venném fel ezt a ruhát a kendős, zoknis flip-flopos holmikkal együtt.

Ne-net-Spring-Summer-2015-1

Ez az összeállítás nálam a minek kellett ezt kategória…

A-Peace-Treaty-Fall-Winter-2014-2015-Collection-1

Szín oké, banán minta oké, fazon oké, de valahogy mégsem áll össze a kép. Ne kérdezzétek! Azt hiszem azért, mert olyan, mint egy alkalmi, utcai pizsama.

 

Sonia_Rykiel_023_1366

Jöjjön néhány gyöngyszem egy szoknyákat árusító oldalról, ahol elfelejtettek szólni egy jó ízléssel megáldott embernek, hogy segítsen be a befotózáskor. Rém ciki minden egyes szett minden szinten (anyagok, színek, formák).

Fashion-Trend-Alert-Skater-Skirts

Fashion-Trend-Alert-Skater-Skirts-4

Fashion-Trend-Alert-Skater-Skirts-3

Végül a szerintem cikis fiú ruhák következzenek!

A stílust most hagyjuk, de ha az ember felső teste gyakorlatilag olyan hosszú, mint az alsó, akkor nem javallott felülre harsány színű, mintás ruhát húzni, mert nyomi lesz a végeredmény.

Mens-Colorful-Clothes-in-Galliano-Summer-2012-Lookbook-12

Igazán semmilyen összeállítás.

5

Külön-külön minden egyes darab szép és minőségi, a pasi is okés, de együtt túmáccs!

afp-fashion-men

Hasonló problémákkal küszködő összeállítás, de itt még a fazon is sántít. Ezt egyszerűen túltolták, de persze sok ilyen ruha együtt 2124-ben teljesen okés lesz (gondoljunk csak az Éhezők viadalára)!

 

1404361750_Thom-Browne-2015-Spring-Summer-Collection-Paris-Fashion-Week-019

Ez nálam a vicc kategória. Vicces pincér szett.

SixLee-Fall-Winter-2013-2014-Collection-For-Men-1

Itt komolyan elgondolkodtam azon, hogy ezt most miért kellett, de tulajdonképpen, ha a nyuszis cipő nem lenne, még akár be is venné a szervezetem a látványt. Így viszont tuti nem. Ha valaki szakállal komolyítja és öregíti magát mesterségesen, akkor miért kell annulálni ezt az összes többi alkotóelemmel. Értem én, hogy ez egy trend most, de nekem még kell egy pici idő, míg megszokom. Addig meg azt mondom, hogy külön-külön minden dizájnos. Jó így?

6

Egy nagy kedvenc. Ez a tiszta ciki kategória. Dizájnos és mégsem. Ilyen az, amikor nem egy modellfiú veszi fel a dizájnosnak gondolt cuccot a zokni levétele után 3 perccel.

Timothy_Sweater2

Végül egy aranyos darab. Hogy ez dizájnos-e, azt döntse el mindenki belátása szerint!

mzz98326_navy_xl

Képek forrása a képekre kattintva!

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban