Blog

Albuplast: A határ a csillagos ég!

A most következő interjú Dr. Bezalel Jungreis úrral, az Albuplast Műanyag-feldolgozó Zrt. tulajdonos vezérigazgatójával a Pollackra készült a Tárgy- és környezetelemzés tantárgy keretében. A feladatom az volt, hogy készítsek interjút egy Magyarországon működő céggel és tudjak meg minél többet a termékeiről, azok készítéséről. Én a tejesrekeszt választottam, bevallom azért, mert a cégnél dolgozó unokatestvérem, Simon felkeresett, mint dizájnert, hogy segítsek valami új és érdekes projekt életre hívásában az Albuplastnak. Nagy örömmel mondtam igent a közös munkára és második tárgyalásunkon sikerült is elkészítenem az interjút, amit az alábbiakban olvashattok. Hogy mi ez a különleges projekt, arról pedig majd a későbbiekben olvashattok, legyen egyelőre titok!

albuplast 0

Mióta létezik az Albuplast Műanyag-feldolgozó Zrt., mióta gyárt Magyarországon a cég?

Több, mint 30 éve gyárt az Albuplast Magyarországon.

albuplast 2

Miért pont ezzel foglalkozik? Családi hagyomány vagy egyéb oka van?

Az Albuplast egy állami cég volt, és a rendszerváltás és a privatizációk során az Albuplastot is privatizálták. Az édesapámat – aki egyébként Magyarországon született -, egy magyar kapcsolaton keresztül meggyőzték, hogy vegyen részvényeket a cégben. A részvények egy részét az édesapám meg is vette. Én ekkor még fogorvos voltam, fogszabályozással foglalkoztam, de idővel elegem lett, szerettem volna valami mást csinálni. Ahogy édesapám egyre idősebb lett, úgy döntöttem, hogy átveszem tőle a cég irányítását. Nem tudtam magyarul, nem értettem a szakmához, de mivel biológia-kémia szakon végeztem, így tudtam egy keveset az alapanyagokról: a polietilénről, a polipropilénről, a műanyaggyártásban felhasznált egyéb alapanyagokról. Belevágtam a dologba és immár 20 éve én vagyok a tulajdonos és 2 éve, hogy én vagyok a vezérigazgatója is az Albuplastnak. Imádom a cégemet, imádom az országot, az embereket és az alkalmazottaimat.
Büszke vagyok erre a cégre. Mindig mondom az alkalmazottaimnak, hogy: „A jó nevünk az a legnagyobb értékünk!”. És ez mindenkire igaz: a jó neved, az a legnagyobb értéked. Mindent megteszek azért, hogy megvédjem a jó hírnevünket.

albuplast 9

Kedveli-e, amit csinál, és ha igen, miért?

Hogy kedvelem-e, amit csinálok??? SZERETEM, amit csinálok!!!
Nem könnyű ebben az országban üzletelni, nagy kihívás ez nekem, de én szeretem a kihívásokat. Ez alatt azt értem, hogy ahhoz, hogy ez a cég növekedhessen, és még sikeresebb lehessen, kreatívnak kell lennem, új ötletekkel kell előrukkolnom. Szeretném megtalálni a legkreatívabb embereket különböző területekről és velük együtt olyan dolgokat véghezvinni ebben az iparágban, amit eddig senki sem csinált. Olyan céget szeretnék, ami innovál és egyedi.

albuplast 10

El tudná mesélni, hogyan jön létre egy-egy termék (alapanyag beszerzéstől teljes elkészülésig)? Milyen gépek szükségesek a termékek előállításához?

A nyersanyagot műanyag granulátum formájában megvásároljuk. Ez lehet polietilén, polipropilén vagy egyéb kémiai alapanyag. A különböző termékek különböző alapanyagot igényelnek. A húsipari, tejipari, higiéniai- és gyógyszeripari termékekhez szűz alapanyag szükséges, ami kőolajból készül és semmilyen adalékanyagot nem adnak hozzá. Ehhez a fehér szűz alapanyaghoz különböző színeket adunk, úgynevezett mesteranyagot (ami szintén granulátum), és a kémiai folyamat során jönnek létre a különböző színek. A mesteranyagból csak nagyon kis mennyiség szükséges a megfelelő szín eléréséhez, hasonlóan ahhoz, mint mikor házat festünk és különböző árnyalatú festékeket keverünk össze. Utána ez az összekevert anyag belemegy egy csőbe, a fröccsöntő gép fröccsöntő csövébe, amelynek a végén van egy csavar. Az anyag bejut a csövön át a csavaron keresztül a gép belsejébe, majd megkezdődik a felmelegítés. Minden anyagnak más az olvadáspontja. A polietiléné 115-135 fok, a polipropiléné 130-171 fokig terjed felhasználástól függően. Az anyag megolvad, majd nagy nyomáson belelövik a sablonba. A sablonnak van egy negatív és egy pozitív oldala, melyek szorosan összezáródnak és 200-300 (néha 1200) tonnával megkezdődik az anyag fröccsentése, injektálása a sablonba. A sablon így marad 50 másodpercig, az anyag ez alatt megszilárdul, majd a sablon kinyílik, és a késztermék kiesik a sablonból. Egy dolgozó leszedi a találkozási pontoknál keletkező többleteket és máris kész a késztermék. Minden különböző típusú terméknek különböző gép kell, tehát nem egy gép szükséges a gyártáshoz, amibe jó az összes sablon. A nagyméretű raklapokhoz például olyan gép kell, ami 1200 tonnával tud nyomni. Minden mérethez más gép kell, és minden termékhez más sablon, de nem kell a 100 termékhez 100 gép. A hasonló méretű gépekhez lehet ugyanazt a gépet használni, de minden termék más nyomással készül.

albuplast 17albuplast 19albuplast 21

Mi történik, ha menet közben elfogy az anyag?

A munkát nem kezdjük meg úgy, hogy nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű alapanyag.

albuplast 3

A bejárás során viszont láttunk színváltós terméket. Ez hogy jön létre, és ezeket a termékeket ugyanúgy megveszik-e, mint a többi egyszínű terméket?

Amikor kicseréljük a sablont mondjuk 10.000 piros rekesz legyártása után, akkor kitisztítjuk a gépet, amennyire lehet, és új sablont teszünk bele. A csavart, ami a sablonba juttatja az anyagot nem lehet alaposan kitisztítani, marad még benne egy kis szín az előző gyártásból, így 20-30 darab még színváltós lesz, utána jön ki az új szín. Ez csak egy átmeneti folyamat, és egyébként ezeket a rekeszeket is el tudjuk adni, illetve újra tudjuk hasznosítani.

albuplast 30

Mennyire környezettudatos a gyártás, mennyire jellemző az újrahasznosítás és újrahasznosíthatóság a cégre és termékeire? Szelektív gyűjtik-e a szemetet a cégnél?

A termelés itt az Albuplastnál nagyon környezettudatos. Nagyon-nagyon alacsony a zajszint, nincsen környezetszennyezés és mindent újrahasznosítunk. Az újrahasznosított, nem szűz alapanyagot a szesziparban és a mezőgazdaságban lehet például hasznosítani.

  albuplast 33

Mennyire követik a divatot, trendeket?

Én nem követek semmilyen divatot. Minden divattal szembe megyek. Nagyon keményen dolgozom azon, hogy én diktáljam a trendet.

Tervezik ezeket a termékeket vagy szabványok alapján készülnek? Ha igen, itthon tervezik-e és milyen végzettség kell hozzá, ki tervez ilyesmit?

Mi tervezzük a termékeinket, van saját tervezőmérnökünk. Ahogy említettem, több, mint 100 különböző terméket állítunk elő, amihez mind különböző sablon kell. A termékeknek teljes mértékben meg kell felelnie a szabványoknak. Mikor egy új terméket tervezünk meg, először el kell fogadtatni különböző szervezetekkel. Meg van szabva, hogy ezeknek a termékeknek milyen súlyúnak, méretűnek kell lennie. A cégen belül van egy minőségellenőrző osztály, ahol minden 10 rekeszből kivesznek egyet. Ezeknek megérik a súlyát, méreteit, hogy biztosak legyenek benne, hogy megfelelnek a termékek a szabványoknak. A minőség-ellenőrzés nagyon fontos az Albuplastnál.

albuplast 25

Mik a legkeresettebb termékek? Mi a teljes termékpaletta?

Nincs olyan, hogy legkeresettebb termék. Az, hogy mire van szükség, függ attól, hogy éppen mi a sikerágazat. Ha a mezőgazdaság az, akkor több mezőgazdasági termékre van szükség, abból gyártunk többet.

albuplast 36 albuplast 38 albuplast 39 albuplast 40

Mitől függ, milyen színű egy-egy termék? Fontos-e a szín egyáltalán vagy az élelmiszeriparban (közétkeztetésben) ez egyáltalán nem fontos (nyilván az egyéni vásárlóknak az)?

A színt mindig a vásárló dönti el. A húsiparnak általában fehér terméket kell gyártsunk, de ez is változó, mindig a megrendelő dönti el. Van egy színpalettánk, amiből színt lehet választani. Ezeknek a dolgozóink tudják a keverési arányát, így könnyen tudják reprodukálni a kiválasztott színt. A „keverőemberek” is itt vannak a cégnél, minden itt történik. Fantasztikus technikusaink, mérnökeink vannak. Természetesen a termékek logóval ellátása is itt készül.

albuplast 29

Mik a tervei a közeli és a távoli jövőre nézve?

Az a tervem, hogy az Albuplast felrobbanjon a kreativitástól, hogy a cégnek a kreativitás legyen a mozgatórugója. Szeretnék nyitni a gyerekek és a lakberendezés felé, ezzel eddig meg nem célzott, új rétegeket megszólítani. Az Albuplast egy butik cég. Ez azt jelenti, hogy elég kicsi és egyetlen tulajdonosa van, így, ha a kreatív csapattal megfogalmazzuk, hogy milyen terméket szeretnénk készíteni a jövőben, akkor a döntések pillanatok alatt megszülethetnek. A gyors kivitelezéshez pedig megvan a megfelelő szakembergárdánk, alapanyagunk, berendezéseink, egyszóval mindenünk.
A HATÁR A CSILLAGOS ÉG!

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban