Blog

Letti új szobája 1. – INSPIRÁCIÓ ÉS FALFESTÉS

Hogyan csináljuk: ombre fal festése

Kedves Olvasóink!
Örömmel jelentjük be, hogy 2 év álmodozás után lassan és nehezen, de nemrég végre beindult az itthoni szobacsere projekt!
Mikor lányunk, Letti pici volt, lezártuk egy-egy babaráccsal az emeletre és pincébe vezető lépcsőket, így biztosítva lányunk minél biztonságosabb babakorát. A lenti nagyszoba lett az Ő szobája, míg a fenti feleakkora a dolgozónk. Kicsit nyomorgós pár év volt ez, köszönhetően a több raklapnyi katalógusnak, lakber magazinnak, termékmintának, munkaállomásnak és műszaki kütyünek. Mikor másfél évesen már tisztán látszott, hogy pici lányunk nagyon óvatos típus, akkor elhatároztuk, hogy hamarosan felmehet a tesó mellé az emeletre, de mindig annyi munkát vállaltunk be, hogy ez bő két évig teljesen esélytelenné vált. Egyszer csak eljött a pillanat, mikor döntöttünk. Nem lehet mindig csak mások otthonát szépítgetni. Mi is itt vagyunk. Magunkkal is foglalkozni kell. A gyerekeink életterével is foglalkozni kell.
A kezdő lökést egy nyári, tihanyi kirándulás adta, ahol a Levendáriumban ilyen csodás dolgokat láttunk! Lettikénk azonnal beleszeretett, hiszen ő egy igazi kis hercegnő lelkületével jött erre a világra.

letti szoba 4

A kettes számú inspiráció már Lettitől (!) származott. Igen, jól hallottátok. A 4,5 éves lányunk olyan kifejlett stílus- és dekoratőri érzékkel rendelkezik, mintha kettőnket Pepével egybegyúrás után négyzetre emeltek volna. Ha nem hiszitek, egy következő bejegyzésben megmutatom, mi mindent szokott itthon összealkotni. Nincs olyan zuga a lakásnak, ahova ne költene valami kompozíciót, díszt és természetesen a ruháit is egyedül stylingolja. Döbbenetes a csaj. Azt hiszem nála nem fogunk meglepődni, mikor a pályaválasztás kerül szóba és kifejti szándékait.

Ebben a szobában a bútorok tetszenek neki, de természetesen a lila szín is kedves számára. Kire ütött ez a gyerek? Na mindegy.

Ma például azt is közölte, mikor esti mesének egy nora gumipadló katalógust lapoztam át vele tele színmintával (nem szoktam ilyet, de nemrég eldobozoltuk a mesekönyveket), hogy ő a lányos színeket választja a katalógusból. Megkérdeztem, azok melyikek. Hát a lila, a rózsaszín, a sárgászöld, a ciklámen, és az égszínkék. Miért? – kérdeztem, ekkor. A narancssárga és a piros milyen szín? Az fiú szín! – mondta erre. És bizonyos kék árnyalatok is. Na erre mit lépjen az ember? Ráadásul igaza van, mert a Műegyetemen, Színdinamikán tanultuk, hogy ennél a korosztálynál ez így tök korrekt. Azt gondolom, egy törpe design zseni lapul Letti testében. Kíváncsi vagyok, ezt később is így érezzük-e majd…

Visszatérve a képre: közölte, ez a szoba bizony neki álomszoba és legyünk szívesen ilyet csinálni. Jó, jó, mondta ezt már full minimál, színes babaszobára is, amit ügyfélnek terveztem (hamarosan azt is felteszem a blogra), de ez valahogy más volt. Ezt a Poli-Farbe  Színezd újra az otthonod! könyvet rendszeresen látjuk a lakásban itt-ott felbukkanni, és természetesen mindig itt van nyitva. Mit tehet ilyenkor az ember? Megadja a gyereknek, amit szeretne, nem igaz?…

letti szoba 5

Itt szeretnék kitérni egy kicsit egy számomra fájó dologra.
Létezik egy blog, ahol rendszeresen fikázzák a tematikus gyerekszobákat, hogy már pedig az az extragagyi kategória, de én azt gondolom, hogy lehet egy kalóz vagy hercegnős szobát – én ugyanis ilyeneket (is) tervezek – stílusosan, időtállóra is megtervezni. A fiam kalózos szobáját ITT és ITT találjátok, az uncsitesójáét ITT és ITT, Letti lányom tavasztündér szobáját (Ő legalább is annak tartja frissen megszűnt és törtfehérre festett exszobáját) pedig ITT.
Ha jól megfigyelitek, van bennük közös. A burkolat, bútorok, tehát minden, ami nagyobb beruházás vagy nehezen megváltoztatható, az az elem időtálló, és csak pár darab dekorban, nyom nélkül levehető falmatricában vagy kiegészítőben merül ki a tematika témája. Ha így cselekszünk, és elképzeljük a szobát enélkül a pár dolog nélkül, rájövünk, hogy azok eltüntetése után a szoba teljesen tematikátlanná válik.
A tematikus szoba nem azt jelenti, hogy bemegy az ember a hercegnős vagy  kalózos  boltba és megvesz mindent, ami hercegnős vagy kalózos. Azt gondolom, minden szülőnek az a dolga, hogy megadja mindazt, amit a gyereke régóta áhít, főleg, ha az nem kerül neki sokba és könnyűszerrel megváltoztatható, ráadásul a gyerek ultraboldog lesz tőle.
Azóta egyébként a fiamnál kikerültek a kalózos holmik és bekerültek a kedvenc számítógépes játékok hősei, szóval azt gondolom, végképp nincs is miről beszélni. Véleményem szerint a tematikus szoba nem űberciki, csak szimplán ésszel kell csinálni!

Mutatok is hirtelen pár példát fenséges lányszobákról. Én gyerekként konkrétan becsináltam volna a gyönyörűségtől, ha nem a 2 fiútesómmal lakom egy szobában 16 éves koromig, hanem már babakoromtól valami ilyenben növekedem inkább. De ilyen az élet, az ember mindig annak örüljön, ami van, viszont ha az ember később megteheti, hogy vegyen a saját porontyának pár 5-10.000 forintos antik bútort a vaterán, amit aztán saját kezével és szíve minden szeretetével felújít, akkor azt tegye is meg! Nem? De! Főleg, ha azokon a bútorokon simán túl is tud majd adni később, ha a gyerek áttérne a high-tech stílusra mondjuk.

A mi 5-10.000 forintos forintos zsákmányainkat és azok felújítását természetesen azonnal bemutatjuk egy bejegyzésben, amint elkészülnek és bátran csináljátok Ti is utánunk, ha van hozzá kedvetek!

letti szoba 1 letti szoba 2 letti szoba 3

Visszatérve a konkrét projektre azt az örömhírt szeretném bejelenteni (nekünk örömhír, az tuti!), hogy a szoba padlóján kívül, ami eddig is adott volt (szép, törtfehér, enyhén erezett, könnyen takarítható, nehezen sérülő és olcsó laminált padló formájában), végre a falfestés is elkészült!

Na és milyen lett? Hát ombre!

Igen-igen, várom a kommenteket a mindenáron trendkövető emberektől, hogy az már uncsi, de nem érdekel. Komolyan mondom. Én évek óta folyamatosan és megállíthatatlanul bele vagyok szerelmesedve. És Letti is. Miért is? Mert lágy, szellős, levegős, éteri, barátságos, finom, érzéki, és hogy tovább menjek, a miénk konkrétan olyan barackos púder árnyalatot kapott, ami nappal rózsaszínes, mint egy gyönyörű rózsa, este pedig olyan a színe és a (fénye!), mintha a lemenő nap sugarai világítanák meg a szobát, de nem is akárhol, hanem mintha a nap a szobában ereszkedne le épp.

Amúgy az amiotthonunk magazin elején található trend rovatomba már betettem egy ombre szekciót benne Nikoletti Petra hálószoba falával (lásd ITT), mert abba is bele vagyok szerelmesedve és egyáltalán nem szégyellem. :-)

A színek kiválasztása egyszerű volt és gyors. A törtfehér már adott volt, az egész ház Caparol Hell-Weis, az ezer éves meglévő metál réz színű KARE puff és tükör pedig adta a falszínt magát. Én a 3. és 4. árnyalat között vacilláltam, de nem tudtam dönteni, ezért odahívtam Lettit (Pepét nem izgatta fel a téma). Letti pedig kerek perec közölte, hogy a legvilágosabb színt szeretné, az Aprico 90-et. Punktum. Téma lezárva.

A két kiválasztott színhez remekül illik majd a régi bútorok itt-ott meghagyott fa színe.

 letti szoba 8letti szoba 9letti szoba 6letti szoba 7

Ilyen volt a dolgozónk festés előtt. Kellemes volt ez a kék, metál árnyalat. Hiába nem világos szín, a metálsága miatt remekül szórta a fényt, ezért nem éreztük szűknek egyáltalán és remekül illettek hozzá az IKEA fehér bútorai. Ráadásul ez a szín serkenti az agyműködést, nem véletlenül születtek ilyen fantasztikus tervek ebben a szobában. :-)

letti szoba 10letti szoba 11

Itt a hibák kijavítása, a glettelés utáni állapotot látjátok.

letti szoba 12

Itt a minden törtfehér színű fázisban vagyunk.

letti szoba 13

Itt láthatjátok a festő bácsink pirosból és fehérből otthon létrehozott csodafújásait.

letti szoba 14

Itt a mi választottunk keveréseit, árnyalatait.

letti szoba 15

Itt papíron tesztel, nehogy a falat rondítsa el, ha hirtelen megfolyna a festék, ami először jön ki a fúvókából.

letti szoba 16

Itt már élesben, mi meg a kollégájával tátott szájjal nézzük.

letti szoba 17

Fentről lefelé haladva készült a fújt ombre fal.

letti szoba 19

Az alsó szakaszra került az eggyel sötétebb árnyalat, de hogy szebb legyen az átmenet, így a tetejére visszament a fehérrel.

letti szoba 20

Ilyen csodaszép a szoba fala nappal.

letti szoba 21

Ilyen pedig este. A végső befotózásnál majd teszek be extra fényeket, külső vakukat a szobába. Ezek most csak gyors képek, mert nem bírtam ki, hogy ne mutassam meg Letti új szobájának új falát.

letti szoba 22

Na mit szóltok? Bevállalnátok?

Reméljük hasznosnak találtátok a bejegyzést! Ha igen, kövessetek minket a továbbiakban is a blogon és a Facebook oldalon!

Fotók: Hujber-Nagy Aletta

LETTI ÚJ SZOBÁJÁVAL KAPCSOLATOS TOVÁBBI CIKKEK:

Letti új szobája 1. – INSPIRÁCIÓ ÉS FALFESTÉS

Letti új szobája 2. – RUHÁSSZEKRÉNY DIY

Letti új szobája 3. – BALDACHIN

Letti új szobája 4. – KÉPKERET CSIPKÉVEL, MASNIVAL

Letti új szobája 5. – BABADEKOR

Letti új szobája 6. – THONET SZÉK

Letti új szobája 7. – DÍSZPÁRNÁK

Letti új szobája 8. – KRISTÁLYCSILLÁR

Letti új szobája 9. – ÁGY DIY

Letti új szobája 10. – KARNIS ÉS FÜGGÖNY

Letti új szobája 11. – ALVÓKATARTÓ

Letti új szobája 12. – FALI KOMPOZÍCIÓ

Letti új szobája 13. – KISTÁSKA MEGMENTÉSE

Letti új szobája – FOTÓK

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban