Blog

Szabadságot a dugaljaknak!

Az elmúlt hetekben elég sok kellemetlenségben is részünk volt (cikk ITT és ITT), de jó dolgok is történtek velünk, így az intenzív rajztanfolyamon felül egy másik, igen pozitív tapasztalatot is meg szeretnénk osztani veletek.
Egy olyan rendszerről lesz szó a bejegyzésben, amit az elmúlt hetekben volt lehetőségünk tesztelni és az az igazság, hogy nem nagyon van kedvünk visszaadni! Ráadásul a napokban itt jártak a villanyszerelőink a vadi új infraszaunánkat beüzemelni (erről bejegyzés a napokban a blogon) és ők is teljes elragadtatással vizsgálták a rendszert, nagyon elégedettek voltak vele szakmailag.
Azt hiszem, mindenki hasonlóan érezne, ha:
– sok elektromos gépet használ a konyhában (kenyérpirító, vízforraló, fritőz, botmixer, robotgép, turmixgép, daráló, szendvicssütő, kávéfőző, hogy csak a leggyakoribbakat említsük),
– vagy a TV mellett set-top box, média lejátszók, házimozi és hangfalrendszerek, játékkonzolok hemzsegnek a nappaliban,
– esetleg a számítógép körül is keresi kell a helyet a konnektorban a hangrendszernek, nyomtatónak, monitornak, szkennernek, telefontöltőnek,
– a fürdőben a hajszárítónak, elektromos fogkeféknek, villanyborotvának, hajsütővasnak, hajvasalónak,
– a garázsban, műhelyben a tucatnyi barkácsgépnek.
És akkor a legfontosabbról, a gyerekekről és a biztonságról még nem is beszéltünk.

comm_5

Nos, mi „halmozottan hátrányos helyzetűek” vagyunk, mert ez nálunk mind előfordul, így jól ki tudtuk próbálni az EUBIQ rendszer előnyeit a gyakorlatban.
Sajnos a próbának korlátai is voltak, hiszen csak teszt jelleggel kaptuk az eszközöket, így természetesen nem építhettük be fixen és nyilván nem is kaptunk annyit, amennyit használni tudtunk volna! 🙂

Az EUBIQ tulajdonképpen egy rendkívül leleményes és rugalmas elosztó, melynek lényege és lelke egy sínrendszer, amibe egy mozdulattal rögzíthetők a különböző csatlakozók, adapterek, szerelvények.

comm_2

Flexibilis, bővíthető, dizájnos, sok mindent lehet róla elmondani, de nekem mégis a gyerekbiztonság volt az első, ami megragadta a figyelmemet.
Nálunk még mindig minden konnektorban ott figyel a gyerekzár, Lettike hiába négy éves és okos, az ördög és a gyermeki kíváncsiság nem alszik…
Az EUBIQ sínrendszer alsó és felső, eltakart részén, egymástól elég messze fut a fázis és a nulla vezeték, kézzel gyakorlatilag hozzáférhetetlen módon, így a sínrendszer önmagában érintésvédelmi szempontból teljesen biztonságos.

Hogy elhiggyétek nekünk az eddig leírtakat, megmutatjuk nektek, hogy Alex fiunk hogyan nyúl bele a konnektorba:

IMG_0191 800
A bepattintható kiegészítők két oldalán van a csatlakozó, ami megfelelő állásba fordítva rögzíti a dugaljat és kapcsolódik a vezetékekhez. Mivel a konnektort csak akkor pattintjuk be, ha szükség van rá, például porszívózáskor, majd a munka végeztével kivesszük, nem kell aggódni a kisgyermekeseknek, hogy esetleg a gyerek valamivel belenyúl és megrázza az áram.
Nos, számomra ez volt a kezdet, és utána lehetett felfedezni a további jó tulajdonságokat!

IMG_8509 800

A sínrendszer többféle kivitelben kapható, tulajdonképpen ez adja a rugalmasságát. Van falra szerelhető, bútorba süllyeszthető, illetve padlóra állítható toronyszerű kivitel. Általában az első kettő fix, míg az utóbbi mobil, ténylegesen egy hagyományos elosztóhoz hasonlítható eszköz. Azért mondom, hogy általában, mert mindegyik szerelhető konnektorral és fixen a hálózatra kötve is. Szóval egy meglévő dugaljba mellé a falra szerelve is kihasználható a rendszer rugalmassága, de akár egy kerekeken gurítható asztalba is beépíthető a fix verzió.
Az alap sín elektromos áram elosztóként működik, de van adathálózatos és kábelrendezős verzió is, így különböző kombinációkban, 60, 80, 100, 120, 160, 180, 360 cm-es méretekben kapható.

IMG_8498 800

Egy sínbe lényegében annyi eszközt csatlakoztathatunk, amennyi fizikailag elfér, és oda, ahová éppen szükséges. (Nyilván a csatlakoztatott eszközök össz áramfelvétele is határt szab). Nekem itt volt a második halleluja. Aki próbált már sakkozni a konyhapulton az általában túl rövid kábellel szerelt konyhagépekkel, hogy épp melyiket dugja a túl kevés csatlakozóba, az tudja igazán értékelni, hogy egy mozdulattal odébb teheti a dugaljat a sínen akár 1-2 méterrel is. Ha lehetne, én holnap végigsínezném a konyhapult feletti teljes falfelületet. 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nézzétek, nálunk is menyivel egyszerűbb lenne az élet egy ilyen rendszerrel!

Tisztán látszik, hogy nem ér el minden konyhagép rövid madzagja a konnektorig, amit eleve alulméreteztük darabszám ügyileg, és ezen az sem segítene, ha egy négyes konnektort terveztünk volna be középre..

IMG_0179 800

Viszont egy ilyen sínnel megoldódna az összes problémánk.

IMG_0204 800

Ráadásul egy apró, elfordító mozdulattal áramtalanítható minden (ha kéken vagy más színnel világít, akkor van áram alatt egy konnektor).

IMG_0205 800

Természetesen adódik a kérdés, hogy mi értelme ennek, miért nem rakunk elég dugaljat a falra? Hát egyrészt azért, mert nem túl esztétikus, hogy tucatnyi malacorr virítson a falon, másrészt még ha nem is látszik, és jól átgondolunk mindent, akkor se tervezünk be eleget. Én például darabra leszámoltam, hogy hány konnektor kell majd a TV-nél és annyit fel is szereltettem a szekrény mögé. Csak azzal nem számoltam, hogy jön majd egy majd egy WII a médialejátszó és a DVD mellé, de akkor már kell egy külső HDD is, aztán egy XBOX következik, majd egy WIFI router és kell egy töltő a távirányítónak is, meg a konzol akkumulátoroknak stb. Szóval csak szükség lett egy elosztóra. Aztán egy nagyobbra.
A konyhában is csak szaporodnak a kütyük (na jó, ez az én hibám, mert imádom a konyhagépeket), és hiába terveztem be 6 dugaljat, néha már nem elég.
No, az EUBIQ-nél ilyenkor csak bepattintunk egy újabb dugaljat és kész. Ha pedig nincs rá szükség, vagy máshol kellene inkább, akkor kivesszük és csak egy dizájn szempontból is elfogadható sín látszik a falon. Jól hangzik, ugye?

IMG_8554 800

A tesztelésre kaptunk egy mobil (torony) kivitelű track-et is. Ezt használtuk elosztónak itt is, ott is, amott is. Azért jó, mert a talpára lehet állítani, így alig foglal helyet. Leginkább a dolgozószobában teszteltük, de az irodába is bevittem kipróbálni. Elosztóként jól bevált, de igazából az irodai felhasználásra az adatcsatlakozós, kábelrendezős változat lenne a befutó, amit sajnos nem tudtunk tesztelni, mert nem fúrhattuk szét a bútorokat egy kölcsön készülék miatt. Nekem például az asztal aljára van felszerelve egy elosztó, meg egy kábelrendező, de valahogy mindig kavarognak a kábelek, meg variálni kell, hogy mondjuk egy nagyobbacska trafós konnektort hogy dugok a másik mellé. A sínrendszeren ezt egy mozdulattal meg lehet oldani, odébb téve a dugaljat. Ráadásul túlfeszültségvédő is kapható hozzá, így a kényes informatikai eszközeink is védve vannak.

Eubiq_energiaoszlop_1 800

Azt mondtam már, hogy mindenféle rendszerű dugalj is létezik hozzá? Francia, brit, olasz, német, akár japán és indiai is. Ennek is inkább irodai, vagy szállodai környezetben lehetnek előnyei.
Képzeljük el egy multi irodájában, hogy jön egy külföldi kolléga, aki csatlakoztatná a notebook töltőjét, a telefon töltőjét, a fényképező akkumulátor töltőjét, stb. Csak adunk neki megfelelő rendszerű dugaljat, amit ott pattint be, ahol szüksége van rá, a tárgyalóban, az asztalánál, stb. Nincs kínlódás, hogy ki tud neki kölcsön adni megfelelő csatlakozót, töltőt, stb.
Ugyanez megoldható egy szállodában, ahol a vendégtől bejelentkezéskor megkérdezhetik, hogy milyen rendszerű dugaljat kér és máris nincs szükség mindenféle adapterekre és egyebekre, mindent használhat, mintha csak otthon lenne.

IMG_8474 800

A szállodai gyakorlatban egyébként egy egészen meglepő alkalmazás is kezd teret nyerni, elsősorban a távol-keleti nagy szállodákban, például Szingapúrban. A lakosztályban mindenütt csak sín van felszerelve. A vendég a kulcsa mellé 1-2 dugaljat kap, amit éppen oda pattint be, ahol szüksége van rá, a szobában, a fürdőben. Mire jó ez? Nos arra, hogy nem marad feleslegesen bedugva 3-4 töltő, nem megy stand-by üzemmódban a TV és így tovább. Ez sok kicsi sokra megy alapon nagyon sok megtakarítást jelent. Persze lehet ezt úgy nézni, hogy korlátozzák a vendéget, de úgy is, hogy energiatudatosságra nevel. Én inkább ezt a jó oldalát nézem, és azt, hogy ennek eredményeképpen csökken az energiapazarlás.

comm_1

Végül egy videó a termékről:

Összefoglalva: nagyon izgalmas, rugalmas rendszer az EUBIQ, amely egyébként számos elismerést kapott az elmúlt években, egyebek között Red Dot díjat is nyert.
Én a legnagyobb létjogosultságát a gyerekszobában (ehhez mondjuk elég lenne még kisebb sín modul), a konyhában, a nappaliban a médiaeszközöknél, illetve az irodai felhasználásban látom, ezeken a helyek viszont magunknál is legszívesebben azonnal felszerelném.

A termékcsalád forgalmazása itthon nemsokára kezdődik, jelenleg a piacfelmérés zajlik. Én drukkolok, hogy sikerüljön teret nyernie, hiszen minél nagyobb a potenciális kereslet, annál kedvezőbb lehet az ára, és annál többek számára lehet elérhető.

Köszönjük a teszt lehetőségét a magyarországi forgalmazónak, akit további információkért az alábbi elérhetőségen kereshettek:

Univolt Hungária Kft.

www.elektra.hu

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban