Blog

Otthon hundertwasser minimál stílusban 4. – ELŐSZOBA, KÖZLEKEDŐK, LÉPCSŐHÁZ, WC

Régen írtam már a tavalyi átalakítós munkánkról, így itt az ideje, hogy újra megmutassam a végleges földszinti alaprajzot és elkezdjem szépen sorban bemutatni az összes helyiség tervét.  Ma az előszoba, a lenti wc, a lenti és fenti közlekedő és a lépcsőház lesz terítéken. Aki esetleg nem tudná, miről van szó, az a bejegyzés végén található 3 korábbi bejegyzésből mindenről tájékozódhat.

ALAPRAJZ

A bejegyzésben elsősorban a sötétszürke burkolatos előszoba-kamra-wc rész kerül bemutatásra, utána pedig az ehhez csatlakozó melegburkolattal ellátott közlekedő, lépcsőház és emeleti közlekedő.

4 hw minimal haz 1

INSPIRÁCIÓS KÉPEK ÉS HOZZÁVALÓK

A bejárati ajtón belépve kettős hatást szerettünk volna elérni. Egyfajta semleges, szürke alappal szerettünk volna megágyazni a hundertwasser minimál elemeknek. Ehhez nem kellett más, mint egy kellemes szürke falszín és egy kicsit sötétebb, előszobába éppen ideális szürke árnyalatú, kőhatású hidegburkolat, amelyek mellett remekül mutat egy egyedi, dekoratív, nem túl színes tapéta.

4 hw minimal haz 2

4 hw minimal haz 3

Tapétának ezért a Graham & Brown Frame tapétáját választottam. Elég picike sokszorosítható példányt találtam a neten, de kellő idejű fotosoppolás után szinte bármilyen tapéta létrehozható, hiába nem találunk vízjel nélküli alapot hozzá.

4 hw minimal haz 8

Erre az alapra tettem tehát – szándékosan  – rendezetlenül elhelyezett és ismételt gyerekrajzokat, kéz- és láblenyomatokat, fotókat és családi fotókat. Például ezeket és ezekhez hasonlókat.

4 hw minimal haz 9

4 hw minimal haz 40

4 hw minimal haz 134 hw minimal haz 12

Íme a végeredmény! Ez került fel az előszobában a falakra egy-egy kis szakaszon és a lépcső falára.

4 hw minimal haz 14

Ehhez természetesen egyéb apró villanások is szükségesek voltak, mert az előszoba bútorzatát fehér magasfényű mennyezetig érő szekrények, padnak is használható cipőtartó szekrénykék és egy cipőtartó komód alkotják. Apró villanásnak pedig tökéletes a Vitra klasszikusa, a Hang it all (tervezte Charles és Ray Eames, 1953). A fogas golyóit lemásolva remek bútor fogantyúkat pattintottam a szekrényekre is. A Hang it all egyébként több színállásban is kapható. Én a klasszikusat terveztem be, de a hideg és meleg színsorra hangolt verzió is gyönyörű.

4 hw minimal haz 44 hw minimal haz 54 hw minimal haz 6

A Hang it all fogashoz találtam egy remekül passzoló pettyes képet, ami textilre nyomva, egyedileg megvarrt párna formájában remek kiegészítője lehet az előszobai padoknak.

4 hw minimal haz 7

A közlekedőbe már fa hatású parafa padlót terveztünk be az otthonosabb hangulat kedvéért.

gyorgyihalo

Az előszobából nyíló közlekedő falára még találtam két remek Hundertwasser reprót, hogy legyen valami a mestertől is, ha már elneveztünk róla egy stílust…

4 hw minimal haz 15 4 hw minimal haz 16

LÁTVÁNYTERVEK

A bejárai ajtón belépve ez a látvány tárul elénk. Ahogy az 1. részben írtam, a garázsba vezető ajtót befalaztuk, hogy minél több szekrényt és ülőfelületet nyerhessünk, illetve mivel úgysem funkcionált volna a garázs pirinyó mérete miatt. A bejárattal szemközti ajtó a kertbe vezet, jobbra hátul a kamra, balra hátul a wc található, az üvegajtótól indul a közlekedő a nappali-étkező-konyha terébe és közvetlenül a bejárati ajtó mellett, balra lévő ajtón juthatunk le a pincébe. Az egykori garázsajtó a pöttyös padnál volt. A padnál lévő komódból a keskenyebbik oldalán kamravasalattal kihúzható, így teljes mélysége hasznosítható.

4 hw minimal haz 17 4 hw minimal haz 18 4 hw minimal haz 19 4 hw minimal haz 20

Megfordulva, a wc és kamra magasságából a bejárati ajtót látjuk, mellette jobbra a pincébe vezető ajtóval. Az előszoba szekrények az álmennyezetig érnek. Az álmennyezetben random módon elszórt süllyesztett szpot lámpák vannak. Az álmennyezetre (mint ahogy az 1. részben olvashattátok) egyébként azért volt szükség, hogy minél modernebb és kényelmesebb lépcsőt kaphassunk, így a térbe belógó utolsó előtti lépcsőfok ilyen módon történő eltakarása szándékos megoldásnak tűnik, mely láthatatlanná teszi a problémás lépcsőfokot.

4 hw minimal haz 21

A nappali-étkező-konyha terébe és az emeletre menő lépcsőhöz vezető közlekedő jobb oldali falára került a két Hundertwasser repró, bal oldalára pedig a letapétázott lépcső. A lépcső üvegkorlátja gyakorlatilag a lépcső betonszerkezetére van erősítve és egy 2,5 cm vastag fa szelet takarja el, így a tapéta feletti fa hajtogatott lépcső takaró vizuálisan egy modern, hajtogatott lépcsőt eredményez. A közlekedőn a padlóban led padló irányfény található és mindkét végén üvegajtó zárja le a zsilipelés miatt, amire elsősorban a téli hónapokban lesz szükség. Az üvegajtók mögül átsejlenek a Hundertwasser reprók.

4 hw minimal haz 22 4 hw minimal haz 23

Az előző kép jobb oldali ajtaja a vendég wc-be vezet, amit a Villeroy & Boch Pure stone kőszínű szaniter kollekciója inspirált. A padló itt is szürke kőhatású lap, a falon ennek bézs változatával. A kavics formájú fa deszkával ellátott wc-hez pultra ültetett és aszimmetrikus mosdó társul. Az aszimmetrikus mosdó a ferde hátfalú wc-be tökéletesen illeszkedik (ahogy az a bejegyzés elején lévő alaprajzon is látszik).

4 hw minimal haz 24

4 hw minimal haz 3

4 hw minimal haz 39 4 hw minimal haz 25

Az első látványterven a wc ajtótól jobbra szekrényre ültetett mosdót láthattok, ami felett egy nagy méretű, csempe síkjába süllyesztett tükör duplázza meg az egyébként érdekes alakú teret.

4 hw minimal haz 26

A wc ajtótól balra pedig a falba süllyesztett tartályos wc látható felette falba süllyesztett szekrénnyel, a wc mögött kavicsburkolattal.

4 hw minimal haz 27

Térjünk vissza kicsit a közlekedőbe és nézzük meg, milyen módon bolondítottuk meg a lépcsőházat. A látványterveken az alap szürke falat láthatjátok, amire Laci rögtönzött tervei alapján élőben valami igazán hundertwasseres graffiti kerülne. Ráadásul a graffitire csempe, kerámia darabokat is fel szándékozunk applikálni, hogy minél inkább megidézzük Hundertwasser mester munkásságát és minél térbelibb, játékosabb legyen a falfelület a hosszú, fenti folyosón. A földszinten a lépcső melletti ajtó egyébként a lenti betonfürdőbe vezet (a következő bejegyzés csak róla fog szólni).

4 hw minimal haz 28 4 hw minimal haz 29 4 hw minimal haz 30 4 hw minimal haz 31 4 hw minimal haz 32

A sok-sok emeleti ajtó a 4 gyerekszobába, 3 fürdőszobába, 1 mosókonyhába és 1 háztartási, gépészeti helyiségbe vezet.

4 hw minimal haz 33

Talán ezzel a Hundertwasser munkáját bemutató képpel tudom leginkább érzékeltetni, hogy miért terveztük kerámiákkal, mozaikkal feldobni a fenti folyosó falait.

4 hw minimal haz 34

Az emeleti folyosó színvilágát ez a képecske inspirálta, amely leginkább a lent látható tapéta színeire hasonlít, így ennek felhasználásával készítette Laci a rögtönzött terveit, amit a helyszínen szándékozna csuklóból hundertwasseresíteni, mi pedig bízunk az ő tehetségében, hiszen nem egy helyen segített már nekünk (1,2,3,4,5).

4 hw minimal haz 35

4 hw minimal haz 36 4 hw minimal haz 374 hw minimal haz 38

A LAKÁSSAL KAPCSOLATOS TOVÁBBI CIKKEK:

Otthon hundertwasser minimál stílusban 1. – TERVEZÉS

Otthon hundertwasser minimál stílusban 2. – HANGULATI LAPOK

Otthon hundertwasser minimál stílusban 3. – ALAPRAJZOK

Otthon hundertwasser minimál stílusban 4. – ELŐSZOBA, LÉPCSŐHÁZ, KÖZLEKEDŐK, WC

Otthon hundertwasser minimál stílusban 5. – BETONFÜRDŐ

Otthon hundertwasser minimál stílusban 6. – KONYHA-ÉTKEZŐ-NAPPALI-DÜHÖNGŐ

Otthon hundertwasser minimál stílusban 7. – MOSÓKONYHA, GYEREKFÜRDŐ

Otthon hundertwasser minimál stílusban 8. – SZÜLŐI FÜRDŐ, WC, HÁLÓSZOBA

Otthon hundertwasser minimál stílusban 9. – GYEREKSZOBÁK

Otthon hundertwasser minimál stílusban 10. – KIVITELEZÉS

 

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban