Blog

3D szemüveg a lakberendezésben

A minap az ART of HOME budaörsi áruházába kaptunk meghívást, ahol családommal együtt tiszteletünket tettük, mivel a meghívóban egy 3D szemüveg bemutatása volt a fő attrakció indiai ételek társaságában. A leírás szerint a szemüveg már a tervezés folyamatában képes valósághűen bemutatni a megrendelő majdani otthonát. Használatával életre kelnek az álmok, és a leendő tulajdonosok virtuálisan bejárhatják a lakás, ház minden szegletét. Az este számtalan egyéb érdekességet tekinthettünk meg, de természetesen a szemüvegre voltunk a legkíváncsibbak. Vajon mennyivel tud vagy nyújt többet, mint amikor mi az ügyfeleinkkel skype-on, képernyőmegosztással térben bejárjuk az otthonukat miközben ki sem kell mozdulnunk saját lakásainkból?

Az est indiai és egyéb gasztronómiai díszletei, összetevői:

0 art of home 3d

1 art of home 3d

2 art of home 3d

3 art of home 3d

4 art of home 3d

Kislányunk sem unatkozott. A házigazda kisfia végig partner volt a pónik legeltetésében. Letti két órán keresztül játszott az áruházban.

5 art of home 3d

6 art of home 3d

Miközben a lányunk pónikkal és egyéb dolgokkal múlatta az időt, addig én Schüller Ferivel közös tervezéssel foglalatoskodtam. Ő is az a fajta építész, aki az utolsó szappantartóig megtervezi, berendezi megrendelői otthonait. Ezt vele készített interjúmból ti is láthatjátok (1,2,3). Itt a rendezvényen szőrmével kombinált ágytakaró kidolgozásán munkálkodtunk. Varrónői fél év alatt értették meg mit szeretne tőlük. Nekem elég volt kettő perc is, de közöltem vele, hogy textilből nem lehet megvalósítani az álmát (esetleg fa textilből), de jó tervezőhöz méltóan ő nem adja fel. Fél év próbálkozás után egy kis erőlködés még igazán belefér. Akik láttak minket, biztosan furán néztek, mit jelenthet az, hogy: „Innen nézve itt legyen szörmös, onnan nézve pedig ott.”

7 art of home 3d

Mielőtt még rátérnék az es fénypontjára, nézzétek meg az ifresco fantasztikus tapétáját, melyet a szemünk láttára tettek fel. A tapéta olyan vékony és áttetsző, mint a papír vetex, de a falon mégis tökéletesen megbízható és élethű felületet ad.

8 art of home 3d

9 art of home 3d

10 art of home 3d

11 art of home 3d

12 art of home 3d

A tapétakönyv legszebb képe, melyet maga a cégvezető készített.

13 art of home 3d

Közeledünk a szemüveg bemutatóhoz, de előtte még egy kis design sakk parti következett junior kategóriában.

14 art of home 3d

Itt pedig már a bemutató helyszínén láthatóak az eleven kis lurkók.

15 art of home 3d

A jobb oldali monitoron 3D szemüveggel láthatunk élesen egy kanapét. A bal oldali képernyőn pedig egy lakás beltere látható, melyben mi is járkálhattunk a magyar fejlesztésű szemüveggel.

16 art of home 3d

17 art of home 3d

18 art of home 3d

19 art of home 3d

A résztvevők között az általam megkérdezettek közül kivétel nélkül mindenki elszédült a szemüvegben, kivéve kisfiamat, aki minecraft játéka során olyan szédítő sebességgel közlekedik a térben, hogy sosem értettük, hogy nem szédül el. Most legalább hasznát vehette ennek a képességének.
Az igazat megvallva nem értettük, hogy mennyivel jobb ez a 3D bejárás a normál 2D képernyős enteriőr bejárásnál, meglévő, jelenleg is használt számítógépes programjainknál és nem csak azért, mert totál beszédültünk a bejáráson. Volt aki egy óra múlva is rosszul volt.
Valószínűleg ez az extra azoknak a fizetőképes ügyfeleknek való, ahol a normál térben közlekedés (képzeld el úgy, mintha tv képernyőn nézed, ahogy közlekedünk a tervezett térben) nem elegendő, mert olyan szinten nincs térlátása, hogy 2D tévén nem látja a műsort, csak 3D tv-n, vagy pedig ki nem állhatja, ha a tervező mozgatja a kurzort a térben (még úgy sem, ha ő kéri, merre forduljon a kamerával a tervező és mi  mögé, alá kukkantson be neki), hanem kizárólag csak a saját tapasztalásai nyugtatják meg, elégítik ki.
No de mi a biztosíték arra, hogy befizet a mókára nem kevés pénzért a megrendelő és nem szédül be tőle ő is 1 percen belül?
Bevallom, ilyen ügyféllel még nem találkoztam, de az nem jelenti azt, hogy nincs is. Kíváncsi leszek, ez a program mennyire terjed el a lakberendezők körében, de én nagyobb jövőt jósolok neki a játékiparban a fiatalabb korosztály tagjai közt.

20 art of home 3d

Azt gondolom, hogy nekünk az indiai kaja és a társaság miatt érte meg elmenni a rendezvényre, de azért még mutatok pár dolgot az áruházból, amiket mi már láttunk, de az olvasóink még lehet, hogy nem, mert nem jártak ebben a klassz és óriási áruházban.

Gábor semmi perc alatt átrendezte például maga alatt a kétszemélyes kanapét olvasófotellá.

21 art of home 3d

22 art of home 3d

Itt lakik továbbá egy Tonino Lamborghini kanapé előterében egy klassz kis trófeával.

24 art of home 3d

Jakuzzit is láthatunk itt.

25 art of home 3d

És még üveg ágat is.

26 art of home 3d

Fotóztam nektek egy kedves kis lányos részletet.

27 art of home 3d

Továbbá pár szép falburkolásra alkalmas anyagot és textúrát.

28 art of home 3d

29 art of home 3d

30 art of home 3d

Végül, de utolsósorban itt ilyen színváltós szösszenetet is talál, akinek ez a szíve vágya.

31 art of home 3d

Fotók: Hujber-Nagy Aletta (5. kép ART HOME)

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban