Blog

Skandináv sílusú nappali-étkező-konyha terve

Az egyik legkedvesebb munkánk az elmúlt hónapokból ez a skandináv stílusú nappali-étekező-konyha terve. Anita azért keresett fel minket, mert épülő házuk ahhoz a fázishoz érkezett, amikor a tartófalak már javában épültek és közeledett a monolit födém öntésének az ideje. A födém öntésekor viszont pontosan kell ismerni a világításhoz szükséges áttörések helyét, ha nem szeretnénk később a vasbeton födémet vésegetni egy-egy lámpa vezetékeinek áthelyezése miatt. Mennyezetfűtés esetén ráadásul ez elég nehéz mutatvány is, itt pedig így kívánják megoldani a fűtést többek között. Volt berendezési terv és villanyterv is, melyet megkaptunk, de Anita kérésére szakmai szempontból véleményeztük ezeket, majd a kapott anyag és saját ötleteink alapján megteremtettük a közösségi tereiket 3D-ben. A jó ízléssel összeválogatott inspirációs képek és ötletek alapján nem volt nehéz dolgunk a terek megalkotása során, a munka igen gördülékenyen és gyorsan lezajlott.

INSPIRÁCIÓ

17 nappali etkezo konyha

ALAPRAJZ

Először alaprajzi szinten mutatnám meg a megtervezett nappali-étlező-konyha terét.
Mivel az anyuka és gyermekei imádnak sütni-főzni, ezért a konyha jelentős részét lefedi a térnek. Nagyjából ugyanakkora területen helyezkedik el a nappali és a kettő között kapott helyet az étkező. Minden kényelmesen elfért, amit az új házba álmodtak annak idején leendő lakói. A felül látható közlekedési sáv a privát területet köti össze az előszobával, illetve összeköttetést biztosít a pincében található buli zónával. A kert felé nyíló nagy méretű fix és tolóajtók a melegebb évszakokban lehetővé teszik, hogy a kert egyfajta külső nappalivá válhasson. A konyhából pedig kellemes kilátás nyílik a kertre a sarokablakon keresztül, így élmény lehet a főzés a család minden tagjának.

0 nappali etkezo konyha

FALNÉZETEK

A közösségi tér leghangsúlyosabb eleme a konyha kővel burkolt fala lesz, mely elé a nyílászárókkal áttört részen kis mélységű festhető gipszlámpák, a tömör részen pedig egyedileg hengerelt fehér belógó lámpák biztosítják a munkapult megvilágítását. Hogy a konyhai munka és a főzés során felcsapódó zsiradék és kosz a kőre ne kerülhessen, ezért 15 cm-es fehér akril vízvető került a pult mentén körben és a tűzhelynél is az elszívóig, a tűzhely szélességét 20-20 cm-rel meghaladva. A kőfalra szolidan dekorált dísztányérok kerülnek.

1 nappali etkezo konyha

A kövezett konyhai fal egészen a nappaliból nézve.

2 nappali etkezo konyha

A kandallós fal rejtett könyvespolcokat és tv-t takar. Mivel a kanapé elég közel került ehhez a falhoz, így egy kisebb tv bőven elfér az alsó, tűzifa rakás melletti 130×65-ös dupla ajtós részen. A kandalló ebben az esetben nem csak dekorációs elem, ezért látható egy-egy szellőző alatta és felette is. Az ajtó az előszobába nyílik.

3 nappali etkezo konyha

Ezen a falnézeten bal oldalon a fehér magasfényű 240 cm magas konyhaszekrények láthatóak, bal oldalon redőnyös megoldással, tetején a mennyezetig dísz fa betéttel. A mellette látható dupla szélességű tolóajtó vezet a privát szférába, a keskenyebb faláttörés pedig a pincébe vezető lépcsőre nyílik. A jobb oldalon maradó elég széles falfelület projektoros filmnézésre szolgál majd.

4 kulcsar anita 2013 11 24_Parallel Viewt

Ugyanaz a falnézet a teraszajtók távolságából.

5 nappali etkezo konyha

Ez pedig a kilátás az előbb mutatott fal síkjából szemlélve. Itt látszik legjobban, hogy szépen elfér egymás mellett minden funkció és megfelelő méretű közlekedési sávok is maradnak mellettük.

6 nappali etkezo konyha

LÁTVÁNYTERVEK

A fa- vagy fafurnéros bútorok szép rajzolata végigvonul majd az egész nappalin. A fehérre festett falakat a kő és a fa melegsége ellensúlyozza, ezáltal ki is emelve azokat. A nappaliba nem terveztünk színeket, kizárólag barna árnyalatok és a szürke skála színei találhatóak benne, köztük természetesen túlnyomó részt a fehér és a fekete. A mennyezeti lámpák egyedileg készülnek egyszerű elektromos kábelekből és egyéb hozzávalókból. A munkapultokat a konyhában és a szigeten is technikai kőből tervezzük kivitelezni. A székek pedig kultikus, időtálló darabok lesznek Angliából.

Ti bevállalnátok?

7 nappali etkezo konyha 8 nappali etkezo konyha 9 nappali etkezo konyha 10 nappali etkezo konyha 11 nappali etkezo konyha 12 nappali etkezo konyha 13 nappali etkezo konyha 14 nappali etkezo konyha 15 nappali etkezo konyha 16 nappali etkezo konyha

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban