Blog

Stockholm, Marimekko 2013

Nem tudom, hogy közületek hányan ismerik a Marimekko márkát, de van egy nagy virágos mintájuk, amibe már biztosan nagyon sokan belefutottatok netes keresgéléseitek során. Nekem nagyon bejönnek a mintáik, mert a legfiatalabb bébi korosztálytól az idős, bevállalós nénikig is találhatnak náluk kedvükre valót a dizájnra, különlegességekre fogékonyak.

Íme az említett nagy virágminta:

prodotti-53879-vrel59fb61bf-9bef-4cd4-82d5-c7c121ca7616

És egy igazán csinos kis enteriőr részlet, ahol a virág feketében megjelenik egy tányéron:

marimekko 10

Ennél sokkal többet kis idővel ezelőttig én sem tudtam erről a márkáról, de egyszer csak a barátnőm meglepett egy Finnországból hozott Marimekko katalógussal, vagyis inkább egy újsággal, hiszen gyakorlatilag egy újság a katalógusuk. Nézzétek!

stockholm marimekko ujsag 1

stockholm marimekko ujsag 2

stockholm marimekko ujsag 3

A cég történetéről az Our Fashion oldalán a következőket olvashatjuk:

„A céget 1951-ben Armi Ratia textiltervezőnő és férje, Vilio alapította.  A kezdeti évek után a nagy áttörést az 1960-as év hozta el, amikor az amerikai elnökválasztások történetének egyik legszorosabb hajrája zajlott. Kennedy és Nixon között minden szavazatért ádáz küzdelem folyt, így bármely szónak, gesztusnak (és persze ruhának J) jelentősége volt.  A Life 1960. szeptember 26-i száma például Jackie Kennedy és Pat Nixon öltözködési stílusát is összehasonlította! Szóval ilyen kiélezett volt a helyzet, amikor december 26-án megjelent a Sports Illustrated, a címlapon Kennedyékkel.”

marimekko 001

„A képen Jacqueline egy egyszerű, Vuokko Nurmesniemi tervezte Marimekko ruhát viselt, ami mindenkit meglepett. A jövendő first lady eddig ugyanis úgy élt az emberek tudatában, mint aki legutolsó párizsi divat szerint öltözik és mindig végtelenül elegáns. Nos, az amerikai nők rögtön közelebb érezték magukhoz ezt az új, egyszerűbb, letisztultabb stílust, és ezt a szavazóurnáknál is kifejezték. Jackie Kennedy és a Marimekko egymásnak köszönhetik tehát, hogy a világ megismerte őket.

A cég a siker útjára lépett: 1965-re már 400 alkalmazottjuk volt, és már nem csak a ruhákkal foglalkoztak: textilipari termékek és szövetek, étkészletek és lakberendezési tárgyak egyaránt szerepeltek a repertoárban.  A céljuk az volt, hogy a név mögött ne csak egy divatmárka álljon, hanem egy életstílus, egy szemszög, ahonnan egész másként látszik a világ. A termékek stílusa tehát nagyon egyedi lett: vidám és színes, laza és bohókás. Az 50-es, 60-as és 70-es évek divatos mintáit öntötték hordható illetve díszítésként felhasználható formába.

Armi Ratia 1979-ben meghalt, ezt követően nehéz idők köszöntöttek a cégre. 1985-ben a tulajdonosok kénytelenek voltak eladni egy finn sportszergyártó cégnek, de ez sem sokat segített: a 90-es évek elején a Marimekko nagyon rossz pénzügyi helyzetbe került, közel volt a csődhöz. A megmentő Kristi Paakkanen lett, aki megvette a céget és teljesen átszervezte azt.  Az utóbbi években a pénzügyi fejlődés töretlen, a cégnek 2006-ban már ismét 400 dolgozója volt. 2007-től a legnagyobb tulajdonos és egyben a cég vezetője is Mika Ihamoutila lett. Már az ő vezetésével kezdődött meg az önálló Marimekko üzletek (Marimekko Concept Stores) megnyitása szerte a világon. A legtöbb persze Finnországban van belőlük, de akad Ausztriában is (Grazban). Így hát, ha az egész Marimekko választékból szemezgetni akarunk, át kell lépnünk bizonyos határt… de ha megelégszünk a soványabb választékkal is, akkor világszerte jóval több bolt van, ami forgalmazza a termékkollekció bizonyos részeit.”

1 stockholm marimekko

Mindezek elolvasása után elmentem Stockholmba (persze nem emiatt, hanem emiatt), és meglepve tapasztaltam, hogy a „szállodám” oldalába pont egy picinyke Marimekko üzletet telepítettek. Először kintről fotózgattam, aztán bemerészkedtem és nagyon tetszett, amit láttam, ezért mikor odajött hozzám egy hölgy megkérdezni, hogy segíthet-e, akkor szomorú szemekkel ránéztem, és csak annyit mondtam, hogy:

– Tudja, én egy olyan országból jövök, ahol nincs Marimekko üzlet, és ezért ilyen messzire kellett eljönnöm, hogy láthassak egyet belülről, ezért szeretném megkérdezni, hogy ugyan fotózhatnék-e párat?

Erre a hölgy megkérdezte, hogy melyik is ez az ország és miután konstatálta, hogy valóban, ott tényleg nincsen márkabolt, így megengedte, hogy fotózzak párat. Na de tényleg csak párat ám!

Így születtek a következő fotók:

 2 stockholm marimekko 3 stockholm marimekko 4 stockholm marimekko 5 stockholm marimekko 6 stockholm marimekko 7 stockholm marimekko 8 stockholm marimekko9 stockholm marimekko 10 stockholm marimekko 11 stockholm marimekko 12 stockholm marimekko 13 stockholm marimekko 14 stockholm marimekko 15 stockholm marimekko 16 stockholm marimekko 17 stockholm marimekko 18 stockholm marimekko 19 stockholm marimekko 20 stockholm marimekko 21 stockholm marimekko 22 stockholm marimekko 23 stockholm marimekko 24 stockholm marimekko 25 stockholm marimekko

TOVÁBBI STOCKHOLMMAL KAPCSOLATOS CIKKEK:

ELECTROLUX DESIGN LAB 2013/9. (tudósítás a stockholmi döntőről)

Stockholm, Desigual 2013

Stockholm, Marimekko 2013

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban