Blog

REFERENCIA: 15 nm-es kislányszoba tervezése

A lakberendezői munka számtalan összetevőből áll, ezért is nem könnyű árat mondani egy-egy netes megkeresés után. Időnként előfordul, hogy csak tanácsot kérnek a levél írói, máskor komplett, mindenre kiterjedő terveket szeretnének tervezői művezetéssel, de időnként olyan is előfordul, hogy csak egyetlen helyiséget kell alaposan megtervezni. Ez néha egy hálószoba, de legtöbbször a gyerekszobánál akadnak el a minket felkereső emberek, hiszen egy gyerekszobába gyakran egynél több gyerek kerül és egyszerre több funkciónak is kényelmesen helyet kell találni. Így történt ez a bejegyzésben látható kislányszobával kapcsolatban is, ahova két pici lánynak kellett vidám életteret kialakítani úgy, hogy elférjenek a meglévő bútorok, ezenkívül beférjenek újabbak is, nem is beszélve egy pótágyról és egy baldachinról. Nézzétek meg, hogy sikerült mindezt megtervezni!

A tervezéshez kaptam egy rögtönzött alaprajzot és felmérték nekem a szülők a főbb méreteket. A gyerekszoba az alsó sorban található, balról a második 15 nm-es szobácska. A szobába „beleharap” egy beépített szekrény, amely az előszobában található. Az ajtó igen közel van a falhoz, így csak közepes mélységű szekrényeket lehetett felsorakoztatni a mellette található falra, illetve annak első harmadára. Az ajtós fallal szemközti falon pedig ablak van egészen a fal szélén, emiatt arra a falra sem lehetett magas szekrényeket tenni. Önmagában a szoba nem kicsi, de elvárás volt, hogy legyen benne két viszonylag nagy méretű ágy, melyeknek össze kell érnie, kellett bele játszó asztal kis székekkel, kellett bele egy fogasfal a jelmezeknek, egy komód, egy pelenkázó, egy ruhás- és egy könyvszekrény. Mindezeken felül pedig szükség volt szabad területre is, ahol az anyuka tud aludni egy pótágyon, ha bármi baj van, vagy megbetegszik egy-két lány a családban. Na és persze ne feledkezzük meg a hőn áhított baldachinról sem! Ugye így már nem is tűnik olyan nagynak a szoba? Az anyuka azért keresett fel, mert ő hiába tologatta gondolatban a bútorokat, sehogy sem akart kialakulni a megnyugtató végeredmény. Ráadásul egy álomtapéta is a képbe került és ezt is fel kellett kutatni.

1 7010252_79051866_l

Bevallom nektek, hogy én egyszer sem voltam ebben a szobácskában, de kérésemre az anyuka körbefotózta nekem. Így talán érthetőbbek nektek is az előző bekezdésben leírt kiküszöbölendő problémák is. A parkettát és a fehérre festett falakat adottságként kellett kezelni és a következő bútorokat kellett betervezzem a szobába: tölgy ruhásszekrény, tölgy könyvespolc, tölgy pelenkázó és egy fehérre festett komód tölgy fedőlappal, ezen kívül a meglévő kiságyakhoz hasonlatos gyerekágyak.

2 szobafotok ff

A tervezéshez sok-sok inspirációs képet kaptam, amelyek mind kissé rusztikus, romantikus stílusú lányka szobákat ábrázoltak. Elsősorban a bal oldali nagy képet kellet figyelembe vennem. Ezen láthatjátok a szépséges tapétát, a szerelem tárgyát. Ezt és a földön látható rongyszőnyeg beszerzési forrását kellett felkutatnom, hogy beteljesedhessen az álom.

3 inspiracio

Az élethű látványtervekhez élethű textúrák kellenek. A parkettát ez esetben napokig hiába kerestem. Az itt látható kép járt legközelebb az igazsághoz, de letéve kockás lett a padló, nem halszálka mintás.

4 redOakHerringbone

Ekkor Móni megszánt és egy gyönyörűséges, francia, kastély hangulatú közös munkánknál használt parkettát átküldött nekem. Eggyel beljebb kerültem a tervezési folyamatban.

5 csak moni parketta

Jöhetett a vágyott tapéta. Szerencsére addig kutattam, míg legnagyobb örömünkre szembejött az Eijffinger kínálatában. Szép nagy darabot találtam belőle, melynek háttérszíne is elég homogén volt, de mivel a virág motívumokból csak egy elenyésző rész szerepelt rajta, így falra téve nagyon kockás lett a végeredmény. Újabb fél nap hegesztgetés Photoshopban és máris készen voltam a tapéta textúrával.

6 large 7 pip

A következő lépés szintén nem kis kihívás volt. Hogyan is érzékeltessek egy rongyszőnyeget? Mivel szép rongyszőnyeg fotót nem találtam, főleg nem olyat amelynek a színei stimmelnek a fő inspirációs kép színeihez, így elővettem a legkevésbé rossz képet és persze barátunkat a Photosopot és máris elkészült a rongyszőnyeg textúra. A két végére fehér csíkot tettem, hogy a rojtokra fehér szín kerüljön. Mondanom sem kell, hogy rongyszőnyeg 3D modellt is éppen hogy csak találtam, viszont megleltem, hol is készíthetnék el a szobába kerülő szőnyeget egyedi méretben és színben kedvező áron. Itt.

8 176_resize

9 csak ronygyszonyeg feherrel

Ezek után már csak a meglévő bútorokhoz hasonlatos 3D modelleket kellett felkutassak, továbbá falipolcokat és baldachint az ágy fölé, apró asztalt székekkel, kampókat az akasztós falhoz és egy lámpát (meg még ezer apróságot, amitől hangulatos lesz a terv). Bevallom, én az összes bútort fehérre festettem, vagy halvány penész zöldre antikoltam. Az ablak melletti falat neveztem ki tapétával díszített ágyas falnak, ahol a két ágy összeérhetett a lányok kérésére. Az ágyak fölé a terven egy polcot tettem, de élőben kettő került. Itt a baldachin miatt nem mutatott jól, mert sajnos csúnyán összemetsződtek. Az ágyak és az ajtó közé került a fogasfal a jelmezeknek. Ezt a falat halvány penész zöldre festettem. Az ablakos falon a radiátor mellett szépen elfért a játszó asztalka a kis székekkel. Az ajtó melletti falra pedig felsorakoztattam a különböző szekrényeket, polcokat, komódokat, ahogy a rendelkezésre álló hely engedte és ez a fal is zöld színt kapott. A szoba közepe üres maradt. Ott szépen elfér majd a pótágy, ha az anyukának a lánykákkal kell aludni. A végeredményt még nem láttam, de ha lehet, befotózom majd. Addig is nézzétek a látványterveket, hogyan is állt össze végül a szoba!

10 lanyszoba csj 1 11 lanyszoba csj 2 12 lanyszoba csj 3 13 lanyszoba csj 4 14 lanyszoba csj 5 15 lanyszoba csj 6 16 lanyszoba csj 7 17 lanyszoba csj 8

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban