Blog

65 nm-es albérlet a Corvin sétányon – kivitelezés

Az előző bejegyzésben megmutattuk, milyen hangulatot képzeltünk el, terveztünk be a Corvin sétány egyik hetedik emeleti lakásába. Igyekeztünk olyan színeket és megoldásokat találni (és az IKEA-ból a lehető legtöbbet és legjobbat kihozni a lehető legolcsóbban), hogy a lakás gyakorlatilag minden korosztály és nem számára vonzó lehessen, már amennyiben a mai modern, letisztult stílust kedvelik. Ebben a bejegyzésben azt mutatjuk be, hogyan is nézett ki a lakás, mikor először jártunk benne és hogyan alakult át végül a tervek szerint. A lakás végső állapotáról készült fotókat pedig a következő bejegyzésben mutatjuk majd meg a lakás közvetlen környezetével együtt. Most pedig következzenek az átalakulás képei!

corvinsetanyalberlet37

2012. augusztus 3.

1. Első találkozás a lakással. A sejtelmes képek mobiltelefonnal készültek kutyafuttában.

corvinsetanyalberlet1

2. Ez lett volna az eredeti „L” alakú konyha helye. Bal oldalon hűtő, rögtön utána főzőlap, egy egység pult majd befordulva a mosogató és mosogatógép. Tárolóhely szinte semmi, a sütőnek csak a főzőlap alatt lett volna hely, a mikrónak sehol.

corvinsetanyalberlet2

corvinsetanyalberlet3

3. A nappali-étkező dupla ajtaja és a kilátás a kis tetőteraszra. Ekkor még kissé elvadult, gazos állapotban volt, a hely felét sem lehetett ténylegesen kihasználni. Képeket láthattok majd róla egy kicsit lejjebb.

corvinsetanyalberlet4

4. A hálószoba valamint a tetőterasz folytatása.

corvinsetanyalberlet6

corvinsetanyalberlet5

6. Egy kisebb erkély a másik szobából, mely szobának végleges funkciója albérlőfüggő.

corvinsetanyalberlet7

7. Fürdőrészlet.

corvinsetanyalberlet8

2012. augusztus 4.

1. Aletta első találkozása a lakással. Igen, ezek a fényképek már fényképezőgéppel készültek, nem Sokol rádióval.

corvinsetanyalberlet9

2. A bejárati ajtó. Az ajtó mellett a padló és mennyezet fűtési/hűtési rendszer vezérlése van eldobozolva.

corvinsetanyalberlet10

corvinsetanyalberlet11

3. A konyha eredeti állapotában. A burkolat nem a legfrissebb divat szerinti, és a diagonál lerakás sem mutat jól környezetében. Az elszívó eldobozolása sem a legdizájnosabb.

corvinsetanyalberlet12

4. A strang (a konyha jobb oldali fala) itt még kisebb, ezt növeltük meg a nyílás rovására az előző bejegyzésben leírtak és lerajzoltak szerint.

corvinsetanyalberlet13

5. A lakás hosszú és keskeny, de a két végén lévő nagy ablakok miatt világos.

corvinsetanyalberlet14

corvinsetanyalberlet15

corvinsetanyalberlet16

6. A nappali. Elsőre ijesztően csőszerű. A teraszajtó alatt a fellépő azért kell, mert a zöldtető miatt a terasz szintje 30 cm-rel magasabban van, mint a szoba padlója. A lakás egyébként átadás utáni állapotban volt, így kellett egy kis lelkierő a tulajdonosnak, hogy belevágjon az átépítésbe, többek között a hálószoba ajtajának áthelyezésébe.

corvinsetanyalberlet17

corvinsetanyalberlet18

corvinsetanyalberlet19

7. Hálószoba. Az ajtaja még eredeti helyzetében van. Ezt kellett elhúznunk a faltól, hogy oda teljes szélességben gardróbszekrény kerülhessen.

corvinsetanyalberlet21

8. A hálószoba terasza és kilátása.

corvinsetanyalberlet20

9. A tetőterasz eredeti állapotában. Kicsit dzsungelszerű. Ezzel kapcsolatban az volt az igény, hogy legyen sokkal tágasabb, bútorozható.

corvinsetanyalberlet68

corvinsetanyalberlet69

10. Gaz van, babám!

corvinsetanyalberlet70

corvinsetanyalberlet71

11. A kisszoba és terasza.

corvinsetanyalberlet22

corvinsetanyalberlet23

corvinsetanyalberlet24

12. Ebből a kis beugróból nyílik a fürdő (balra), a wc (szembe) és a kisszoba (jobbra). A beugró egyébként a konyha-közlekedő teréből nyílik.

corvinsetanyalberlet25

13. Ezeket a burkolatokat adottságként kellett kezelnünk. Szerencsére a színvilág illett a terveinkbe.

corvinsetanyalberlet26

corvinsetanyalberlet27

corvinsetanyalberlet28

corvinsetanyalberlet66

2012. szeptember 1.

Az eltelt közel egy hónapban először elkészültek az átépítési tervek, majd ezek alapján a kőművesek kibontották és áthelyezték a háló ajtaját, leszedték a konyhaburkolatot, új padlóburkolatot tettek le megnövelt területen, megtoldották a strangot. A villanyszerelők áthelyezték a kapcsolókat, konnektorokat, lámpakiállásokat. A gépészek áthelyezték a gépészeti kiállásokat. Sajnos ezekről a fázisokról egyáltalán nincsen kép, mert van az a tempó, ami mellett még telefonnal is lehetetlen felvételeket készíteni vagy dolgozó férfiakat fotózásra kényszeríteni, hiszen ebben a fázisban a fotómániás Aletta nem is volt a helyszínen, hanem otthon tervezett. Pepe felügyelte az átépítést, amikor éppen nem otthon tervezett ő is.

Ezalatt a design stúdióban tehát szintén rohammunkában készültek a berendezési tervek, látványtervek, konszignációk, mivel az IKEA nyár végi akcióját muszáj volt kihasználni. A bútorok megrendelése után következhetett a kivitelezés utolsó fázisa, a falak javítása, glettelése, festése. Mikor mindez készen volt, összeszereltük, bebútoroztuk és kitakarítottuk a lakást csapatunkkal. Ettől a pillanattól kezdve megint volt idő dokumentálni az eseményeket.

1. A színek kiválasztásához az IKEA-ban szedtük össze a különböző anyagokat. Az éjjeli szekrény bútorlapja, textilek és színkártya.

corvinsetanyalberlet67

2012. szeptember 16.

1. Megérkezett a konyha és össze is szerelték. A kiscsapat is látogatást tett!

corvinsetanyalberlet29

2. Nos, a kínai szabvány nyilván megenged 1 mm túllógást, de így sajnos az izzókat nem lehetett rögzíteni a velük együtt rendelt szpot foglalatokba…

corvinsetanyalberlet30

2. Életkép a konyhában.

corvinsetanyalberlet31

3. A mm pontosan megtervezett és beépített IKEA konyha.

corvinsetanyalberlet32

4. Az új burkolat.

corvinsetanyalberlet33

5. Az új lámpák egyike. A lakás tulajdonosa választotta őket, a költségvetés érdekében el kellett búcsúzzunk ugyanis  a dizájnosabb daraboktól.

corvinsetanyalberlet34

6. Felhívjuk a figyelmet a két szekrény lábazatának érdekes találkozására. Később elmondjuk miért.

corvinsetanyalberlet35

7. Közben persze elkészült a falfestés is a nappaliban.

corvinsetanyalberlet36

corvinsetanyalberlet37

corvinsetanyalberlet38

8. A hálószoba az új lámpával.

corvinsetanyalberlet39

corvinsetanyalberlet40

9. Bútorraktár a kisebbik szobában.

corvinsetanyalberlet41

10. Voltak ösvények is a dzsungelben! :)

corvinsetanyalberlet42

2012. szeptember 29.

1. A gardróbszekrények a helyükre kerültek. Az egyiket szépen ráépítettük a fűtésrendszer dobozára.

corvinsetanyalberlet43

2. Az elszívót is sikerült a helyére tenni. Ezzel nagyon megszenvedtünk, mert később érkezett, mint a konyhabútor, így alig lehetett hozzáférni és megtartani felszerelés közben, ráadásul rettenetes súlya van.

corvinsetanyalberlet44

3. A vadiúj, második rendelésből származó LED-reflektorokkal szerelt szpotok végre a helyükön vannak. Ezek ugyanannak a szabványnak más megvalósításai, így simán passzoltak a foglalatba. Az álmennyezet oldalába épített lámpák a közlekedősávot világítják meg.

corvinsetanyalberlet45

4. Megállás nélkül takarítottunk, de Sziszifusz sírva rohant volna vissza a sziklájához, ha cserélni akartunk volna vele.

corvinsetanyalberlet46

5. A gépészek felszerelték a csapokat, bekötötték a gépeket.

corvinsetanyalberlet47

6. Az apróbb bútorok is kezdenek összeállni.

corvinsetanyalberlet48

7. Pepe az utolsó simításokat végzi az ágyrácson.

corvinsetanyalberlet49

8. Nem, ez nem egy hajléktalan tanya, hanem a raktár, ami lassan kiürül. Már csak a matracok, függönyök, étkészletek, edények és takarítószerek maradtak.

corvinsetanyalberlet50

9. Legyen világosság! Helyére került a lámpa, a mosdószekrény és a tükörszekrény is.

corvinsetanyalberlet51

10. A wc világítása majdnem több időt vett igénybe, mint minden más együtt. Nagyon nehéz volt összesen két kézzel az összes alkatrészt a helyére igazítani.

corvinsetanyalberlet52

11. A szemetet természetesen szelektíven gyűjtöttük, bár ez a kivitelezőknek nem mindig nyerte el a tetszését. A házban szerencsére volt szelektív hulladékgyűjtő (papír és műanyag), a fémhulladékot pedig hazahoztuk és itthon helyeztük a gyűjtőbe.

corvinsetanyalberlet53

2012. október 3.

1. Napra pontosan két hónappal az első villámlátogatás után. Az utolsó simítások az átadás előtt. A konyhabútorról lekerült a védőfólia, elkészült a végtakarítás, fényesre volt suvickolva minden.

corvinsetanyalberlet54

4. A cseppfal természetesen már korábban felkerült és felette a csíkot is kifestették.

corvinsetanyalberlet55

5. Felszereltük a fogantyúkat is.

corvinsetanyalberlet56

6. Csillog-villog a sok rozsdamentes acél.

corvinsetanyalberlet57

Az átadáskor természetesen kötelező a hibajegyzék készítése. Ezt mi is megtettük, segítve a tulajdonos sikeres reklamációját.

Okulásként következzenek a hibák, amit a konyha összeállításánál vétettek. Természetesen nem a szerelőket szeretnénk pellengérre állítani, hiszen ahol dolgoznak, ott vannak hibák. Nagyon fontos viszont, hogy tudjuk, mire kell figyelnünk. Vegyük észre a problémákat, dokumentáljuk, jelezzük a kivitelezők felé, és kérjük a javítást/cserét.

Ilyen nagy értékű bútorok esetén rendeljük meg az összeszerelést. Igaz, hogy plusz költség, de ha ugyanaz végzi a szállítást és szerelést, akkor nem lehet másra mutogatni. Mi az IKEA szerződéses partnerétől rendeltük meg ezeket a szolgáltatásokat, ennek és a dokumentációnak köszönhetően némi noszogatásra az IKEA minden hibát korrektül javított, cserélt, illetve a pult esetében utólag kompenzált a tulajdonos felé.

7. Kezdjük az utóbbival. Az egyedi pultot külön tételként kellett megrendelni és a konyhatanácsadó a rendelés felvételénél nem vette figyelembe, hogy a pult egyik oldalán a falra van illesztve és oda is tervezett túllógást. Ennek az lett az eredménye, hogy a felszerelés után ez plusz 2 cm is a külső oldalon jelentkezett, ráadásul a kivágásokat is így méretezték, ezért a főzőlap és a mosogató beépítése is komoly nehézségekbe ütközött. A sütő alatti szekrény elem sérült a szerelésnél több helyen, így ezt is cserélni kellett.

corvinsetanyalberlet58

8. A lábazatnál nem jött össze a derékszög, az egyenes és a párhuzamos. Természetesen javítható volt, de pontosabb méréssel elsőre sem lett volna ilyen.

corvinsetanyalberlet59

9. Ez egy elvetemült ajtó! Nem szabad elfogadni, cserét kell kérni. Hibás tárolásnál néha előfordul. Ha magunk szerelünk össze bútorokat, akkor a csomag kibontásánál fényképezzünk. Ha van sérült darab, akkor így biztosak lehetünk benne, hogy nem tudják ránk hárítani a felelősséget.
Sajnos a lábazat illesztése itt sem sikerült, de ezt is lehetett orvosolni .
Most térnék vissza a korábbi képre, ahol e két szekrény lábazata igencsak érdekesen találkozott. Nos, ez a lábazat továbbra sem egy darab, van egy illesztés a burkolatváltástól vissza 7-8 cm-rel. Igen, az ami nem látszik. Na azt Pepe csinálta… A burkolatváltás miatt 2 különböző szint találkozik és ezt a darabot milliméterre csiszolta be a helyére. Van az a helyzet, amikor a tervezőnek kell a tettek mezejére lépni, ha tökéletes minőséget szeretne ügyfelének biztosítani.

corvinsetanyalberlet60

10. Ami nem látszik, azt nem élfóliázzuk. De ha látszik? Ezt szintén Pepe oldotta meg utólag egy aluprofil beragasztásával.

corvinsetanyalberlet61

 11. Ez még a javítás és a festés befejezése előtti állapot. Ezt is utólag alu profillal látta el Pepe. Érdemes jelezni összeszerelés előtt, hogy gérbe vágott alkatrészeket szeretnénk, illetve, hogy nem szeretnénk látszó belsőrészeket a bútorokkal kapcsolatban, így ezek az utólagos műveletek megspórolhatóak.

corvinsetanyalberlet62

12. Ilyen a fűtésvezérlés. Az átadás-átvételkor az óraállásokat rögzítettük.

corvinsetanyalberlet63

corvinsetanyalberlet64

corvinsetanyalberlet65

A következő, azaz harmadik cikkben megmutatjuk a kész lakásról és annak környezetéről készült fotóinkat.

A LAKÁSHOZ TARTOZÓ TOVÁBBI CIKKEK:

65 nm-es albérlet a Corvin sétányon – látványtervek

65 nm-es albérlet a Corvin sétányon – kivitelezés

65 nm-es albérlet a Corvin sétányon – fotók

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban